Nevarna kuhinjska posoda – se skriva tudi v vaši kuhinji?

Če že govorimo o zdravi hrani, pa namenimo nekaj besed tudi o posodi, v kateri pripravljamo naše zdrave obroke. Nevarna kuhinjska posoda lahko uniči še tako zdrav obrok, ki smo ga pripravili.

nevarna kuhinjska posoda

Nevarna kuhinjska posoda – kako jo prepoznamo?

Vsi si želimo, da se hrana, ki jo pripravljamo v različnih posodah, ne bi prijela na dno. Pa naj bi menda ravno ti premazi na posodah vsebovali kemikalije, ki so povezane z različnimi bolezenskimi stanji.

Prepričana sem, da se boste strinjali z mano, da nevarna kuhinjska posoda ne gredo ravno z roko v roki z zdravo prehrano? Zato poglejmo, kateri posodi se velja izogniti. (1)

Zakaj je prava vrsta kuhinjske posode pomembna?

Na primer, če uporabljate ponve in lonce, ki so premazani s premazom, ki preprečuje prijemanje, z vsebujočo perflurooktansko kislino. Po analizah različnih raziskav, naj bi ravno ta kislina, po dolgotrajni uporabi, povzročala določene zdravstvene težave.

Po laboratorijskih raziskavah na živalih je PFOA ali perflurooktanska kislina povzročala škodo na jetrih, prav tako pa je celo vplivala na razvoj in rast. (2)

nevarna kuhinjska posoda

Kako nevarna kuhinjska posoda vpliva na zdravje?

Ko v teh časih prestopimo prag trgovine, lahko hitro izberemo posodo, ki je potencialno škodljiva za naše zdravje. Zato vam predstavljamo nekaj materialov, ki so bili potrjeni za zdravju škodljive. (3,4)

 • Posoda iz aluminija

Aluminijasta posoda je visoko reaktivna in poznana, da se pri toplotni obdelavi raztaplja v hrani. Pa naj bo to posoda iz anodiziranega aluminija ali pa posoda iz aluminija s keramično prevleko.
Aluminij pa se v hrano sprošča tudi iz kovinskih pekačev.

 • Teflonska posoda

Posoda s prevleko iz teflona je varna vse do takrat, ko se ta ne pregreva. Ko pa se posoda pregreje, se prevleka iz teflona prične razpadati na tako majhne delce, da jih je menda s prostim očesom zelo težko opaziti.

 • Silikonski kuhinjski izdelki

Čeprav ameriška organizacija FDA odobrava izdelke spojene iz silikona in kisika, in četudi jih nekateri ljudje vidijo kot zdrave… Je tukaj še vedno veliko vprašanj o dejanski varnosti izdelkov te vrste.

nevarna kuhinjska posoda

Nevarna kuhinjska posoda iz materialov, ki so navedeni zgoraj, lahko povzroči nekaj resnih zdravstvenih težav:

 1. Težave pri razvoju – (5),
 2. Visok holesterol – (6),
 3. Oslabljen imunski sistem – (7),
 4. Vnetje jeter – (8),
 5. Alergije… – (9).

Kuhinjska posoda, ki je varna za uporabo

 • Lito-železna kuhinjska posoda

Če se vrnemo 100 let nazaj, lahko ugotovimo, da so ljudje uporabljali samo posodo, ki je bila narejena iz lito-železa. Lito-železna kuhinjska posoda je ena izmed varnejših posod za kuho.

Lito-železo dobro zadržuje toploto, zato lahko kuhamo tudi na zelo nizkih temperaturah. Prav tako, pa ta posoda ni premazana z nobeno od kislin in oddaja le eno snov – železo. Pri ljudeh pa je pomanjkanje železa zelo pogost problem, ki pa se ga s kuho v lito-železni kuhinjski posodi lahko hitro izognemo.

 • Nerjaveče jeklo

Ali je nerjaveče jeklo varna možnost? Poleg lito-železa, je nerjaveče jeklo eno izmed varnejših možnosti, ko pride do izbire varne kuhinjske posode. (10)

 • Steklo

Steklena kuhinjska posoda ni le varna in prijazna okolju, temveč je tudi zelo odporna. Še ena možnost, s katero lahko zmanjšamo uporabo nevarne kuhinjske posode. Za še varnejšo kuho pa je priporočljivo, da uporabljamo steklo, ki je ognjevarno. Prav tako pa je steklena posoda dosti boljša izbira za shranjevanje hrane, kakor plastika. (11)

nevarna kuhinjska posoda

 

 

Morda vam bo všeč tudi