Kako s pravilno prehrano pregnati slabost?

Občutek slabosti je definitivno eno izmed najbolj neprijetnih počutij. Slabost pa je po drugi strani nekaj zelo pogostega, saj se pri 50% odraslih ljudi pojavi vsaj enkrat na leto. Nastajati začne v možganih, kjer čustveni, kognitivni in kemični sprožilci stimulirajo živčni sistem in povzročijo nepravilno delovanje želočnih mišic, čemer kasneje sledi tudi občutek slabosti.

Čeprav je uživanje hrane in pijače v trenutku slabosti, zadnja stvar na katero pomislimo, je hrana in pijača izjemno pomembna, ko gre za hidracijo in za nadomeščanje elektrolitov in pomiritev želodca.

Kaj je najbolje pojesti in spiti, ko nastopi slabost?

Ingver

Ingver prihaja iz jugozahodne Azije, ljudje tam ga uporabjajo v tradicionalni medicini in sicer za zdravljenje trebušnih težav. Ingver v sebi zadržuje bioaktivne sestavine, kot so gingerol, paradol in shogaol, ki vplivajo na živčni sistem in s tem pripomorejo pri simptomih slabosti. Naj pa bi tudi deloval kot varno in učinkovito zdravilo za lajšanja jutranjih slabosti med nosečnostjo.

slabost

Voda

Ko čutite slabost, bo misel na hrano le še bolj povečala sam občutek slabosti. Zato je pitje tekočin, za hidracijo, zelo pomebno. Voda je vedno dober vir hidracije, vendar je v tem primeru zelo dobro imeti v mislih tudi to, da je pomembno, da nadomestimo elektrolite, še posebej če sta slabost spremljala tudi bruhanje in driska.

Nekaj tekočin, ki jih je priporočljivo uživati:

  • Voda,
  • Športni napitki,
  • Mineralna voda ali pa pijače z mehurčki,
  • Ohlajen čaj.

Zelo sladke pijače ali pa pijače z visoko vsebovanostjo kofeina pa lahko občutek slabosti le poslabšajo.

slabost

Krekerji, prepečenec ali preste

Suha hrana, kakor so krekerji, preste, prepečenec in pa kosmiči, so velikokrat priporočani za ljudi, ki jih pesti slabost. Saj zgoraj našteti ”prigrizki”, nimajo nekega specifičnega vonja, ki bi le še povečal sam občutek slabosti in bodo tako umirili prazen in razdražen želodec.

Banane

Čeprav je težko zaužiti velike količine hrane, je pomembno, da zaužijemo hranljive sestavine in pokrbimo, da bo imelo telo dovolj energije za zdravljenje. Banane so v tem primeru hranljiv in pa z energijo nabit prigrizek. Za nameček pa poskrbijo še za nadomestilo kalija, ki ste ga morda izgubili z bruhanjem ali pa z drisko.

slabost

Juhe

Kokošjo juho velikokrat uporabimo kot domače zdravilo, ko pride do vročine ali pa preprosto do prehlada.

Kot smo že omenili je uživanje tekočin med slabostjo zelo pirporočljivo.  Zato je morda ob občtuku slabosti primerna tudi kokošja juha. Saj bo v telesu, če je bilo prisotno tudi bruhanje, nadomestila elektrolite. 240 ml kokošje juhe vsebuje, 16% dnevnega priporočanega vnosa soli, 8% kalija in pa 8% niancina.

Jabolčna čežana

Jabolčna čežana je del diete, ki je sestavljena za ljudi, ki imajo težave s slabostjo. Čeprav se medicina te diete izogiba, je še vedno veliko ljudi, ki se je posložuje. Med drugimi pa to dieto sestavljajo tudi banane, riž in prepečenec.

Jabolka so namreč zelo dober vir ogljikovih hidratov, ki pa so tudi zelo nežni za želodec. Med drugimi pa so jabolka prav tako polna vlaknin imenovanih pektin, kar je zelo dobro, če se spopadate tudi z bruhanjem in drisko.

slabost

…Še drugi nasveti, kako odgnati slabost:

  • Pojejte nekaj majhnega vsake 1-2uri,
  • Pijte in jejte v zelo majhnih količinah,
  • Po jesti se nikar ne uležite,
  • Izognite se pripravi hrane in kuhanju.

 

 

 

 

 

 

Morda vam bo všeč tudi