Ali po navadi zavržete semena lubenice? Potem še ne veste tega…

Lubenica je vrsta sadja, ki je izmed vseh drugih vrst, najbolj osvežilna. Čeprav se izogibamo semen lubenice in jih po navadi le pljunemo ven, je dobro vedeti, da semena lubenice vsebujejo veliko hranilnih snovi, ki imajo posledično, poleg hidracije, pozitiven učinek na naše zdravje. Da pa lahko dobimo iz semen kar se da največ hranilnih snovi, pa jih je potrebno zato prežvečiti. Pa poglejmo, kakšne pozitivne učinke pustijo semena lubenice na naše zdravje.

Semena lubenice in pozitivni učinki na zdravje

Amino-kisline

Naše telo potrebuje amino-kisline,  za pravilno delovanje. Vendar kljub temu, da jih naše telo potrebuje, jih ne proizvede samo. Dve vrsti amino-kislin, ki jih telo ne proizvede samo, se imenujeta arginin in lizin. Čeprav jih telo ne proizvaja samo, pa jih vsekakor lahko najdemo v semenih lubenice. Semena lubenice vsebujejo nekaj od teh amino-kislin, poleg aginina in lizina pa tudi triptofan in glutamične kisline. Lizin pomaga pri sami absorbaciji kalcija, ki je odgovoren za nastajanje kolagena in obnavljanja vezivnih tkiv. Medtem pa agrinin blagodejno deluje na področju črevesja, saj izboljša metabolizem in pripomore k izboljšanju spolnega zdravja. 

Dober vir magnezija

Semena lubenice pa niso le dober vir amino-kislin, temveč tudi kalcija. Saj z 100 g semen lubenice v telo vnesemo 139 procentov priporočanega dnevnega vnosa. Magnezij se med drugimi priporoča ljudem s srčnimi težavami, tistim, ki imajo visok krvi tlak in pa tistim, ki se borijo s težavami, ki nastajajo v samem procesu metabolizma.

Naraven vir vitamina B

Poleg magnezija in amino-kislin pa lahko v semenih lubenice najdemo tudi B vitamin, v bistvu kar celoten B kompleks. Od niacina, folata, timanina, riboflavina, vitamina B6 in pa pantotenične kisline. B vitamini se vsekakor priporočajo ljudem, ki trpijo za težavami živčnega sistema, nizke imunske odpornosti in pa težavami s krvo.

Diabetes in semena lubenice

Semena lubenice lahko uporabimo tudi za lajšanje težav na področju diabetesa. Za čaj iz semen lubenice potrebujemo pest semen in pa liter vode, vse skupaj damo v lonec, počakamo, da zavreje in na konstantni temperaturi vrejemo 45 minut. To pa se naj bi uživalo vsak dan, kot čaj.

Morda vam bo všeč tudi