Ali veste koliko vode morate spiti, glede na vašo telesno težo?

Za popolno delovanje našega organizma, je pomembno, da v naše telo vnesemo zadostno količino vode, kar pa je odvisno tudi od naše telesne teže.

Količina tekočine, ki jo človek potrebuje vsak dan, je odvisna od njegove telesne teže.
Za izgubo teže je zelo pomembno, da jo pijemo v zadostnih količinah, ker s tem namreč obdržimo ravnovesje vode v telesu. Nekateri ljudje delajo veliko napako s tem, da jo pijejo v prevelikih količinah, kolikor je dejansko potrebno zato, da njihovo telo pravilo funkcionira. Zato, smo vam pripravili nekaj informacij o tem, koliko tekočime dejansko potrebujete glede na vašo telesno težo. Če pogledamo Iz praktičnega vidika v bistvu človek, ki ima zelo malo kilogramov, ne bo nikoli potreboval toliko vode, kakor človek, ki je prekomerno težak.

vode

Formula za minimalno količino vode, glede na telesno težo

Da bi izvedeli minimalno količino vode, ki jo potrebujte spiti vsak dan, svojo težo prepolovite na pol in tako v formulo vstavite podatek svoje polovične teže in jo pomnožite z 0,0255.

Primer: Človek tehta 80 kilogramov, to težo prepolovimo na 40 in pomnožimo z 0,0255. Produkt te številke je 1,02, kar pomeni, da je za človeka, ki tehta 80 kilogramov, priporočljivo, da spije minimalno en liter dnevno.

Posebni primeri

  • Če ste vsak dan športno aktivni, pa naj bi bilo priporočljivo, da spijete še dodaten liter vode na uro telesne aktivnost.
  • Če vaše v vašo prehrano ne vključujete veliko zelenjave in sadja, je priporočljiva količina popite vode na dan 2 litra.
  • Zadostna hidracija je pomembna tudi za ljudi, ki trpijo za različnimi boleznimi in je tako priporočljivo, da ljudje z različnimi boleznimi spijejo večjo količino vode, kakor bi jo normalno.

vode

Indikator dehidracije

Skozi bravo urina se lahko najbolje vidi, če pijemo zadostno količino tekočine. Zato je pomembno, da pomislimo kolikokrat na dan opravimo malo potrebo in, da posledično preverimo kakšne barve je urin.
Dehidracijo našega telesa pa lahko zaznamo tudi tako, če opazimo, da so naše ustnice ali pa koža suha.
Telo nam lahko sporoča, da smo dehidrirani, s tem, da pri telesni aktivnosti postanemo hitro utrujeni ali pa se ne moremo osredotočiti na določeno stvar.

 

Morda vam bo všeč tudi