Osvežilci zraka – preden jih boste uporabili, preberite to!

Nevarnosti sintetičnih osvežilcev zraka niso vedno očitne, vendar obstajajo znanstveni dokazi, ki potrjujejo, da sintetični osvežilci zraka slabo vplivajo na zdravje vsakogar izmed nas.

Torej, ameriška nacionalna organizacija je v sklopu te teme izpostavila nekaj ključnih dejstev, ki bi jih morali poznati vsi ljudje, ko pride do osvežilcev zraka.

Vsaj 95 procentov vseh sestavin v osvežilcih zraka je pridobljenih na bazi petroleja. Te sestavine pa vklučujejo tudi kancerogene derivate benzena, aldehide, toulen in še mnogo drugih strupenih kemikalij, ki jih znanstveniki po vsem svetu označujejo kancerogene snovi.

osvežilci zraka

Kako so osvežilci zraka povezani z astmo, alergijskimi reakcijami in boleznimi osrednjega živčevja?

Na žalost še vedno snovi, ki so jih že pred 30 leti označili za kancerogene in za zdravje škodljive, nekako končajo v produktih, ki so ob uporabi v stiku s kožo in pa z našimi dihali.

Nekaj izmed najbolj strupenih snovi se ironično še vedno uporablja za izdelavo losjonov, šamponov, detergentov za pranje perila, čistil in pa seveda osvežilcev zraka, ki jih proizvajalci na embalaži označujejo kot dišavo.

In seveda, kar nekaj sestavin, ki jih najdemo vključenih v deklaracijo izdelkov za domnevno osvežitev prostora pa povzroča endokrine motnje, medtem, ko se te snovi poigrajo še s hormonskim zdravjem in pa seveda snovi, ki sprožajo povečanje telesne teže in pa obsodijo človeka na vrsto bolezni skozi življenje.

Kaj osvežilci zraka sploh so?

Sintetični vonji predstavlajo ne identificirano mešanico sestavin, ki vključuje kanerogene snovi, alegene, motilce respiratornega sistema, endokrine motilce in pa seveda osnaževalce prostora.

Na tej točki pa se tu in tam vprašamo zakaj bi ta velika podjetja, ki izdelujejo vse te in one izdelke, sploh uporabljala te strupene snovi? Odgovor pa ne more biti drugačen, kot tak, da so te snovi že od nekdaj najcenejše za proizvodnjo.

Nevarnosti sintetičnih dišav

Alergijske reakcije

Ameriška agencija za okolje izpostavlja dejstvo, da so dišave so na seznamu petih najpogostejših povzročiteljev alergijskih reakcij, na svetu. Med pogoste alergijske reakcije prištevamo, glavobole in migrene, oteženo dihanje in iritacijo sinusov. Dišave pa poleg glavobolov in migren povzročajo tudi, dermatritis ob stiku s kožo, torej kožne alergijske reakcije. V njihovi raziskavi pa ameriška agencija za okolje poudarja tudi, da v zadnjih letih težave z alegijami, sinusi in z astmo, le še drastično naraščajo.

Potem pa je tukaj še raziskava na živalih iz leta 1998, ki odkriva, kako odišavljeni izdelki vplivajo na sesalce. In sicer, odkrili so, da odišavljeni izdelki povzročajo različne kombinacije težav, kakor so: draženje oči, nosa in grla; nevrotoksičnost….

Astma in še druge težave z dihali

Če trpite za astmo, smo prepričani, da ob tem ne potrebujete še nečesa, kar vam bi stalo na poti do lažjega dihanja. Zelo pogosto je, da astmatiki, večkrat doživijo asmatični napad takrat, ko so izpostavljeni celemu kupu parfumov.

osvežilci zraka

Morda vam bo všeč tudi