Regratov čaj – Pomagajte sami sebi na naraven način!

Regratov čaj se lahko pripravi iz samega kolena, kakor pa tudi iz listov ali cvetov regrata. Zeliščni čaj, ki ga pripravimo iz cvetov regrata ima bolj sladek okus, kakor pa tisti, ki ga pripravimo iz samega korena ali pa listov.

Zakaj bi moral vsak človek piti regratov čaj?

  • Izvor številnih vitamonov: Čaj regrata je poln kalcija, železa, kalija, vitaminov – K, A in B6, riboflavinov in tiamina.
  • Regulacija visokega krvnega sladkorja
  • Pospešuje odvajanje vode iz telesa: čaj deluje tudi kot naravni diuretik. Raziskave kažejo, da ena skodelica na dan pripomore pri odvajanju vode.
  • Pospešuje izgubo teže
  • Preprečuje nastanek kroničnih bolezni
  • Pomaga pri prebavnih težavah: regratov čaj deluje kakor diuretik, deluje pa tudi kakor rahlo odvajalo.
  • Pripomore k zdravju jeter
  • Izboljšuje krvno cirkulacijo: regratov čaj je bogat z železom zato ob uživanju, poskrbi za boljši pretok krvi po telesu

[su_divider top=”no” size=”1″ margin=”20″]

Regratov čaj

Kako pripraviti regratov čaj?

Čaj iz cvetov regrata

Korak 1: Naberite regrat

Naberite nekaj svežega regrata. Očistite ga vseh korenin in pa listov, obdržite le cvetove. Cvetove dobro spreite pod vodo.

Korak 2: Regratove cvetove namočite v vročo vodo

Cvetove prelijte z vročo vodo, tako da bo voda pokrivala cvetove. Cvetove regrata tako pustite v vodi okoli 5 – 8 minut. Regratov čaj lahko nato sladkate s stevio, z medom ali pa po želji s sladkorjem.

[su_divider top=”no” size=”1″ margin=”20″]

Čaj iz regratovih listov

Korak 1: Naberite in pripravite regratove liste

Naberite šest regratovih listov. Izberite liste, ki so mladi in čvrsti. Če boste izbrali liste, ki so že stari, bo zaradi tega tudi vaš regratov čaj nekoliko bolj grenak. Liste nato sperite pod tekočo vodo in jih osušite z kuhinjskimi brisačkami. Oprane regratove liste narežite na majhne delce, tako boste sprostili sam okus in pa hranilne snovi v listih. Regratove liste, ki ste jih narezali na manjše delce dodajte v čajno skodelico.

Korak 2: Segrejte vodo

Vodo zavrite in jo vlijte v skodelico, v katero ste že prej dali regratove liste. Nato jih v vodi pustite okoli 5 – 10 minut. Po 5 – 10 minutah, čaj precedite in ga po želji sladkajte.

[su_divider top=”no” size=”1″ margin=”20″]

Regratov čaj iz korenine

Korak 1: Naberite regratove korenine

Regratova rastline ima dolge korenine, ki so velikokrat prepletene in segajo globojo v zemljo. Pri nabiranju regratovih korenin se priporoča uporaba manjše lopatke, zato da lahko iz zemlje dobite kar se da največ korenin. Korenine nato očistite listov in stebla. Dobro jih sperite pod hladno vodo. Korenine nato nasekljajte na manjše dele s pomočjo ostrega noža.

Korak 2: Regratove korenine specite v pečici

Pečico segrejte na 100°C, regratove korenine položite na pekač, ki ste ga predhodno obložili s papirjem za peko. Regratove korenine nato pustite v pečici 2 – 3 ure, odvisno od debeline samih korenin. Med sušenjem jih obračajte. Korenine bodo za čaj priprabljene takrat, ko jih boste lahko zlahka prelomili na polovico.

Korak 3: Segrejte vodo

Korenine lahko zmeljete s pomočjo mlinčka za kavo. Korenine lahko poljubno pustite tudi cele, saj jih ni nujno potrebno zmleti. Nato v majhno ponev vlijte nekaj vode in počakajte, da zavreje. V vrelo vodo strestite posušene korenine in jih pustite vreti 20 minut, na majhni temperaturi.

Korak 4: Odcedite čaj

S pomočjo sita, odcedite regratov čaj. Lahko ga sladkate, dodate pa lahko tudi mleko. ♦

Morda vam bo všeč tudi