Ali sploh obstaja razlika med rjavim in belim sladkorjem?

Razlika med rjavim in belim sladkorjem, je velikokrat tema pogovora, ki pa velikokrat vodi do istih zaključkov, da je za zdravje boljši rjavi sladkor, zgolj zaradi tega, ker gre čez manj procesov obdelave.

Pa je to res? Je rjavi sladkor zares bolj zdrav od belega sladkorja?

Se lahko zanašamo na to dejstvo, da ker je rjav, je kakor – temne testenine in kruh, bolj zdrav?

In ali obstaja razlika med rjavim in belim sladkorjem?

Dietetičarka, Susan Burrell ima na to vprašanje svoj odločen odgovor:

Ne! Razlika med belim in rjavim sladkorjem je skoraj ničelna, saj so zelo majhna odstopanja, ko pogledamo njuno hranilno vrednost in kalorije na določeno težo vnesenega sladkorja.

Tukaj nastopi presenečenje. Rjavi sladkor gre, za razliko od belega, skozi več procesov obdelave in pridelave. Torej razlika med rjavim in belim sladkorjem ne obstaja, saj sta po sestavi popolnoma enaka. Rjavi sladkor le na koncu prelijejo z majhnimi količinami melase. Čeprav je ta v zgodnjem postopku pridelave, torej na začetku, celo odstranjena iz kristalov sladkorja. Njuna kemijska sestava pa se prav tako v deležih zelo ujema, med tem ko je beli sladkor sestavljen iz 99.9% saharoze, je rjavi sladkor sestavljen iz 96% procentov saharoze.

Zato dietetičarka, Susan Burrell pravi, da:

Na koncu sploh ni razlike med tem, če v čaj ali kavo dajete rjavi ali beli sladkor, ker razlika med rjavim in belim sladkorjem, gledano iz vidika hranilnih snovi, ne obstaja. Ker tudi gledano nato, kako vpliva na naše telo obvelja dejstvo, da je sladkor, sladkor.

V primerjavo vam dajemo tabelo hranilnih vrednosti rjavega in belega sladkorja:

razlika med rjavim in belim sladkorjem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hranilne vrednosti rjavega sladkorja na 100 gramov.

razlika med rjavim in belim sladkorjem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hranilne vrednosti belega sladkorja na 100 gramov.

Kako telo prebavlja rjavi in beli sladkor?

Skozi prebavni trakt gresta kakor rjavi in beli sladkor na popolnoma enak način. Saharoza je disaharid, ki je sestavljen iz polovice glukoze in polovice fruktoze. Naše telo pa po zaužitju belega ali pa rjavega sladkor, deluje popolnoma enako – tako, da pretvarja glukozo v energijo. Ko pa se glukoza poveže s fruktozo, začne telo, težje prebavljati sladkor.

Preberite še: Zdrava čokolada, ali le sladkor z dodatkom sladkorja.

Kje pa zares obstaja razlika med rjavim in belim sladkorjem?

Poleg razlik v okusu, rjavi sladkor drugače vpliva na samo pečenje različnih pekovskih dobrot. Med tem, ko beli sladkor, naredi kekse bolj hrustljave, so keksi narejeni iz rjavega sladkorja bolj žvečljivi. Če uravnamo delež belega in rjavega sladkorja, lahko pri prečenju raznih dobrot, dobimo odličen produkt. Melasa v rjavem sladkorju je rahlo kisla in zato s pecilnim praškom hitreje reagira.

razlika med rjavim in belim sladkorjem

 

Morda vam bo všeč tudi