Resnica o soli, ki bi jo moral poznati vsak

Sol si je v zadnjih nekaj letih pridobila zares slab sloves. Zato bo verjetno presenečenje, če vam povemo, da je ta starodavna začimba, v zmernih količinah, lahko dejansko ključnega pomena za zdravje.

V našem telesu se nahajata namreč dva ‘oceana’ vode. En ‘ocean’ sestoji iz tistega, ki zadržuje vodo izven celic, drugi ‘ocean’ pa predstavlja tekočine, ki so v celicah.

Na naše počutje pa vpliva delikatno ravnovesje med tema dvema ‘oceanoma’, ki se stojita iz vode. To ravnovesje pa dosežemo s pravo mero soli – naravne, nerafinirane mineralne soli.

soli

[su_divider top=”no” divider_color=”#cdd1fb” size=”0.5″ margin=”10″]

Ščepec soli za nas ljudi

Razlika med rafinirano, nam poznano jedilno soljo in nerafinirano naravno soljo je skoraj tako velika kakor razlika med belim sladkorjem in sveže odrezanim sladkornim trsom. Te razlike pa lahko imajo velik vpliv na naše zdravje, kjer se seveda izogibamo strupenim aditivom in s tem posledično tudi boleznim, ki nam lahko pretijo.

Tipično novodobno jedilno sol, lahko primerjamo z rafiniranim sladkorjem in rafinirano moko – včasih so vse te tri bile zdrave, zdaj pa jo je prehrambeni industrijski sistem spremenil v čisto nočno moro.

 

[su_divider top=”no” divider_color=”#cdd1fb” size=”0.5″ margin=”10″]

Novodobna sol in vse o tem, kako je pridobljena

Glavna podjetja za proizvodnjo soli, jo najprej zberejo, jo posušijo v pečeh, kjer se temperatura giblje vse do 600°C. Ta postopek pa spremeni sol v čisti natrijev klorid, ki pa je mimogrede čist drugačen od naravne soli, ki v sebi zadržuje mnogo mineralov.

V tem dolgem procesu se izničijo vse vrednosti hranilnih snovi in jih nato nadomestijo s fluoridom, sintetičnim jodu in pa prav tako z sredstvi proti zgoščevanju.

Ta sredstva pa med drugimi vsebujejo tudi:

E500 – natrijev karbonat,
E341 – kalijev fosfat,
E535 – natrijev ferocianid,
E536 – kalijev ferocianid,
E542 – kostni fosfat,
E550 – natrijev silikat,
E551 – silicijev dioksid,
E552 – kalcijev silikat,
E553a – magnezijev trisilikat,
E553b – smukec,
E554 – natrijev aluminijev silikat,
E555 – kalijev aluminijev silikat,
E558 – bentonit,
E559 – aluminijev silikat,
E900 – dimetilpolisilkoksan.

Največkrat uporabljeno sredstvo proti zgoščevanju je E554 – natrijev aluminijev silikat, ki pride z kar nekaj neželenimi stranskimi učinki – zaprtost ter bolezen ledvic in jeter. Aluminijevi derivati pa prav tako kažejo močno povezavo pri nastanku Alzheimerjeve bolezni.

Vsi ti aditivi povzročajo razbarvanje soli, zato za željeno belo barvo soli uporabljajo še belila.

[su_divider top=”no” divider_color=”#cdd1fb” size=”0.5″ margin=”10″]

Kratek povzetek…

Samo, da povzamemo, rafinirana sol – jedilna sol je dejansko oropana vseh naravnih mineralov in zdaj po novem vsebuje sintetičen jod, fluorid in sredstva za zgoščevanje. Kar pa je še ostalo od naravnega in polnovrednega je zdaj proizvedeno skozi roke težke industrije, ki pa vodi nikamor drugam, kakor do potencialnih zdravstvenih problemov.

Če cenite polnovredno čisto hrano in se izogibate tisti, ki je bila izdana izpod rok velikih korporacij… zakaj bi potem takem izbrali vsem ljudem ponujeno rafinirano –  jedilno sol?

[su_divider top=”no” divider_color=”#cdd1fb” size=”0.5″ margin=”10″]

Doktor Barbara Hender, raziskovalka in soavtorica Water & Salt, The Essence of Life pravi:

V tem primeru je problem rafinirana, sprocesirana in beljena sol. Sol je v bistvu ključnega pomena za naše zdravje in je ena izmed najbolj dosegljivih nekovinskih mineralnih surovin na svetu. Vendar naša telesa niso sposobna prebavljati rafiniranega natrijevega klorida s sintetičnimi konzervansi brez hranilne vrednost.

