Preden kupite žar za enkratno uporabo, si preberite to!

Za nekatere se poletje ne začne preden se ne prižge prvi žar. Predstavljajte si , da greste na izlet v naravo in na bencinski črpalki kupite žar za enkratno uporabo, ker je to najlažja in velikokrat najcenejša izbira, takrat pa sploh ne pomislite na to kakšen žar kupujete.
Do tega spoznanja pa sem prišla tudi sama pred kratkim, ko sem na bencinski črpalki, v zadnjem trenutku pograbila žar za enkratno uporabo – tistega v aluminij posodi, z ogljem in mrežico iz aluminija – vemo o čem govorim ?, kupila in odšla.

Ker sem pozorna na to, v kakšni posodi pripravljam hrano in, da ne natakam vročih napitkov v plastenke in podobne reči, sem na tisti točki, ko smo le za hiter obrok prižgali žar za enkratno uporabo pričela razmišljati, kako je ta žar sploh sestavljen.

In, ker sem po odhodu na internet in po prebranih prispevkih ugotovila nekaj skrb vzbujajočih stvari, sem se odločila to delit še z drugimi, ki jim je mar.

Žar za enkratno uporabo – je hrana spečena na tem žaru sploh zdrava?

Moje razmišljanje o žaru za enkratno uporabo je vzpodbodilo misel, ko sem enkrat v preteklosti pisala prispevek o nevarni kuhinjski posodi in sicer tudi o sami uporabi aluminijastih posod – nevarna kuhinjska posoda.
In sem si mislila torej, če se iz ponve narejene iz aluminija sproščajo snovi, ki nato končajo v moji hrani, potem pri tem žaru za enkratno uporabo ne more biti čisto nič drugače.
Svetovna organizacija za zdravje je namreč prišla do sklepa, da lahko odrasla oseba dnevno zaužije 40 miligramov aluminija brez, da bi to na njenem zdravju pustilo posledice.

zar za enkratno uporabo

Povezava do raziskave: Koliko aluminija se sprosti v hrano, ko ga kuhamo skupaj s hrano?

Ampak, če dobro pomislimo in če za kuho uporabljamo aluminijasto posodo vsak dan, celo življenje, si brez dvoma škodujemo na dolgi rok. Točno iz tega razloga pa se odsvetuje razno zavijanje jedi v aluminijasto folijo ali pa kuhanje kisle hrane v aluminijasti posodi.

Raziskave kažejo, da je aluminij zares odgovoren za zastrupljanje našega telesa in za izpostavljanje našega zdravja resnim boleznim.

Žar za enkratno uporabo in njegova sestava

Verjetno ste se na tej točki vprašali, zakaj tako na dolgo in široko razpredam o aluminiju?
Zato, ker je tudi žar za enkratno uporabo izdelan iz samega aluminija.
In sicer, žar za enkratno uporabo je izdelan iz lahkega aluminijastega materiala, kot vir toplote pa uporablja oglje.
Ker je treba žar le prižgati lahko sklepamo, da ima ta žar vključeno že vse kar je potrebno, da lahko spečemo hrano – torej aluminijast material, ki se uporablja kot posoda za oglje, oglje, tekočino za vžig in mrežo.
Tukaj pa se spet ustavi, saj je to oglje velikokrat prepojeno z vžigalno tekočino in drugimi snovmi, ki se nato sproščajo v obliki plinov in potuje seveda v našo hrano, ki jo pečemo, mi pa to pojemo – fuj! 🙁

zar za enkratno uporabo

Zakaj je vžigalna tekočina slaba za naše zdravje?

Vžigalna tekočina v kombinaciji z ognjem predstavlja težavo, saj vse vžigalne tekočine, ki so narejene na bazi petroleja proizvajajo hlapne organske spojine in tako puščajo ostanek petroleja na naši hrani in v naših pljučih.
Vžigalna tekočina s katero je po navadi prepojeno oglje v žarih za enkratno uporabo pa ni le slaba za naše zdravje, temveč tudi za sam okus hrane, ki jo pečemo na temu žaru. Nihče pa si ne želi popolno pečenega zrezka s okusom po vžigalni tekočini, je tako?

Na poti, k iskanju alternative…

Ker pa sem sama takšen človek, ki se mu vedno nekam mudi in po navadi tudi tista, ki v zadnji minuti skupaj nabere več stvari in bolje planira, kakor če bi jih planirala tedne prej…
Sem si zares želela najti alternativo, ki bi bila zdrava in pa ob enem še prijazna do okolja.
Zakaj prijazna do okolja? Je ta žar za enkratno uporabo škodljiv tudi za okolje, se boste morda vprašali…

Tako je, žar za enkratno uporabo narejen delno tudi iz aluminija, ki ga samo enkrat uporabimo in nato po možnosti odvržemo v naravi, potrebuje skoraj 200 let za razgradnjo.

