Natrijev nitrit in meso – Bi se ga morali izogibati? E250

Ali je natrijev nitrit nevaren oziroma kaj je natrijev nitrit?

Kaj je natrijev nitrit ali E250?

Natrijev nitrit (e250) je namreč sestavina, ki je pogosto uporabljena v obdelanemu mesu, t.i. procesiranemu mesu. Njegova funkcija je konzerviranje, prav tako pa deluje kakor zaščita pred nastankom nevarnih bakterij. Natrijev nitrit v procesiranemu mesu uporabljajo tudi kot dodatek k slanemu okusu in pa kot ojačevalec rožnate barve, ki pa da prav poseben čar vsem izdelkom. (1)
natrijev nitrit

Procesirano meso je bilo v letu 2015 spoznano za kancerogenega, kar pa je pri ljudeh vzbudilo veliko zanimanja. Pričele so se pojavljati raziskave, kako je procesirano meso povezano z nekaj od najbolj nevarnih bolezni. Torej, zakaj procesirano meso tako slabo vpliva na vsesplošno zdravje? Odgovor na to vprašanje se glasi – NATRIJEV NITRIT (e250).

Med tem ko je procesirano meso polno nezdravih in pa predvsem nevarnih sestavin, natrijev nitrit brez dvoma izstopa. Natrijev nitrit je namreč glavni razlog, zakaj procesirano meso povezujejo z boleznimi kakor je Alzheimerjeva bolezen, rakava obolenja in pa sladkorna bolezen. To pa še ni vse, natrijev nitrit naj bi celo s svojo prisotnostjo v krvi povzročal pomanjkanje kisika v celicah.

e250

Nevarnosti natrijevega nitrita

  • Vsebuje rakotvorne sestavine

Ko je natrijev nitrit izpostavljen visokim temperaturam, tvorijo nitriti tako imenovane nitrozamine, sestavine, ki imajo zelo slab učinek na zdravje. Pred kratkim je Svetovna organizacija za zdravje predstavila dokaze, ki potrjujejo, da je procesirano meso zares škodljivo za zdravje. (2,3,4,5)

  • Nevarnost nastanka sladkorne bolezni

Sladkorna bolezen tipa 1 je kronična, avto-imuna bolezen, kjer telo samo sebi ne dovoli ustvariti dovolj inzulina, ki pa je pomemben hormon, odgovoren za pretakanje glukoze po krvi. Pomanjkanje inzulina povzroča visok krvi sladkor. Ta tip sladkorne bolezni se razlikuje od tip 2 sladkorne bolezni, tip 1 sladkorne bolezni se lahko pojavi v katerem koli obdobju življenja. Nastanek bolezni pa je odvisen od genetike in pa samega načina življenja. (6)

Nekatere od študij pa celo nakazujejo k povečani možnosti za nastanek sladkorne bolezni tipa 1, ob povečanemu vnosu nitritov. Raziskava, ki je bila objavljena v Diabetes Medicine, dokazuje, da večji kakor je bil vnos nitratov, večja je bila možnost za razvoj diabetesa tipa 1, pri otrocih. (8,9,10,11)

  • Povezava nitritov z Alzheimerjevo boleznijo

V raziskavah dokazujejo, da se ob vnosu natrijevega nitrita, možnosti za nastanek bolezni potencirajo. V bistvu pa dokazi prikazujejo, da je prekomeren vnos natrijevega nitrita celo povezan z zdravjem možganov.
Raziskava, ki je bila narejena na živalih, prikazuje da se izpostavljenost nitrozaminu izraža v oslabljeni motorični sposobnosti, ki pa prispeva k razvoju Alzheimerjeve bolezni.
Kakorkoli že, so do sedanji dokazi, ki prikazujejo potencialne učinke natrijevega nitrita na zdravje, še vedno skopi. Zato je potrebno še več raziskav, ki bodo lahko potrdile, da je procesirano meso povezano z nastankom Alzheimerjeve bolezni. (12,13,14)

Nekaj primerov, kjer lahko najdemo natrijev nitrit

Šunka: AVE Šunka v ovitku…
Hrenovke: Hrenovke (Celjske mesnine), Hrenovke brez ovitka (Pivka)…
– Različne salame: Trajna salama (kras), Mortadela, Milanska salama, Piščančje prsi…
– Klobase: Čajna klobasa (Mesnine dežele kranjske)…

Morda vam bo všeč tudi