Oreščki in semena: zakaj bi jih morali pred uporabo namočiti?

Bogati z vitamini, minerali, proteini in zdravimi maščobami so oreščki in semena majhen napajalnik s hranilnimi vrednostmi. Prav tako pa oreščki in semena vsebujejo fitinsko kislino ter velike količine encimov, ki ščitijo pred kaljenjem, preden rastline uresničijo pogoje za rast. Na žalost pa se te naravne ‘kemikalije’ zares težek zalogaj za nekoga, ki ima šibak trebuh.

oreščki in semena

 

Oreščki in semena: zakaj jih moramo namočiti?

V naravi imajo oreščki in semena dovolj vlage, ki jo pridobijo naravno v obdobju dežja. Dež namreč spere encimski inhibitor ali drugače rečeno encimski zaviralec, prav tako pa spere tudi kisline. S tem, ko namočimo oreščke dejansko posnemamo naravni proces nevtraliziranja toksinov iz oreščkov. Z namakanjem pa sprožimo tudi proces, kjer oreščki dejansko začno proizvajati encime.Ti encimi pa povečajo vsebovanost vitaminov v oreščkih in semenih. Najbolj pa se poveča vitaminska vsebovanost vitamina B. Z namakanjem pa se bodo namreč oreščki in semena dosti boljše prebavila.Če boste uporabljali morsko vodo, bodo tako oreščki boljšega okusa prav tako pa sol pripomore pri deaktiviranje encimskih zaviralcev. S pomočjo sušenja na nizki temperature pa boste ohranili hranilne vrednosti in encime v oreščkih še mesece.

Kako namočiti oreščke in semena?

Osnovni proces poteka tako, da raztopite morsko sol v izvirski vodi in v njo namočite oreščke. Nato jih pustite na toplem določeno količino časa. Za sušenje oreščkov in semen je ključnega pomena tudi dehidrator. Dehidrator pri sušenju oreščkov in semen po namakanju nastavite od 35°C do 45°C in jih v dehidratorju pustite od 12 do 24 ur. Po sušenju pa se prepričajte, da so popolnoma suhi in hrustljavi, saj v nasprotnem primeru tvegate, da bodo po nekem času razvili na sebi plesen. Seveda, pa jih lahko v poletnem času sušimo tudi na direktnem soncu.Bogati z vitamini, minerali, proteini in zdravimi maščobami so oreščki in semena majhen napajalnik z hranilnimi vrednosti. Prav tako pa oreščki in semena vsebujeo fitinsko kislino ter velike količine encimov, ki ščitijo pred kaljenjem, preden izpopolnejo pogoje za rast.

Surovi oreščki ali semena (600 gramov) Količina morske soli Čas namakanja Čas sušenja
Sončnična ali bučna semena 30 gramov Čez noč ali 8 ur 12 – 24 ur
Sezam  30 gramov Čez noč ali 8 ur 12 – 24 ur
Orehi, ameriški pecan oreščki ali brazilski oreščki 30 gramov Čez noč ali 8 ur 12 – 24 ur
Arašidi, lešniki in pinjole (pred namakanjem odstranite ovoj). 15 gramov Čez noč ali 12 ur 12 – 24 ur
Mandlji 15 gramov Čez noč ali 10 ur 12 – 24 ur
Makadamija 15 gramov Čez noč ali 12 ur 12 – 24 ur

 

[su_divider top=”no” size=”2″ margin=”30″]

oreščki in semena

 

Morda vam bo všeč tudi