Česen in čebula – skuhajte zdravilno juho za hladne dni

S pričetkom hladnega vremena na žalost pridejo tudi različne bolezni – prehlad, povečana telesna temperature, bronhitis… Zato je zelo pomembno, da poskrbimo za naš imunski sistem. Kar pa je še bolj pomembno, da odženemo ali pa preprosto pozdravimo bolezni naravno – in kakor že veste, bo pravilen odgovor na to naravno zdravljenje seveda vsemogočni česen, ki je močan antioksidant.

Spodaj je zapisan okusen recept za čebulno-česnovo juho, ki vas bo postavila na noge, čeprav ste še včeraj bolehali za prehladom ali pa kakšno podobno sezonsko boleznijo.

Česen in njegove zdravilne značilnosti

Po svetu, česen poznajo že zelo dolgo časa, še posebej zaradi njegovih zdravilnih učinkov, ki ga ima na zdravje. V zadnjem času pa ga je pričela priznavati tudi moderna medicina. Česen je po raziskavah vsaj stokrat močnejši od antibiotikov, še več, česen deluje antibakterijsko, prav tako pa je močan antioksidant. Poleg vsega tega pripomore pri razstrupljanju telesa vseh strupov in naredi naše telo bolj odporno na vse potencialne bolezni, ki nam pretijo čez zimo.

Ta juha pa ima svoje magične lastnosti skrite tudi v olivnemu olju – saj mogočen vir maščob Omega 3, ki so pomembne za vsesplošno zdravje. Prav tako pa se v tem receptu nahaja timijan, saj ima kakor česen tudi timijan čudovite antibakterijske značilnosti.

 

Čebulno – česnova juha

Sestavine:

  • 5 olupljenih glav česna,
  • 30 gramov masla,
  • 15 ml olivnega olja,
  • 2 veliki, nasekljani čebuli (po možnosti, rdeči – za boljši okus)
  • 15 g nasekljanega timijana,
  • 3 dcl zelenjavne juhe,
  • Nekaj vejic nasekljanega peteršilja,
  • 3 velike žlice kisle smetane,
  • 200 gramov nasekljanega kruha.

Priprava:

Pečico segrejte na 180°C. Stroke česna zavijte v srebrno folijo in jih postavite v pečico za uro in pol. Ko boste vzeli česen iz pečice, ga pustite nekaj minut, da se ohladi.

Med tem, ko se česen peče v pečici, v posodi, na srednjem ognju, segrejte olivno olje in raztopite maslo. Dodajte čebulo in kuhajte približno deset minut. Ko se česen ohladi, z vilicami naredite pire in ga dodajte v ponev, zraven čebule, masla in olivnega olja. Nato v ponev dodajte še začimbe (timijan, peteršilj) in zelenjavno juho. Juho kuhajte na nizkem ognju in v juho dodajte še kruh. Vse skupaj nato kremasto premešajte s paličnim mešalnikom. Za poenotenje okusov in za še boljši učinek kremaste juhe dodajte kislo smetano, juho pa lahko še vedno za okus dosolite in poprate.

 

 

 

 

 

 

 

Morda vam bo všeč tudi