Zadrževanje urina lahko vodi do resnih težav z zdravjem

Zadrževanje urina je ena izmed navad, ki se je razvila, med ljudmi, skozi čas, pa naj bo to bodisi zaradi preobremenjenosti in občutka, da preprosto ni časa, za kratek odhod na stranišče ali pa zaradi kakšnega drugega razloga. Vendar pa ima navada zadrževanja urina zelo negativno plat, saj lahko pride do različnih okužb, za katere boste izvedeli v nadaljevanju prispevka.

zadrževanje urina

Zadrževanje urina – kaj se v tem času dogaja s telesom?

Ko človek začuti potrebo po izpraznitvi mehurja, razlog, ki stoji za to potrebo, ni samo, da se je mehur napolnil s tekočino. Vendar je to dosti bolj kompleksen proces, pri katerem se sproži veliko mišic, organov in živcev, ko sporočajo telesu, da je čas za izpraznitev mehurja. Zadrževanje urina pa nato vodi do podzavestne borbe z možgani, ko človek ignorira to potrebo. Seveda, pa se ti signali, ko telo sporoča, kdaj je čas za izpraznitev, razlikujejo od človeka do človeka.

[su_divider top=”no” size=”1″ margin=”20″]
[su_divider top=”no” size=”1″ margin=”20″]

Človeški mehur lahko zadrži 300-400 ml urina čez dan in 800 ml urina čez noč. Normalno je, da človek, ki v dnevu zaužije liter do dva litra vode, odvaja urin vsaj 5-6 krat na dan. – Združenje za ljudi z inkontinenco v Avstraliji.

[su_divider top=”no” size=”1″ margin=”20″]
[su_divider top=”no” size=”1″ margin=”20″]

Seveda pa je pri vsakem človeku drugače, saj je to zelo odvisno – od starosti, od tega kateri del dneva je in pa koliko tekočine je v tistem trenutku v mehurju.

Naprimer, ti si signali se zmanjšajo, ko pride noč in če ima človek zdrav mehur, pomeni, da bo lahko mirno prespal noč, brez potrebe po izpraznitvi mehurja.

zadrževanje urina

Včasih pa preprosto ne preostane nič drugega, kakor pa, da zadržimo urin in, da poskušamo iz misli pregnati ta klic narave, čeprav to ni dobro za zdravje mehurja.

Tukaj je nekaj razlogov zakaj zadrževanje urina vsekakor ni priporočljivo:

  • Oslabljene mišice medeničnega dna

Ko pride do prekomernega zadrževanja urina, se mišice v medenični votlini pričnejo šibiti in tako izgubijo na svoji moči. Mišice v medenični votlini namreč pomagajo pri zadrževanju urnina ali pa pri samem izločanju urina iz mehurja. Težava pa nastane takrat, ko so te mišice oslabljene in pride pogosto do izgube nadzora nad izločanjem urina. Seveda, pa te težave ne nastanejo zaradi tega, ker človek enkrat zaradi ne dosegljivosti stranišču, zadrži urin.

  • Intersticijski cistitis

Zadževanje urina lahko draži sluznico mehurja, stanje, ki ga imenujejo intersticijski cystitis. Čeprav veliko strokovnjakov ni popolnoma prepričano, da je razlog za nastanek tega stanja ravno zadrževanje urina, nekateri zdravniki še vedno verjamejo, da zadževanje poveča možnost nastanka. Simptomi pri tem bolezenskem stanju so velikokrat boleč mehur in pa pogosto uriniranje.

  • Dolgotrajna bolečina

Izpraznitev mehurja po več urnem zadrževanju, zna pripeljati do nepredstavljivega občutka olajšanja. To pa vsekakor ni dobro, saj je preteklo preveč časa, ki lahko vodi do dolgotrajne bolečine v spodnjem delu trebuha.

Zdravnica Stericher pravi:

Velikokrat srečam ljudi, ki prihajajo k meni zaradi bolečine v spodnjem predelu trebuha, misleč, da je z njimi nekaj hudo narobe. Zato, jih velikokrat povprašam po njihovih navadah in, če velikokrat zadržujejo potrebo po izpraznitvi mehurja.

  • Okužba sečil

Ko zadrževanje urina preide v navado, kar se pogosto dogaja, pride do prekomernega pritiska na ledvice, kar pa v veliko primerih vodi do okužb sečil. Ženske pa so k tej okužbi dosti bolj nagnjene zaradi krajše sečnice. Seveda pa zadrževanje urina ni glaven vzrok za okužbo sečil, vendar pa se ob prekomernem zadrževanju možnosti za razvoj bolezni, povečajo. Simptomi okužbe sečil pa so pogosto – rahlo povišana telesna temperature, moten urin in pogosta potreba po uriniranju.

Preverite tudi katere so tiste navade v vašem vsakdanu, s katerimi škodujete vašim ledvicam: http://vednozdrav.si/bolecine-v-ledvicah/

[su_divider top=”no” size=”1″ margin=”20″]

V nekaterih pogojih, je zadrževanje urina zares nevarno. Ljudje, se težavami naštetim spodaj, pa so še bolj nagnjeni k razvoju bolezni ledvic ali pa k razvoju okužbe:

  • povečana prostata,
  • nevrogeni mehur,
  • težave z ledvicami.

[su_divider top=”no” size=”1″ margin=”20″]

Uporabne povezave na to temo:

Morda vam bo všeč tudi