Kajenski poper in njegovi učinki na zdravje

Kajenski poper je za nekatere zdravstvene strokovnjake, kralj med začimbami. V bistvu, pa se uporablja že več kot tisoč let za zdravljenje različnih bolezenskih stanj. Ne samo, da ima veliko prednosti za naše vsesplošno zdravje, je prav tako tudi odličen za kuhanje, saj v sebi nosi kar nekaj hranilnih snovi.

Kajenski poper

Kaj je kajenski poper?

Kajenski poper izhaja iz Srednje in Južne Amerike, v Evropo pa je prišel skupaj s Krištofom Kolumbom. To začimbo ljudje po vsem svetu uporabljajo za kuhanje. Veliko pa se jih ne zaveda, kakšne hranilne lastnosti s sabo nosi za pekoča začimba, ki je med drugimi polna z antioksidanti.

Kapsaicin je aktivna sestavina v kajenskem popru in je tudi glavni razlog, zakaj je kajenski poper sploh pekoč. Torej, ves pekoč občutek je odvisen od tega koliko kapsaicina, kajenski poper vsebuje. Kapsiacin pa je odgovren tudi za zdravilne učinke kajenskega popra.

Ena čajna žlička kajenskega popra vsebuje:

 • 17 kalorij,
 • 1 gram maščob,
 • 2 milligrama natrija,
 • 1 gram vlaknin,
 • 44% vitamina A,
 • 8% vitamina E,
 • 7% vitamina C,
 • 6% vitamina B6,
 • 5% vitamina K,
 • 3% kalija,
 • 0 gramov holesterola.
Torej, če smo že pri zdravilnih učinkih…

5 zdravilnih učinkov, potrjenih iz strani znanosti.

[su_divider top=”no” divider_color=”#cdd1fb” size=”1″ margin=”10″]

 • Kajenski poper kot zdravilo za glavobol

Raziskave so pokazale, da lahko uporaba kajenskega popra zmanjša pogostost glavobolov. Zato je kajenski poper preprosto in učinkovito zdravilo za zdravljenje glavobolov.

Za lajšanje glavobolov strokovnjaki svetujejo, da v kozarec vode zmešate ¼ čajne žličke kajenskega popra in, ko se ta v vodi pomeša, s palčko za ušesa iz vode poberite kajenski poper in ga s palčko namestite na začetek v notranjost nosu. Drgnite tako dolgo, dokler ne boste začutili pekočega občutka. Ravno ta pekoč občutek pomeni, da je začel delovati kapsaicin, ki bo ublažil glavobol. Kapsiacin namreč poseže v proizvodnjo snovi P – ki je mimogrede povzročitelj bolečine in je prav tako tudi razlog, zakaj sploh glavobol nastane. Ko bo pekoč občutek izginil bo z njim izginila bolečina.

[su_divider top=”no” divider_color=”#cdd1fb” size=”1″ margin=”10″]

 • Izboljšanje metabolizma

Kajenski poper lahko med drugimi uravanava metabolizem, normalizira glikemični indeks, zmanjša lahkoto in pa med drugimi tudi uravnava krvni tlak ter pomaga telesu pri vzdrževanju nizkega LDL holesterola.

[su_divider top=”no” divider_color=”#cdd1fb” size=”1″ margin=”10″]

 • Vitamin E

Vitamin E pripomore pri pravilnemu delovanju organov in je neverjetno učinkovit za upočasnjeno staranje kože. Ta pomemben vitamin pa prav tako uravnava holesterol, popravi uničene lase in kožo, uravnava hormone, izboljša vid, poveča nivo energije… in ga v veliki količini nosi v sebi tudi kajenski poper.

[su_divider top=”no” divider_color=”#cdd1fb” size=”1″ margin=”10″]

 • Ublaži znake prehlada

Ljudje uporabljajo kajenski poper tudi kot domače zdravilo za kašelj, prehlad in pa zaprt nos. Za zdravljenje prehlada, dodajte malo kajenskega popra kar k čaju po vašem okusu – najbolje pa bo v tem primeru ingverjev čaj

[su_divider top=”no” divider_color=”#cdd1fb” size=”1″ margin=”10″]

 • Omili bolečino pri bolečem zobu

Ko kajenski poper nanesete na boleč zob, bo ta takoj začel delovati in bo kakor pri lajšanju glavobola, tudi pri bolečem zobu začel zaustavljati proizvodnjo P snovi, prav tako pa bo pospešil obtok krvi do zoba. Povečan obtok krvi bo omogočil zobu dodaten kisik in druge hranilne snovi, da se bo ta hitreje pozdravil.

Za vnaprej pripravljeno zdravilo ob bolečem zobu boste potrebovali ½ litra viskija in zvrhano žličko kajenskega popra. Mešanico nato pustite stati dva tedna in jo med tem nekajkrat premešajte.

Nato jo v primeru bolečega zoba nanesite nekaj kapljic na bombažno blazinico in jo dajte na boleč zob.

[su_divider top=”no” divider_color=”#cdd1fb” size=”1″ margin=”10″]

Kajenski poper

 

Morda vam bo všeč tudi