Zobna pasta – škodljivost in seznam škodljivih zobnih past

O sestavinah zobne paste verjetno ne razmišljate toliko kolikor razmišljate o sestavinah, ki pridejo skupaj s hrano, ki jo kupite v trgovini. Vendar čeprav uporabite dve kapljici zobne paste na dan, se še vedno gre za zdravje zelo pomembnega dela našega telesa in to so zobje. Zobna pasta v sebi vsebuje kar nekaj kemikalij, ki jih normalno izpljunemo po umivanju zob, nekaj pa jih nadaljuje svojo pot v krvni obtok

Med umivanjem zob in žvrkljanjem zobne paste, sestavine zadržimo v ustih, ki pa so brez dvoma vrata v vsak sistem v telesu.

Ravno iz tega razloga bi morali biti zelo pozorni pri izbiri zobne paste, če jo že ne naredimo sami doma. Veliko teh velikih podjetij, ki proizvajajo zobno pasto, je ravno takšnih, ki bi jih zaradi sestavin, ki jih dajejo v svoj produkt morali preprosto spregledati in s pogledom preskočiti na prodajni polici.

zobna pasta

 

ZOBNA PASTA IN NJENE SESTAVINE

TRIKLOSAN

Kemična spojina triklosan je v številnih kozmetičnih preparatih in gospodinjskih izdelkih. Proizvajalci jo dodajajo rdečilom za ustnice, tonikom za čiščenje obraza, zobnim pastam in čistilom, namenjenim uporabi v gospodinjstvu. Znanstveniki pa so dokazali, da prav ta snov lahko ovira procese, pri katerih mišice, tudi srce, iz možganov prejemajo signale. Pri testiranju laboratorijskih miši se je ta funkcija že po 20-minutni izpostavljenosti triklosanu zmanjšala za 25 odstotkov, kar je dovolj močan dokaz, kako škodljiv je tudi za zdravje ljudi..

Čeprav so že prejšnje raziskave dokazale, da lahko nevarna spojina vpliva na plodnost žensk in delovanje žleze ščitnice, je to prva raziskava, ki je pokazala, kako vpliva na mišice.

NATRIJEV LAVRILSULFAT

Površinsko aktivne snovi so kemikalije, ki so odgovorne za penjenje zobne paste, vendar pa negativno vplivajo na zmožnost okusa. Natrijev lavrilsulfat okrepi okušanje grenkega, kar posledično vodi do tega, da ima hrana po ščetkanju zob grozen okus.

Zastrašujoče dejstvo pa je tudi to, da so nekateri proizvajalci poskušali pridobiti dovoljenje za uporabo natrijevega lavrilsulfata kot pesticide pri ekološkem kmetijstvu, čigar prošnja je bila zavrnjena zaradi suma škodljivosti za okolje.

UMETNA SLADILA

Aspartam je poleg drugih umetnih sladil pogosto dodan med konvencionalne zobne pase. Po zaužitju se namreč aspartam razgradi v sestavne komponente, asparaginsko kislino, fenilalanin in metanol. Verjetno ste že slišali, da je aspartame neškodljiv, ker najdemo metanol tudi v sadju in zelenjavi. Vendar je razlika med metanolom iz aspartame in metanolom v sadju in zelenjavi. Razlika pa se nahaja v dejstvu, da se metanol v sadju ali zelenjavi veže s pektinom, kar omogoča prebavnemu traktu lažjo prebavo. Aspartam pa se v tem primeru ne veže na ničesar in se iz tega razloga težje izloči iz telesa.

Pogosti simptomi po lažji zastrupitvi z metanolom pa vključujejo šumenje v ušesih, glavobole, prebavne motnje…

FLUORID

Za fluorid znanstveniki že kar nekaj časa trdijo, da je škodljiv in je iz tega razloga v zadnjih letih precej nadzorovan in to z zelo dobrim razlogom. Revolucionarna raziskava, ki je bila objavljena v reviji Langmuir, je odkrila, da je obstaja domnevno koristna plast fluorapitata, ki se tvori na zobeh iz fluorida. Ta pa naj bi bila tanka zgolj šest nanometrov.

