Pomanjkanje magnezija in povečana dovzetnost k različnim boleznim

Magnezij je mineral, ki ga za pravilno delovanje, potrebuje vsak organ v človeškem telesu – srce, mišice in ledvice. Če opažate nepojasnjeno utrujenost ali šibkost, nenavaden ritem srca ali pa krče v mišicah in trzanje očes… Vse to so simptomi, ki so odraz za pomanjkanje magnezija.

Testiranje, ki ga izvedejo na podlagi krvnega testa, pa ne pokaže pravilnih vrednosti magnezija, ki ga dejansko potrebujete, saj se v krvi nahaja le 1% magnezija. Zato je testiranje za nivoje magnezija v telesu, na podlagi krvnega testa, brezpredmetno.

Telo večino magnezija shrane v kosteh ter organih in ga tako uporablja za pravilno delovanje različnih funkcij. Zato je zelo možno, da trpite za pomanjkanjem magnezija, pa tega sploh ne veste. Takšno pomanjkanje minerala pa strokovnjaki imenujejo >> nevidno pomanjkanje. <<

Nevidno pomanjkanje magnezija

Razmišljanje, da je magnezij najbolj pomemben za srce in kosti, je napačno. Znanstveniki so v telesu odkrili več kot 300 različnih encimov, katerih sestavni del je magnezij. Encimi so pomembni za process razstrupljanja in pri preprečevanju nastale škode, ko je človek izpostavljen okoljskim kemikalijam, težkim kovinam in drugimi toksini.

magnezij

Magnezij je pomemben za:

 • Aktiviranje mišic in živcev,
 • Ustvarjanje energije v telesu, z aktivacijo ATP,
 • Za prebavo beljakovin, ogljikovih hidratov in maščoba,
 • Pravilno delovanje nevrotransmiterjev…

Dr. Dean že več kot 15 let preučuje magnezij. Njena zadnja knjiga, ki je izšla leta 2014, govori o 22 medicinskih težavah, ki jih povzroči pomanjkanje magnezija, vsi ti pa so bili tudi znanstveno dokazani:

Tesnoba in panični napadi Astma Bolezni jezer Bolezni ledvic Migrene Problemi z živci Neplodnost Osteoporoza
Zobna gniloba Depresija Diabetes Utrujenost Srčne bolezni Hipoglikemija Nespečnost Izguba apetita

 

Prvi znaki za pomanjkanje magnezija vključujejo pomanjkanje apetita, glavobole, utrujenost in šibkost. Ponavljajoče se pomanjkanje magnezija pa do resnih simptomov, kakor so: otopelost, spremembe v osebnosti, spremenjen in nenavaden ritem srca, bolečine v mišicah in krči…

Nasveti za vzpostavitev ravnovesja

Eden izmed načinov kako povečati nivoje magnezija v telesu, je vnos čim večje količine hranilnih snovi iz rastlin – zato bo napitek oz. smoothie iz zelenih rastlin, ravno pravšnja rešitev. Če pa se nagibate k prehranskim dopolnilom, bodite pozorni, saj je na trgu zares veliko prehranskih dopolnil, ki pa seveda niso in ne morajo biti 100% nadomestek magnezija.

Magnezijev-L-treonat in citrat sta ena izmed najboljših virov, saj hitro prodreta do celičnih membrane, vključno z mitohondrijem in posledično telesu priskrbita instantno energijo. Prav tako pa lahko z njim preprečimo in mogoče celo zdravimo demenco in izboljšamo spomin.

Dr. Dean razlaga…

Način za ugotavljanje vašega nivoja magnezija v telesu je nadvse preprost. Opazujte delovanje črevesja, če trpite za zaprtostjo to lahko zelo velikokrat pomeni, da je to posledica pomanjkanja magnezija v telesu.

Poleg prehranskih dopolnil pa lahko nivoje magnezija v telesu povišamo tudi naravno, saj obstaja veliko vrst zelenjave in jedi, ki vsebujejo veliko magnezija:

(V mislih imejte, da lahko moški dnevno zaužije 400 mg magnezija in ženske 310 mg.

 • Špinača, 200 gramov vsebuje – 157 miligramov magnezija,
 • Rdeča pesa, 200 gramov vsebuje – 154 miligramov magnezja,
 • Bučna semena, 15 gramov vsebuje – 92 miligramov magnezija,
 • Jogurt ali kefir, 200 gramov vsebuje – 50 miligramov magnezija,
 • Mandlji, 100 gramov vsebuje – 80 miligramov magnezija,
 • Rjav fižol, 125 gramov vsebuje – 60 miligramov magnezija,
 • Avokado, en srednji avokado vsebuje – 58 miligramov magnezija,
 • Fige, 70 gramov vsebuje – 50 miligramov magnezija,
 • Banana, srednja banana vsebuje – 32 miligramov magnezija.

magnezij

Morda vam bo všeč tudi