Najboljša piva v Slovenji – Glifosat in Monsanto

Vsi se verjetno zavedamo dejstva, da za zdravje ne počnemo nič dobrega, ko posegamo po alkoholnih pijačah. Vendar pa je na plan prišla še ena pretresljiva novica, ki na podlagi raziskave potrjuje prisotnost glifosata – škodljivega herbicida, katerega proizvajalec je Monsanto – v različnih znamkah piva, ki jih poleg na ameriškem trgu, najdemo tudi na našem, evropskem trgu. Zastrašljivo je, da lahko najdemo ta rakotvoren herbicid, imenovan kot Roundup, tudi v hrani in pijači, ki jo uživamo na dnevni bazi. Torej koliko herbicidov resnično zaužijemo v dnevu? Katero je tisto pivo v Sloveniji, ki ni najboljše za naše zdravje ob zaužitju?

Nova testiranja iz strani ameriške skupine, ki se bori za pravice potrošnikov – U.S. PIRG, so pokazala da veliko priljubljenih znamk piva vsebuje glavno sestavino Roundup-a, glifosat.

Isto sestavino torej glifosat pa ima tudi slovenska verzija Roundupa – Boomefekt.

Kaj je Roundup in zakaj je glifosat tako škodljiv za naše zdravje?

Roundup je eden izmed najbolj široko uporabljenih sredstev za zatiranje plevela. V letu 2015 pa je svetovna oranizacija za zdravje označila glifosat za potencialnega krivca pri nastanku rakavih obolenj. Šolskemu vrtnarju iz ZDA je Roundup (glifosat) povzročil nehodkinov limfon, za kar je kasneje tudi tožil Monsanto. Sodišče je odločilo šolskemu vrtnarju v prid, saj je bil po njihovem mnenju za nastanek bolezni kriv Roundup, ki ga je vrtnar frekventno uporabljal pri svojem delu.

© Roundup, Monsanto, 4/2016, by Mike Mozart of TheToyChannel and JeepersMedia on YouTube
© Roundup, Monsanto, 4/2016, by Mike Mozart of TheToyChannel and JeepersMedia on YouTube

Poleg nastanka nehodkinovega limfoma pa Roundup-ovo glavno sestavino – glifosat povezujejo tudi z nastankom drugih bolezni in bolezenskih stanj: avtizem, debelost, alergije, kardiovaskularne bolezni, depresija, alzheimerjevo boleznijo, parkinsovo…

Glifosat v hrani, pijači in vodi

Ravno iz razloga, da bi odkrili, koliko glifosata zares zaužijemo je zgoraj omenjena skupina, testirala vsebnost glifosata/Roundup-a v pivu in pa tudi v vinu, ki se prodaja na ameriškemu trgu. Čeprav vsebovane vrednosti navedene spodaj sploh niso tako zelo visoke in bi si morda marsikdo mislil, dobro 50 delcev na milijardo glifosata je zanemarljiva vrednost in ne bo učinkovala negativno na moje zdravje. Vendar se je na tej točki pametno vprašati, kaj če na dan zaužijem kar nekaj hrane in v tem primeru tudi pijače, ki vsebuje ostanke glifosata?

Če vzamemo primer iz leta 2016 je testiranje piva v Nemčiji prav tako pokazalo ostanke glifosata v vsakemu vzorcu, ki je bil testiran. Lani pa je raziskava, ki so jo naredili v Latviji pokazala podobne rezultate, kakor pa tista iz leta 2016. Torej vsi produkti, ki so jih testrirali za vsebnost glifosata, so pokazali nezadovuljojoče rezultate.

Vrednosti nedavne raziskave, ki so jo naredili letos v februarju pa se nič kaj ne razlikujejo od tistih iz prejšnjih let.

Katera najdražja in najboljša piva v Sloveniji vsebujejo sledi glifosata?

Tsingtao – 49.7 ppd (število delcev na milijardo) glifosata

© Paul Downey – https://www.flickr.com/photos/psd/

Budweiser – 27.0 ppb glifosata

© Brian Tsceuch – https://www.flickr.com/photos/brianteutsch/

Corona – 25.1 ppb glifosata

Heiniken – 20.9 ppb glifosata

Guinnies Draught – 20.3 ppb glifosata

Stella Artois – 18.7 ppb glifosata

Laško – Neznani podatki (v lasti družbe Heiniken)

Union – Neznani podatki (v lasti družbe Heiniken)

Povezave do raziskav, ki dokazujejo kredibilnost informacij v članku:

Morda vam bo všeč tudi