Katera zelenjava je bolj zdrava, ko jo prekuhamo?

Zelenjava je kot nalašč za zdrav in uravnotežen obrok, vendar ali ste vedeli, da je nekaj vrst zelenjave bolj zdravih, ko so kuhane in ne več surove?

Amy Keting pravi:Splošno znanje narekuje, da ima kuhana zelenjava manj hranilnih snovi, vendar to ni vedno res. Pri nekaterih vrstah zelenjave je pomembno, da jih skuhamo, saj lahko s kuho pridemo do tistih pravih hranilnih snovi, poleg tega pa jih bo telo še bolje sprejelo.


Katera zelenjava je bolj zdrava, ko jo prekuhamo?

  • Korenček

Korenček s kuhanjem sprošča karotenoid. Karotenoid v korenju je odgovoren za izboljšanje imunskega sistema prav tako pa blagodejno vpliva na oči, kožo, pljuča in črevesje. Poleg vsega tega pa tudi uravnava raven krvnega sladkorja, znižuje raven holesterola v krvi ter ščiti človeka pred srčno-žilnimi boleznimi ter pred nekaterimi vrstami raka. Študija iz leta 2008, narejena iz strani Journal of Agricultural Food Chemstry, je prikazala, da je kuhan korenček povečal vsebovanost karotenoidov kar za 14%.
Nasvet:
Za povečano vrednost hranilnih snovi, je korenček pred rezanjem, dobro prekuhati. Za še bolj sladek okus, pa v vrelo vodo, kjer se bo korenček kuhal, dodajte malo meda ali pa javorjevega sirupa.

zelenjava

  • Gobe

200 gramov kuhanih dvotrosnih kukmakov ali šampinjonov ima v sebi vsaj dvakrat več:

  • Cinka (za imunski sistem),
  • Magnezija (za močne kosti),
  • Niacina (za zdravo srce),
  • Kalija (za gradnjo mišic).

Po podatkih raziskav imajo surove gobe, četudi so užitne, v sebi toksine, ki jih lahko nedvomono uničimo s kuho.

zelenjava

  • Špinača

Zelenjava, kakor je v tem primeru špinača, je zares polna vseh možnih hranilnih snovi. Vendar za zdravje pomembna kalcij in železo, pa lahko z uživanjem špinače, pridobimo le s kuhano špinačo.
V špinači se nahaja veliko oksalne kisline, ta pa pri zaužitju surove špinače, zavira hranilne snovi. Pri kuhanju špinače pa se ta vsebnost oksalne kisline zmanjša, telo pa posledično hitreje in bolj učinkovito absorbira železo in kalcij. Raziskave pa so pokazale, da lahko s kuhanjem
špinače v vreli vodi, zmanjšamo vsebovanost oksalne kisline za vsaj 40%.

zelenjava

 

  • Šparglji

S kuhanjem špargljev, lahko povečavmo vsebnost šestih hranilnih snovi, med drugimi pa so to tudi antioksidanti. Poleg tega pa so študije pokazale, da lahko s kuhanjem špargljev dosežemo efekt pri katerem se bo za kar dvakrat povečala vsebnost fenoličnih kislin. Fenolična kislina pa je znana po tem, da v telesu preprečuje vrenje maščob in holesterola ter posledično pospešuje razvoj encimov, ki razgrajajo maščobe v trebušni slinavki.

zelenjava

  • Paradižnik

Na seznam, zelenjava – ki je boljša in bolj zdrav s kuhanjem, uvrščamo tudi paradižnik. Pa naj bo paradižnik v omaki, pečen paradižnik ali pa paradižnik v enolončnici. Kuhan paradižnik strokovnjaki povezujejo z manjšim tveganjem za srčne bolezni. Saj se namreč pri kuhanju sproščajo likopeni, ki pa so mogočni antioksidanti. Sodeč po raziskavi iz leta 2002, paradižnik s kuhanjem poveča vsebnost likopena za 35%.

zelenjava

Morda vam bo všeč tudi