Srbeča in suha koža – ste jo tudi vi naveličani?

Suha koža lahko s sabo prinese neprijeten občutek, velikokrat pa tudi srbečico. Obstaja široka paleta, kako si lahko suho kožo navlažite kar doma. Suha koža, je koža, kateri primanjkuje vlage na njeni zunanji plasti, Če jo ne namažete prav pogosto, vam lahko le ta zelo grdo razpoka. Da bi obdržali kožo navlaženo, kolikor se da, lahko za enkrat kupljene izdelke postavite na stran.

Suha koža in vse o tem kako jo preprečiti:

Nastanek suhe kože lahko preprečimo, če naravne pripravke nanesemo pred samim nastankom, torej:

  • po tem, ko smo bili dolgo izpostavljeni na klimi,
  • po britju brez kreme za britje,
  • po prepogostem tuširanju,
  • po tuširanju s prevročo vodo,
  • po uporabi losijonov, ki vsebujejo alkohol,
  • po pogosti izpostavljenosti detergentom,
  • po tem, ko smo bili dolgo časa izpostavljeni vetru.

suha koža

Suha koža in naravni domači pripravki

Sončnično olje

Za olje iz sončničnih semen je študija v letu 2013 pokazala, da izboljšala samo vpojnost in hidracijo, ko so ga uporabili na rokah. Prav tako pa je ta ista študija prikazala, da niso prav vsa olja primerna za suho kožo, saj lahko na primer olivno olje, v tem primeru celo poškoduje povrhnjico.

Kokosovo olje

Še eno olje, ki deluje dobro za suho kožo. Dokazano je, da izboljša samo hidracijo in poveča število lipidov (maščob) na površju kože. Kokosovo olje ima namreč zaradi svojih nasičenih maščob, emolietne značilnosti. Emolieti so maščobe, ki delujejo vlažilno in s tem zapolnijo razpokano suho kožo.

Ovsena kaša

Kopel iz ovsene kaše v prahu bo na kožo delovala protivnetno, prav tako pa ima ovsena kaša tudi značilnosti antioksidanta, ki deluje blagodejno na suho kožo.

Mleko

Mleko lahko tudi kakor vse druge deluje blagodejno za težavo, ki se glasi suha koža. Vendar je ne uporabimo kakor vse druge, temveč, v raziskavi iz 2015 predlagajo, da naj bi prehrana, ki vključuje mleko, drastično izboljšala suho kožo. Ugotovili so namreč, da maščoba, ki se nahaja v mleku – fosfolipidi, deluje zelo blagodejno na samo povrhnjico kože pri eksperimentih z miškami. Seveda pa je na tem področju še vedno potrebno raziskati kar nekaj stvari.

Med

Suha koža postane v stiku z medom bolj gladka, prav tako pa med na kožo deluje zdravilno in protivnetno. To pa so vse prednosti, ki jih ima med na človeško kožo, saj je naraven in ga lahko nanesemo direktno na kožo.

Aloe vera

Kakor že vsem znano je aloe vera čudovito zdravilo za vse vrste težav. Suha koža pa tukaj sploh ni izvzeta, saj lahko problem s suho in srbečo kožo odpravi takoj, ko jo nanesete na prizadeto mesto. Strokovnjaki pa svetujejo, da si pred spancem, na suho kožo nanesete nekaj gela iz aloe vere in to mesto čez noč pokrijete z gazo.

suha koža

 

 

 

 

 

Morda vam bo všeč tudi