Dejstvo pa je, da je bila ravno rafinirana jedilna sol vzrok nastanka avtoimune bolezni.

[su_divider top=”no” divider_color=”#cdd1fb” size=”0.5″ margin=”10″]

Naravna sol sveta

Naravna nerafinirana sol je boljša od rafinirane soli. V kontrastu rafinirani soli, je morska sol naravno pridobljena in posušena na soncu ter je bogata z minerali in elektroliti, ki jih telo brez problemov sprejme.

Rafinirana sol vsebuje le 2 – 3 elemente, med tem ko nerafinirana sol vsebuje vsaj 80 elementov mineralov (kalij, magnezij, kalcij, natrij…), ki pa so kakor že vemo, v primeru soli, v majhnih količinah – ključnega pomena za nešteto funkcij v našem telesu.

Mineralne soli in elektroliti so ključnega pomena, da naše telo pravilno proizvaja encime prav tako, pa za gradnjo trdnega imunskega sistema. Naravna sol sicer ni največji vir mineralov, kakor katera koli druga polnovredna hrana, vendar pa povzroči naravno ravnovesje v telesu poleg tega pa ne vsebuje strupenih aditivov.

 

[su_divider top=”no” divider_color=”#cdd1fb” size=”0.5″ margin=”10″]

Nekaj pozitivnih učinkov naravne, nerafinirane soli, vrednih omembe:

(Izvleček iz knjige doktorja F. Batmanghelidj-ja, z naslovom Water: for health, for healing, for life)

  • Sol je učinkovita pri stabiliziranju srčnega utripa in je v nasprotju z govoricami, ključnega pomena pri uravnavanju srčnega tlaka.

  • Sol je pomembna pri izločevanju presežka kislosti iz celic v telesu, predvsem iz možganov.

  • Sol je bistvenega pomena pri uravnavanju sladkorja v krvi.

  • Sol je učinkovita pri čiščenju sinusov.

  • Sol je potrebna pa preprečitev mišičnih krčev.

  • Sol na jeziku bo ustavila suh kašelj.

  • Sol poveča željo po spolnosti.

  • Sol je ključnega pomena pri sprejemanju in obdelovanju informacij v živčnem sistemu.

Pomembno pa je, da veste, da ni to sol, na kateri piše rafinirana jedilna sol, temveč sol, ki je polna mineralov kakor tista, rožnato obarvana – Himalajska sol ali pa tista z sivo teksturo iz Keltskega morja.

[su_divider top=”no” divider_color=”#cdd1fb” size=”0.5″ margin=”10″]

Sol, ki je vredna svojega imena

Natrij, kalij in magnezij iz nerafinirane soli v ravnovesju pomenijo regulacijo ravnovesja tekočin v telesu in dopuščajo hranilnim vrednostim ter kisiku potovanje do potrebnega cilja v telesu. Naravna sol stimulira klorovodikovo kislino v želodcu ter prebavne encime, ki so glavni pri temu, da telo izcimi kar največ hranilnih snovi iz hrane, ki jo pojemo.

Naravna sol so uporabljali v medicini že stoletja nazaj. Znana je pri lajšanju astme – ščepec soli se mora raztopiti na jeziku, nato pa ga je potrebno splakniti z vodo.

Zanimivo je, da potreba po sladkorju izvira ravno iz tega, da je človek jedel napačno sol – jedilno sol. Človek si želi sladkih stvari le iz tega razloga, ker možgani niso dobili dovolj sladkorja. To pomeni, da če ni zaužil pravilne soli, ne bo njegovo telo sposobno izločiti sladkorja iz ogljikovih hidratov in bodo možgani iz tega razloga še vedno prosil za sladkor.

Zdaj, ko smo podali zadnje ugotovitve iz sveta zdravja je dobra ideja za zamenjavo rafinirane soli z naravno, ki ne vsebuje le natrija in klorida temveč tudi magnezij, kalij in druge pomembne minerale, ki jih bo naše telo izkoristilo v prid našemu zdravju.

[su_divider top=”no” divider_color=”#cdd1fb” size=”0.5″ margin=”10″]

Kako prepoznamo naravno sol?

Nerafinirana, naravna sol ni bela in suha – velikokrat je tipične sive, rožnate, rumenkaste ali pa celo črne barve – odvisno iz kje prihaja. Vsak tip naravne soli ima svoj edinstven okus, s katerim lahko le eksperimentiramo in uživamo.

Z izbiro prave soli, ki je vredna svojega imena lahko uživate prednosti, ki se raztezajo od zdravja pa vse do edinstvenega okusa, ki ga doda jedem.

soli

[su_divider top=”no” divider_color=”#cdd1fb” size=”0.5″ margin=”10″]

Morda vam bo všeč tudi