Zdi se, da kadarkoli, ko odpremo kakšno revijo o hrani, trgovci promovirajo nam že vsem znano besedno zvezo – super hrana. Na podlagi teh virov lahko izvemo, da sadni napitek ne bo nikoli tako zelo dober, kakor bi bil, če bi dodali acai jagode ali maco.
Kaj je sploh super hrana?
Super hrana ni nič kaj drugega kakor marketinški žargon, za hrano, ki je polna s hranilnimi snovmi, kakor so antioksidanti, vitamin, minerali, encimi ali pa beljakovine.
To so v bistvu vsa živila, ki prihajajo iz oddaljenih dežel. Ta draga in zelo moderna hrana pa vključuje acai jagode, maco – dežela izvora sta Kitajska in Tibet; kvinoja – prihaja iz Južne Amerike, agava in spirulina pa iz Meksika.
Za vsako leto, ki pride pa se zdi, da industrija čudežno najde še več teh čudežnih vrst hrane za vse vrste ljudi, ki si želijo zdravega načina življenja.
Med tem, ko če za primer vzamemo goji jagode, ki so polne s hranilnimi snovmi – lahko dobimo sadje in zelenjavo za polovično ceno, še z več hranilnimi snovmi.
‘Super’ prah
Super hrano, ki pride v obliki praha, lahko najdemo v vseh trgovinah z zdravo prehrano. Takšen in drugačen prah pa po navadi pride tudi s svojo ceno, ki je podprta z ‘dejstvi’, da lahko zares izboljša človekovo počutje v smislu povrnitve mladostnega izgleda, izboljšanega imunskega sistema, hitre in preproste izgube kilogramov in še bi lahko naštevali…
… torej, kaj je sploh tako zelo super?
Nič kaj. Zelenjava in sadje, naj bi sestavljala velik del naše prehrane, zaradi vseh vsebovanih hranilnih snovi, ki so zares pomembne za naše telo.
Torej, kakor že omenjeno imajo super živila, ki jih lahko najdemo na trgovinskih policah, zares začinjeno ceno in je cena v primeru eksotičnega sadja oziroma zelenjave zares v opravičljiva, v primeru super živil, pa nekako sploh ne.
Goji jagode naj bi v tem primeru imele znatno večjo količino C vitamina kakor katerokoli drugo živilo. Med tem, ko raziskave dokazujejo, da vsebujejo isto količino vitamina C, kakor ga vsebuje pomaranča. Za te slavne jagode pa prav tako trdijo, da so polne z antioksidanti, in če v tem primeru pogledamo navadno rdeče jabolko, bomo v njem našli dosti večjo količino antioksidantov, kakor v isti količini acai jagod.
Vsa ta ideja o super živilih, ki imajo zares dih jemajoče prednosti za zdravje, je zares privlačna in ravno zaradi tega privlačna za kupce.
Vendar, bi morali ljudje biti bolj pozorni na dejstvo, da se ta izraz uporablja le za dobrobit marketinga.
Zakaj ne bi lokalni hrani nadeli imena super hrana?
Ali lahko lokalno hrano, oziroma s hrano, ki ni prepotovala tisoče in tisoče kilometrov, pridobimo enak učinek, kakor ga bi s tisto ‘precenjeno’ hrano?
- Lanena semena
Lanena semena znižujejo holesterol in s tem posledično tudi tveganje za srčni napad, prav tako pa so bogata z antioksidanti, ki ščitijo pred različnimi boleznimi.
- Orehi
Približno 7 orehov vsebuje 70% dnevno priporočenega vnosa omega-3 maščob, za katere je dokazano, da izboljšajo možgansko zdravje in pripomorejo pri uravnavanju krvnega tlaka in holesterola.
- Pesa
Ne samo, da vsebuje velike količine antioksidantov, vitamina C in vlaknin, nas med drugimi tudi ščiti pred vnetji in srčnimi boleznimi.
- Brusnice
Brusnice so znane po tem, da preprečujejo bakterijsko okužbo sečil, prav tako pa izboljšajo krvni holesterol in pomagajo pri okrevanju po možganski kapi.
In še seveda drugi…