Med množico napačnih informacij najdemo tudi maščobe, ki naj bi bile zelo škodljive za naše zdravje. Zdrave maščobe? Ja, dejansko obstajajo. Zdrave maščobe so dejansko sestavni del naše vsakdanje prehrane. Pomembno je, da jo tako kot vse ostale stvari, zaužijemo v primernih količinah.
ZDRAVE MAŠČOBE IN TRANSMAŠČOBE
Kako lahko razločimo zdrave maščobe od transmaščob? Vse kar uvrščamo med zdrave maščobe so – mononenasičene maščobe in polinenasičene maščobe prav tako pa tudi maščobe omega 3.
Nič kar je nenaravno, na dolgi rok ne more biti zdravo za naše zdravje. Zato so v tej primerjavi transmaščobe zelo dober primer tega, kako je umetno lahko slabo za naše zdravje.
Transmaščobe so v bistvu produkt procesa imenovanega hidrogenizacija. Kjer segrevajo tekoča rastlinska olja s paladijem, s katerim spreminjajo kemijsko zgradbo in ustvarjajo tekoče olje. Ta proces pa prav tako uniči vso hranilno vrednost. Transmaščobe torej povzročajo takšna in drugačna vnetja, ki pogosto vodijo do srčnih bolezni in diabetesa.
Zdravniki tako priporočajo dnevni vnos maščob, ki znaša cela 2% ali pa manj, kar pa naj bi bilo še vedno škodljivo za naše arterije.
Zdrave maščobe pa so na drugi strani zelo priporočljive za dnevni vnos, saj izboljšajo možgansko delovanje prav tako pa izboljšajo naš spomin in zmanjšajo možnost srčne bolezni.
Transmaščobe so nekako priskrbele vsem maščobam zelo slab sloves.
Zato smo spodaj navedli nekaj primerov, kako lahko uvedemo zdrave maščobe v našo dnevno rutino in smo s tem razbili tudi mit, da so vse maščobe slabe za naše zdravje, saj smo ob virih zdrave maščobe pripisali še njene blagodejne učinke na naše zdravje.
[su_divider top=”no” style=”double” divider_color=”#1f9b2e”]
AVOKADO
Avokado je napolnjen z nenasičenimi maščobami poleg tega pa ima še mnogo drugih prednosti za naše zdravje. Avokado je prav tako bogat vir vitamina E, ki pripomore k boljšem imunskem sistemu.
[su_divider top=”no” style=”double” divider_color=”#1f9b2e”]
KOKOSOVO OLJE
Je dobro za naše lase, kožo, zobe in pa predvsem za uporabo pri pripravi hrane. Kokosovo olje je lahko prebavljivo in njegove lastnosti izboljšajo naš spomin kakor pa tudi naše delovanje možganov.
[su_divider top=”no” style=”double” divider_color=”#1f9b2e”]
OLIVNO OLJE
Obstaja veliko različnih olivnih olj, pri nakupu olivnega olja moramo upoštevati le to, da je olivno olje ekstra deviško.
[su_divider top=”no” style=”double” divider_color=”#1f9b2e”]
RIBE
Ribe, kot naprimer losos, vsebujejo maščobe imenovane Omega 3, ki delujejo blagodejno na našo kožo.
Obstajajo pa še druge ribe, ki imajo visoko vsebovanost Omega 3 to pa so sardine, postrv, tuna in pa skuša.
[su_divider top=”no” style=”double” divider_color=”#1f9b2e”]
OREHI
Kitajski rek, ki še vedno ostaja mit razlaga, da so orehi dobri za naše možgane, kar imajo možganom podobno obliko. Orehi pa so namreč edini oreščki, ki vsebujejo nenasičene maščobe.
[su_divider top=”no” style=”double” divider_color=”#1f9b2e”]
TEMNA ČOKOLADA
Čeprav temna čokolada prinaša dosti več prednosti, kakor druge čokolade, moramo biti vseeno pozorni na dnevni vnos, zaradi visoke vsebovanosti sladkorja in kalorij.
Temna čokolada je bogat vir nenasičenih maščob prav tako pa je tudi bogat vir antioksidantov.
[su_divider top=”no” style=”double” divider_color=”#1f9b2e”]