V katerih živilih iz slovenskih trgovin najdemo škodljiva umetna barvila?

Grozljivo dejstvo, da je obarvanje hrane z umetnimi barvili narastlo za kar 500% v zadnjih 50 letih, otroci pa so njihovi največji porabniki. Skozi čas pa so se pojavile trditve, da škodljiva umetna barvila povzročajo resne negativne stranske učinke, od hiperaktivnost pri otrocih pa vse do različnih alergij. (123)

Vsekakor pa je ta tema kontroverzna in skozi različne debate s sabo prinese mnogo mnenj o učinkih na zdravje.

[su_divider top=”no” size=”1″ margin=”20″]

Škodljiva umetna barvila za živila?

Umetna barvila so kemijsko pridobljen dodatek k živilom in so bila razvita, zato, da izboljšajo izgled hrane.

Ljudje so umetna barvila dodajali k živilom, že stoletja nazaj, vendar pa so prva umetna barvila za živila, nastala v letu 1865 iz premoga. V današnjih časih pa je za nastanek umetnih barvil potrebna nafta.

Proizvajalci pa velikokrat zamenjajo naravna barvila (beta karoten, ekstrakt rdeče pese), z umetnimi barvili, saj so z uporabo teh živila dosti bolj živahna, kar pa naredi hrano še posebej privlačno.

Vsa umetna barvila pa gredo skozi različne preiskave s pomočjo testiranja na živalih.

Regulativne agencije, kakor so Uprava za živila in zdravila v ZDA (FDA) in Evropska agencija za varnost hrane, so s pomočjo teh preiskav potrdile, da ta barvila naj ne bi imela različnih negativnih stranskih učinkov na zdravje.

Seveda pa se zelo veliko znanstvenikov niti pod točko razno ne strinja s to trditvijo, da naj nebi bi bila umetna barvila za živila škodljiva za zdravje.

[su_divider top=”no” size=”1″ margin=”20″]

Ugotovitev pod črto:

Vsa umetna barvila za živila so pridobljena iz naftnih derivatov. Zato je varnost umetnih barvil za živila zelo vprašljiva.

[su_divider top=”no” size=”1″ margin=”20″]

škodljiva umetna barvila

Škodljiva umetna barvila, ki so uporabljena za obarvanje živil

Naslednja škodljiva umetna barvila za živila so odobrena iz strani EFSA prav tako pa iz strani ameriške agencije za varnost živil in zdravil FDA (4

 • Rdeča št. 3 (E127 – ERITROZIN): Rdeče umetno barvilo, ki se uporablja v sladkarijah, dekorativnih izdelkih za torte, tabletkah za obarvanje nečistoče na zobeh, konzervirano sadje…
 • Rdeča 4R (E124 – KONŠENIL RDEČE): Temno rdeče umetno barvilo, ki se uporablja v raznih športnih napitkih, kosmičih, pecivo (breskvice), dimljeni losos.
 • Rumena št. 4 (E102 – TARTRAZIN): Rumeno umetno barvilo, ki se uporablja v pijačah, čipsu, kokicah, instant juhah, marmeladah…
 • Modra št. 1 (E133 – BRILIJANTNO MODRA): Zeleno – modro barvilo, ki se uporablja v konzerviranem grahu, žvečilnih gumijih, vloženih kumaricah, prelivi za solate…
 • Najbolj uporabljena umetna barvila za živila so nedvomno rdeča 4R, rumena št. 4 in modra št. 1.

  škodljiva umetna barvila

  [su_divider top=”no” size=”1″ margin=”20″]

  V katerih živilih iz slovenskih trgovin najdemo škodljiva umetna barvila?

  • Čokoladni atelje Dobnik (Izbor čokoladnih pralinejev): Čeprav v opisu njihovih izdelkov navajajo, da so brez umetnih barvil in konzervansov, med sestavinami najdemo umetna barvila kot so tartrazin, indigotin, železov oksid, sončno rumena FCF?
  • Bolero napitki: V sestavinah najdemo poleg vseh škodljivih konzervansov tudi škodljiva umetna barvila – tartrazin, sončno rumeno FCF.
  • Mercator oranžada: V Merkatorjevi oranžadi najdemo tartrazin in sončno rumeno FCF umetno barvilo.
  • Tuš, pecivo – breskvice: V pecivu poleg karamela, etanola, lecitina… najdemo tudi umetna barvila tartrazin, sončno rumeno FCF in rdeče 4R.
  • Spar budget, sadna pijača z okusom maline: V tej pijači najdemo pester izbor umetnih barvil – azorubin, alura rdeče AC, brilijantno črno. Prav tako pa najdemo tudi pester izbor umetnih sladil acesulfam K, aspartam, saharin…

  … Še nekaj drugih:

  • Umetno barvilo zeleno S – E142: Čokolada Gorenjka mistika, Rauch Bravo pijače, Nektar Natura pijače, Tuš pijača z okusom pomela…
  • Umetno barvilo alura rdeče AC – E129: Fruc, Mercator napitek iz rdeče pomaranče, Orangina, Pfanner napitki, Rauch Bravo pijače, Tuš pijača z okusom rdeče pomaranče.

  [su_divider top=”no” size=”1″ margin=”20″]

  Zakaj so umetna barvila škodljiva? (6)

  Te sintetično pridobljene kemikalije, ne izboljšajo hranilne vrednosti hrane in niti ne izboljšajo kvalitete hrane, temveč le vzpodbudijo nastanek bolezni – motnje v obnašanju, razvoj rakastih celic in pa alergične reakcije.

  • Motnje v obnašanju

  Raziskava je pokazala, da je uporaba umetnih barvil in konzervansa E211 – natrijevega benzata, občutno povečala hiperaktivnost v različnih starostnih skupinah – skupina z otroci starimi 3 leta in še skupina z otroci starimi od 8 do 9 let. (7)

  Prav tako pa je analiza, petnajstih študij narejenih v letu 2004 pokazala, da škodljiva umetna barvila zares povečajo hiperaktivnost pri otrocih.  (8)

  • Razvoj rakastih celic

  Raziskava na živalih z umetnim barvilom modra št. 2, ni pokazala znatnega povečanja možganskega tumorja.

  Med tem, ko je raziskava umetnega barvila eritrizola oziroma rdeče št. 2, pokazala, da se je pri laboratorijskih podganah moškega spola povečala možnost za razvoj raka na ščitnici. (9)

  • Alergijske reakcije

  – Nekatera škodljiva umetna barvila naj bi povzročala alergijske reakcije.

  – V številnih študijah je rumeno umetno barvilo – poznano tudi, kot tartrazin – povzročilo nastanek simptomov astme in pojav izpuščajev.

  – Zanimivo je, da se je pri ljudeh, ki so alergični na aspirin, hitreje pojavila alergijska reakcija na tartrazin.

  V raziskavi so prikazali, da je bilo 52% procentov ljudi, ki je imelo alergijsko reakcijo v obliki izpuščajev, alergičnih na umetna barvila. (10)

  [su_divider top=”no” size=”1″ margin=”20″]

  Ugotovitev pod črto:

  Čisto možno je, da na večino ljudi umetna barvila ne bodo delovala negativno, vendar bo pa izogibanje umetnim barvilom, vsekakor izboljšalo vsesplošno zdravje.

  [su_divider top=”no” size=”1″ margin=”20″]

  Morda vam bo všeč tudi