Prekomerna sluz in zamašen nos? – Preverite, kateri vrsti hrane bi se morali izogniti

Če se zbujate z oteklimi očmi, slabim zadahom in zamašenim nosom je velika verjetnost, da vaše telo proizvaja preveč sluzi. V bistvu pa za tem problemom tiči tudi rešitev, saj je razlog za to, da vaše telo proizvaja preveč sluzi, hrana. Telo z nastankom prekomerne sluzi opozarja, da je nekaj narobe. Sluz pa nastane zaradi onesnaženega zraka, aditivov v hrani, različnih alergij in toksinov.

Sluz in njena vloga v človeškem telesu

Za sluz vsekakor ne velja dejstvo, da se v telesu nahaja brez pomena. Sluz se nahaja v notranjosti bronhijev, sapnika, debelem črevesju, tankem črevesju in služi kot zaščita sluznic. Težava pa se pojavi takrat, ko pride do prekomernega nastanka sluzi. To pa se zgodi, ko nastanek vzpodbudijo različni dražilci, kot so prah, dim, kemikalije, bakterije in virusi, aditivi v živilih in alergeni v hrani. Prekomerna sluz pa začne nastajati takrat, ko se telo bori z nezaželenimi dražilci, da bi jih čim hitreje izločilo. To izločevanje pa se odraža kot težje dihanje, kašelj, zamašen nos…

Prekomerna sluz in zdravstvene težave

Če trpite za prekomernim nastankom sluzi, je možno, da boste opazili sledeče simptome:

  • Kašelj,
  • Nastanek sluzi zaradi prehlada,
  • Otekle oči,
  • Slab zadah, kljub ščetkanju,
  • Neprestano zamašen nos,
  • Oslabljeni čuti,
  • Občutek življenja v balončku – težje razmišljanje in zamegljen razum.

Prehrana, ki vpliva na nastanek sluzi

Obstaja kar nekaj vrst hrane in pijače, ki povzročijo prekomeren nastanek sluzi. Dva izmed najbolj glavnih povzročiteljev pa sta definitivno gluten in mlečni izdelki. Telo za prebavo mlečnih in pšeničnih izdelkov potrebuje zares močno želodčno kislino. Ko pa se enkrat prebava te hrane, z oslabljeno želodčno kislino zaključi, ostanejo delci hrane preveliki za prebavni trakt, saj jih telo ni razkrojilo zaradi prešibke kisline. Ti delno-prebavljeni delci pa se hitro prevlečejo z debelim slojem sluzi in na tak način vplivajo na razkroj v črevesju.

Tukaj pa je zares dolg seznam vseh vrst hrane in pijače, ki povzročajo prekomeren nastanek sluzi:

-Mlečni izdelki,
-Vsi koruzni izdelki,
-Sladkarije,
-Ocvrta hrana,
-Sojini izdelki,
-Sončnično olje,
-Rdeče meso z veliko vsebovanostjo maščob,
-Alkohol,
-Kofein.

Kako zmanjšati nastanek sluzi?

Če boste izključili ali pa boste se vsaj včasih izognili izdelkom, ki so navedeni zgoraj, si lahko res na dolgi rok pomagate pri prekomernem nastanku sluzi in posledično pri zamašenem nosu in konstantnem kašlju.

Poleg tega pa so tukaj tudi različne vrste zelenjave in sadja , ki lahko pripomorejo k zmanjšanem nastanku sluzi:

-Redkev,
-Vsa zelišča in zelena zelenjava,
-Cvetača in brokoli,
-Česen,
-Zelena,
-Čebula,
-Šparglji,
-Kurkuma in ingver,
-Citrusi,
-Jagodičevje,
-Ananas,
-Pekoči feferoni.

sluz

Morda vam bo všeč tudi