Beza, bažovina, bezdjina, bezl, bezovec, zobovec, zovina – to so vsa imena, ki jih bezeg ima, in kadar cveti, nas s svojim omamnim vonjem kliče, da ga naberemo. Tudi Hipokrat je cenil zdravilne lastnosti bezga in rekel tudi, da bi lahko ta rastlina zamenjala vsa druga zdravila na zemlji.
Bezeg lahko namreč uporabljamo za zdravljenje simptomov – gripe, prehlada, kašlja …
Strokovnjaki z raziskavami celo dokazujejo, da je enako zdravilen, kakor zdravila za gripo.
Bezeg in njegovi zdravilni učinki
S to rastlino največkrat zdravimo bolezni, ki so povezane z dihali – bronhitis, astma, kašelj in infekcije grla … to je samo nekaj bolezni, pri katerih pomagajo zdravilne lastnosti bezga. Uporabljamo ga lahko namreč tudi za izboljševanje imunskega sistema in je kot večina zdravilnih rastlin, zelo bogat z antioksidanti. Prav tako pa je tudi blago odvajalo in se lahko koristi pri motnjah v črevesju. Ima pa tudi diuretične lastnosti, kar pa pomeni, da blagodejno deluje na naša sečila in ledvice.
Cvetovi bezga so bogati z glikozidi, tanini, flavonoidi, karoteni in vitaminom A, B in C. Flavonoidi so močni antioksidanti, ki ščitijo naše celice pred poškodbami in se zato bezeg koristi pri zdravljenju degenerativnih bolezni. Ta rastlina pa ima še poleg vsega tega tudi antivirusno in antimikrobno delovanje. Koristen je za astmatike, ker pomaga pri dihanju in pri izkašljevanju ter celo tudi pri različnih alergijah.
Bezeg razstruplja in zato pospešuje izločevanje različnih strupov iz limfnih žlez. Ta rastlina pomaga pri težavah z aknami, različnih vnetjih kože in izpuščajih.
V kakšnih oblikah lahko zaužijemo bezeg?
- Čaj,
- Vino,
- Sok,
- Marmelada,
- Sirup,
- Različne tekočine,
- Prah,
- Bonboni,
- Kapsule…
Recept za sirup iz bezga
Sestavine:
- 3 litre vode,
- 30 velikih bezgovih cvetov,
- 2,5 kilograme sladkorja (lahko pa poljubno uporabite stevijo, namesto sladkorja),
- 60 gramov citronke.
Postopek:
- Vodo zavrite in jo ohladite,
- V vodo položite bezgove cvetove in dodajte citronko ter sladkor,
- To pustite stati 3 dni, vmes pa bodite pozorni, da boste sirup večkrat premešali,
- Nato sok precedite in ga nalijte v vam najljubše steklenice.