Žar za enkratno uporabo in alternativa, ki je bolj prijazna do okolja in pa seveda tudi do mojega zdravja

Kakor sem že zgoraj omenila je moj življenjski stil razgiban in vedno v premikanju in sem zaradi tega želela najti žar, ki mi bo dostopen tudi takrat, ko se mi bo mudilo in ga bom želela kupiti kar na bencinski postaji preden bom odhitela na druženje s prijatelji in pa tudi takrat, ko zjutraj ne bom imela časa pripraviti sendvičev za pohodniški izlet na enega izmed prečudovitih hribov okoli nas.
Ker žar za enkratno uporabo ni uporaben samo takrat, ko se družimo s prijatelji – temveč ga lahko uporabimo za piknik v parku ali pa preprosto tudi takrat, ko je zunaj preveč vroče, da bi lahko po vrhu tega še kuhali v kuhinji.
Ker je velikokrat tako, da nekaj iščeš in iščeš pa se ti zgodi, da ravno iz tega razloga ne vidiš okoli sebe, ker imaš preveč pozornosti na eni stvari…
Sem zadnjič spet ob obisku bencinske postaje našla zanimivo stvar, ki se imenuje Casusgrill.

Žar za enkratno uporabo Casusgrill
Bitmedia.si – Žar za enkratno uporabo Casusgrill

Alternativa klasičnemu žaru za enkratno uporabo.

Si predstavljate, da pečete čevapčiče na kartonu?

Žar za enkratno uporabo Casusgrill, ki je mimogrede vse kar sem iskala, torej prijazen do okolja in pa prijazen tudi do mene – mojega zdravje, je prvi žar za enkratno uporabo, ki sem ga našla pri nas, da ne vsebuje aluminija in pa škodljivih vžigalnih tekočin, kakor vsi drugi poprej. Temveč je sestavljen iz 100% naravnih materialov.

.Pa še sam okus hrane, ki jo spečeš na njem je veliko boljši od žarov za enkratno uporabo, ki sem jih uporabljala pred tem. Okus je zares pristen in imaš občutek, kakor da ješ meso iz ”tavelikega” žara.

Sama namreč nisem mogla verjeti, da obstaja takšna stvar, ki je narejena izključno iz materialov, ki jih lahko najdemo v naravi, torej žar za enkratno uporabo je sestavljen iz:

  • Mreža na kateri pečemo hrano je narejena iz bambusovih palčk, ki mimogrede ne zgorijo in so popolnoma naravne, brez posebnih premazov. (Med pečenjem ne zgorijo, saj so olupljene)
  • Okvir je sestavljen iz kartona, ki ima FCS certifikat,
  • Kamen za izolacijo se pridobiva iz vulkana, in se imenuje lava kamen
  • In nazadnje še briketi, bambusovi briketi, ki so ustvarjeni s posebnim postopkom in niso prepojeni z aditivi za hiter vžig, saj že sami po sebi naravno vsebujejo smolo, ki ni škodljiva za nas in tako omogoča, da se briket prižge skoraj s svetlobno hitrostjo ?.

Sklep

Saj vem, da si vas bo veliko mislilo: ”Eh, pa saj ga ne uporabljamo tako pogosto in nam ne more škoditi..”
Res je, ne uporabljate ga velikokrat, vendar pa sama razmišljam na tak način…
Tudi jaz ne uporabljam žara za enkratno uporabo vsak dan in tudi ne vsak teden, vendar se mi zdi, da smo v vsakdanjem življenju prevečkrat izpostavljeni takšnim in drugačnim toksinom, da preprosto takrat, ko imamo možnost izbire ne smemo izbrati stvari, ki nam škodijo. Ob tem pa ne smemo pozabiti tudi na dejstvo, da se različne slabe snovi kopičijo v našem telesu, dan za dnem…

Izberimo boljšo prihodnost in boljši jutri.

Ali želite izvedeti več o tem naravnem in biorazgradljivem žaru, ki je narejen izključno iz materialov, ki ji lahko najdemo v naravi?

No potem mi sledite tukaj sem: Že poznate naravni žar za enkratno upoabo? – Casusgrill, Aliansa.si  (Ko boste kliknili na povezavo se vam bo ta spletna stran odprla v novem oknu)

 

Morda vam bo všeč tudi