Da bi razumeli, kako tanka je ta plast bi lahko to primerjali z enim lasom in namreč za šest nanometrov flourapitata bi potrebovali 10.000 plasti, da bi dosegli debelino enega lasa.

Znanstveniki se zato sprašjejo, če je ta ultra-tanka plast flourapitata dejansko sposobna ščitit zobe in če lahko zobem koristi, glede na dejstvo, da ga lahko z žvečenjem dokaj hitro odstranimo iz zob.

Raziskave pa so prav tako pokazale, da otroci s ščetkanjem zob zaužijejo toliko flourida, kolikor je priporočljiva dnevna mera zaužitega flourida, pri tem pa ne smemo zanemariti dejstva, da se flourid nahaja v soli, plastenki vode, sadnemu soku…

HIDRIRAN KREMEN

Najdemo ga v številnih zobnih pastah. Zobna pasta ga vsebuje, ker je blagi brusni material iz kristalizirane spojine. Pomaga pri čiščenju zobnega kamna, zanj pa se je izkazalo, da ima negativen učinek za zobno sklenino saj povzroča erozijo zob

Kaj je erozija zob?

Simptomi se pojavijo zaradi zmanjšane debeline zobne sklenine, ki sicer ščiti zob pred vsemi zunanjimi vplivi. Kažejo se kot občutljivost zob (predvsem na temperaturne spremembe), zabarvanje zob (dentin, ki je rumene barve, vse bolj proseva skozi stanjšano sklenino), bolj okrogla oblika zob, pri hudih primerih tudi navidezno krajši zobje (grizni robovi so videti bolj prozorni). Pri napredovali eroziji se zobje pričnejo lomiti, pride lahko do izpostavljenosti zobne pulpe (zobnega živca) ter povečane možnosti za nastanek kariesa.

PARABENI

Parabene dodajajo v zobno pasto (poleg vseh drugih kozmetičnih pripomočkov), ker služijo kot konzervansi. Parabeni pa v bistvu vplivajo na endokrine sisteme, motijo hormone in jih pogosto v povedih uporabljajo skupaj z besedno zvezo kancerogene snovi.

Ameriška uprava za hrano in zdravila pa parabene še vedno dovoli pri uporabi v različnih produktih, saj ti ne presegajo dovoljene količine in so v temu primeru neškodljivi.

Vendar, kaj pa se zgodi, če so parabeni v vseh produktih, ki jih uporabljamo dnevno, kakšen je potem dnevni vnos ter nanos in koliko ta presega ‘dovoljene količine?’

Samo vprašanje, ki je vredno razmisleka.

 

ZOBNE PASTE, KI VSEBUJEJO ZGORAJ NAŠTETE SESTAVINE

 • Zobna pasta Colgate Triple Action, 100 ml

Vsebuje: Hidrirani kremen, natrijev lavrilsulfat, fluorid

 • Zobna pasta Signal White Now, 75 ml

Vsebuje: Saharin – umetno sladilo, hidrirani kremen, fluorid, natrijev lavrilsulfat…

 • Zobna pasta Elmex Protection Care, 75 ml

Vsebuje: Natrijev lavrilsulfat, acesulfam – umetno sladilo…

 •  Zobna pasta Vademecum Anti Cavitynaturel, 75 ml

Vsebuje: Fluorid, hidrirani kremen, natrijev lavrilsulfat…

 • Zobna pasta Colgate Max Fresh Blue, 75 ml + 50 ml gratis

Vsebuje: Fluorid, hidrirani kremen, natrijev lavrilsulfat…

To pa jih je le nekaj…

DOMAČA ZOBNA PASTA

Vsi vemo, da lahko veliko stvari pripravimo doma, ki bodo definitivno boljše in bolj zdrave za telo.

Zobna pasta s poporovo meto in kokosovim oljem

Sestavine:

 • 60g betonit gline
 • 2g soli
 • 30g sode bikarbone
 • 150ml vode
 • 50 g kokosovega olja
 • 1 – 4 kapljice eteričnega olja poprove mete

Priprava:

Najprej zmešajte glino in sol v poljubni posodi, nato dodajte vodo. Vse skupaj dobro premešajte in dodajte še ostale sestavine. Vse še enkrat premešajte in nato shranite v korarec s pokrovom.

 

 zobna pasta

 

Morda vam bo všeč tudi