Zelišča, ki jih lahko vzgajamo tudi med jesenjo in zimo

Vso poletje na vašem vrtu vzgajate čudovita in okusna zelišča. Kako jih le nebi, saj so čudovit dodatek k različnim jedem. Uporabimo pa jih lahko tudi za različne čaje ali pa jih imamo na vrtu preprosto zaradi tega, ker zelo lepo dišijo. Vendar, ko nastopi mraz, nastopi tudi čas, da preselimo zelišča v naš dom.

začimbe

Zelišča, ki jih lahko gojimo tudi znotraj hiše

Nekatera zelišča lahko gojimo tudi na okenski polici, kjer imajo zelišča še vedno dovolj svetlobe za svoj obstoj. Zato smo vam pripravili kratek seznam, katera zelišča uspevajo dobro tudi kadar so na okenski polici.

[su_divider top=”no” size=”2″ margin=”30″]

  • Drobnjak

Drobnjak ima zares mnoge možnosti za uporabo. Za uspevanje potrebuje 4-6 ur svetlobe, temperatura pa naj bo sobna (13-24°C). Zalivati ga je potrebno dvakrat na teden, oziroma po občutku, sledite načelu, da zemlja ne bo presuha, ampak vlažna. Če se konice na drobnjaku obarvajo rumeno pomeni, da rastlini primanjkuje vlage. Več o tem zakaj pričnejo rastline rumeneti pa preberite v tem prispevku:

https://explicit.si/rumeni-listi-na-rastlini/

[su_divider top=”no” size=”2″ margin=”30″]

  • Origano

Origano je začimba, ki se odlično okusi v vsaki kuhinji, seveda pa doda svojo posebno noto v italijanski kuhinji. Origano potrebuje dnevne svetlobe okoli 6 do 8 ur, temperatura pa naj bo podobna kakor pri drobnjaku. Zalivamo ga takrat, ko je povrhnjica zemlje suha, naj bo to približno enkrat na teden. Pomembno pa je, da ga ne zalivamo prepogosto.

[su_divider top=”no” size=”2″ margin=”30″]

  • Rožmarin

Rožmarin v lončku zdrži približno tri leta. Pomembno je, da ga ob nizkih temperaturah prestavimo iz vrta, v hišo, na okensko polico. Svetlobo potrebuje dnevno vsaj 6 ur, odlično pa uspeva v bolj hladnih prostorih. Zalivamo ga takrat, ko se zemlja vsaj nekaj centimetrov nad površino posuši, saj rožmarin potrebuje bolj suhe pogoje za uspevanje.

[su_divider top=”no” size=”2″ margin=”30″]

  • Timijan

Močan vonj timijana je odličen za dodatek k večini vrst mesa – piščanec, govedina, svinjina… Odlično pa se poda tudi k enolončnicam. Za uspevanje potrebuje vsaj 6 ur svetlobe in povprečno sobno temperaturo (10-24°C). Zalivamo ga, ko se pod povrhnjico, približno 2,5 centimetra v globino zemlja posuši. Kakor rožmarin ima tudi timijan raje suho, kakor pa vlažno zemljo.

[su_divider top=”no” size=”2″ margin=”30″]

  • Peteršilj

Peteršilj k jedem doda svojo značilno rahlo aromo, prav tako pa tudi k jedem doda svojo čudovito zeleno barvo. Kakor tudi druga zelišča navedena zgoraj, potrebuje tudi peteršilj vsaj 6 ur svetlobe in podobno sobno temperatur, kakor timijan, origano, rožmarin… Zalivamo pa ga po potrebi, njegova prst naj bo vlažna.

[su_divider top=”no” size=”2″ margin=”30″]

začimbe

 

Morda vam bo všeč tudi