Aronija – zdravilni učinki in recepti

Aronija, imenovana tudi kot hrana prihodnosti, saj ima zares veliko zdravilno moč za človeško telo

ARONIJA IN NJENI ŠTEVILNI ZDRAVILNI UČINKI

Z aronijo učinkovito očistimo telo škodljivih snovi in je zato zelo dobra preventiva pred rakavimi obolenji. Aronija, kot izjemen antioksidant, preprečuje bolezni napad na zdrave celice v telesu prav tako pa tudi preprečuje razvoj kroničnih bolezni in upočasnjuje proces staranja.

Aronija v sebi zadržuje dosti več antioksidativnih lastnosti kakor drugo jagodičasto sadje. V tej rastlini pa se nahaja tudi ogromna količina tanina in flavonoidov.

Mednarodno uveljavljeni standard za meritev antioksidativnih potencialov živila se izraža v enotah ORAC.
In po teh merilih 100 gramov aronije vsebuje 16 100 ORAC, med tem ko je dnevna doza za zaščito tkiva 3 000 do 5 000 ORAC enot.

Raziskave pa so med drugimi pokazale tudi, da ta rastlina izboljšuje cirkulacijo krvi, blaži glavobole in učinkovito znižuje krvni tlak prav tako pa blagodejno vpliva na črevesno sluznico in želodec. Aronija pa je prav tako poznana po temu, da izboljšuje imunskih sistem, preprečuje razvoj virusnih in bakterijskih okužb sečil in prispeva k boljšemu delovanju žolča in jeter.

Zreli plodovi aronije vsebujejo velike količine beta karotena, ki med drugimi varuje celice pred poškodbami, varuje oči pred nastankom sive mrene in preprečuje nastanek gub in strij.

Aronija pa namreč deluje tudi kot zelo močna zaščita pred pojavom demence in Alzheimerjeve bolezni.
Poleg vsega tega pa je še prava zakladnica biološko aktivnih spojin, ki jih je v tej rastlini skrito več kot 300. Zadržuje pa vse bistvene hranilne snovi – C, A, E, B1, B2, B3, B5, B6, B9. Mineralno pa je bogata s cinkom, železom, kalijem, kalcijem, manganov, fosforjem in jodom.

aronija

KAKO JO UPORABITI?

Na našem trgu so se pojavili številni izdelki, narejeni iz aronije – sok, čaj… Priporočljiv dnevni vnos aronije je približno od 100 – 200 gramov. Uporabimo pa jo lahko za marmelado, sok, sirup, kompot …

ARONIJA SPOMINJA NA BOROVNICO, VENDAR…

Aronije so pravzaprav drobne, majhne, temno modre jagode v grozdih, ki izgledajo zelo podobno kot borovnice. Rastejo v obliki grma, v višino dveh metrov. Užiten in zdravilen del te rastline so jagode, ki imajo značilen grenak okus in po zorenju obstanejo še dva mesca. V mesecu aprilu prične belo cveteti, plodove pa pobiramo konec avgusta.

Recepti za marmelado, energijske ploščice in še kaj…

ENERGIJSKE PLOŠČICE Z ARONIJO

Sestavine za 16 energijskih ploščic:
160g margarine ali masla
200g rjavega sladkorja
1 žlička vanilijevega ekstrata 
180g moke
15g pecilnega praška
210g ovsenih kosmičev
300g džema iz aronije

Postopek:
Zmešajte margarino ali maslo skupaj s sladkorjem in dodajte vanilijev ekstrat. Nato v drugo posodo zmešajte suhe sestavine – moko, pecilni prašek in ovsene kosmiče. Mešanico masla ali margarine ter sladkorja dodajte zraven suhih sestavin in dobro premešajte. Dno majhnega pekača posujte z drobtinami in čez drobtine namažite marmelado iz aronije. Na marmelado iz aronije dajte mešanico, ki ste jo prej pripravili. Energijske ploščice pečemo 20 minut pri 200 stopinjah. Po 20 – ih minutah, jih vzamemo iz pečice, počakamo, da se shladijo in jih razrežemo na ploščice.

DŽEM IZ ARONIJE

Sestavine:

  • 1kg jagod aronije
  • 350g sladkorja ali pa 300 ml javorjevega sirupa
  • Limonin sok ene limone

*Opomba: v receptu za džem iz aronije ni zapisanega nobenega zgoščevalnega ali pa želirnega sredstva, saj jagode aronije vsebujejo veliko pektina.

Postopek:
Jagode aronije zmešamo skupaj s sladkorjem, nato jih damo v lonec in počakamo do vretja. Ko zavreje, znižamo ogenj in z rednim mešanjem kuhamo še 15 minut. Po koncu kuhanja pa dodamo še limonin sok. Džem nato vlijemo v sterilizirane kozarce, ki smo jih prej ogreli v pečici na 100 stopinj. Dobro zaprte in do vrha polne kozarce pokrijemo z brisačo in pustimo, da se počasi ohlajajo.

SMOOTHIE Z ARONIJO IN KEFIRJEM

Sestavine:

  • 1 olupljena banana,
  • ena pest jagod aronije,
  • 250g kefirja,
  • med ali agavin sirup, 
  • limonin sok

Postopek:
V mešalniku zmešajte banano, aronijo in kefir, dokler napitek ne dobi lepe strukture. Nato pa v napitek dodajte še limonin sok in med ali pa agavin sirup.

aronija

Morda vam bo všeč tudi