Kako kupiti pravo olivno olje?

Najboljši način, da ugotovimo, če je ekstra deviško olivno olje to, kar pravi embalaža, je, da ga preprosto poizkusimo. Ker pa to vsekakor ne moremo narediti v trgovini… je zelo dobro, da se zavedamo nekaj ključnih točk, ki vas bodo privedle
do nakupa dobrega in zdravega ekstra deviškega oljčnega olja.

Kako je lahko olivno olje lažno?

Olivno olje je praktično sok, ki ga pridobijo iz svežih oliv – brez kemikalij, visokih temperatur ali pa nadaljne pridelave. Za kvalifikacijo ekstra deviškega oljčnega olja, najvišje kakovosti, pa more oljčno olje iti čez številne procese – kjer ugotavljajo kvaliteto.

Seveda pa se v masovni proizvodnji velikokrat najde tudi prostor za odstopanje od standardov, največkrat pa se to pripeti, ko gre za oljčna olja, ki se izvažajo v tuje države – kjer lahko ga lahko nič hudega sluteč zmešajo še z drugimi oljčnimi olji, nižje kakovosti.

Lažno ekstra deviško olivno olje pa je lahko v najslabšem in nelegalnem scenariju, zmešano z drugimi olji, ki so pridobljena iz sončničnih semen, soje… ali pa ga preprosto zmešajo, kakor že zgoraj omenjeno z nizko-cenovnim oljčnim oljem, ki je bil obdelan kemično.

Kakšen pa je pogost problem pri takšnemu olju? Oljčno olje, ki je bilo pomešano z drugimi olji nižje kakovosti, hitro postane žarko, v nekaterih primerih, še pred tem, da ga postavijo na trgovinske police. Prav tako pa je takšno olje oropano vseh čudovitih prednosti, ki jih ekstra deviško oljčno olje drugače predstavlja za naše vsesplošno zdravje.

[su_divider top=”no” size=”2″ margin=”30″]

Več podatkov na deklaraciji samega oljčnega olja, pomeni  večjo pristnost.

[su_divider top=”no” size=”2″ margin=”30″]

olivno olje

6 nasvetov, ki jih bi morali upoštevati pri nakupu oljčnega olja

  • Vedno oprezajte za nazivom – ekstra deviško olivno olje… saj naziva kakor sta čisto in lahko oljčno olje, zares zvenita obetavno, vendar boste velikokrat zrli v oljčno olje, nižjega razreda, ki velikokrat nima nobenega pozitivnega učinka na zdravje.
  • Preverite datum same izdelave oljčnega olja, saj naj bi oljčno olje imelo predvideno ‘življenjsko dobo’ dve leti. Po dveh letih oljčno olje namreč oksidira, s tem pa tudi izgubi vse prednosti za zdravje.
  • Ignorirajte vse marketinške poskuse, v smislu – hladno stiskano ali pa prvo stiskanje, saj so te besede za ekstra deviško olje brez posebnega pomena. Kar zares definira ekstra deviško oljčno olje, je metoda pridobivanja in pa svežina.
  • Če želite pravo olivno olje, boste v tem primeru primorani odšteti nekaj več evrov, saj je zelo težko pričakovati kvaliteto za 10 evrov ali pa manj. Tega problema pa se zaveda tudi celotna živilska industrija, saj obstaja skrb, da postaja pravo ekstra deviško olivno olje, luksuzna dobrina.
  • Za največjo kvaliteto oljčnega olja pa se seveda splača potruditi in ga poiskati lokalno. Saj bo takšno olje ne dvomno zares avtentično in bo tako imelo kar največ vseh pozitivnih prednosti, ki jih lahko ponudi oljčno olje za naše zdravje.
  • Oljčno olje bo najboljše tisto, ki ga boste kupili v temni steklenici, saj bo tako zaščiten pred svetlobo.

Kako preproznati pravo olivno olje?

Najboljši nasvet je ta, da ga za nekaj časa postavimo v hladilnik in ga opazujemo. Če se bo v tem času zgostilo in bo postalo motno, je to vsekakor dober indikator, saj v tem primeru vsebuje veliko nenasičenih maščob, kar je prav za olivno olje. Če pa se olje ne bo zgostilo, je to olje vsekakor zmešano z drugimi produkti.

olivno olje

Morda vam bo všeč tudi