Pravi med ali le utekočinjen sladkor? Prepoznajte razliko!

Ali lahko razlikujete pravi med od tistega, ki je narejen izključno iz sladkorja? Brez tega, da dejansko poznamo recept, kako prepoznati pravi med, bo ugotavljanje njegove čistosti, kar težka naloga.

Kako lahko razlikujemo pravi med od tistega ‘nepravega’’?

Ena čebela lahko v svojem življenju, ob letanju iz cveta na cvet nabere le eno desetino čajne žličke medu. Predelane in pasterizirane različice pa vsebujejo bistveno manj hranil in bistveno več sladkornih sirupov, melase, koruznega sirupa in pa tudi drugih ojačevalcev okusov in konzervansov.

Preizkusi, ki jih lahko opravimo doma:

  • s prsti,
  • z vodo,
  • ognjem ali pa,
  • mešanico kisa in vode.

Preizkus #1:

Na prst kapnite malo medu, in spremljajte, če se bo ta razlil ali pa bo ohranil svojo prvotno obliko. Torej, če se bo med razlil po vašem prstu, ste lahko prepričani, da to vsekakor ni pravi med, saj bi v primeru pravega medu, ta ohranil svojo prvotno obliko.

Preizkus #2:

Kozarec napolnite z vodo in nato vanj dodajte žlico medu. Med, ki je bil predelan s sladkorji, se bo stopil v vodi, med tem ko se bo pravi med le usedel na dno kozarca.

Preizkus #3:

Ali ste vedeli, da je pravi med, vnetljiv?

Vzemite suho vžigalico in jo pomočite v med. Nato z vžigalico podrgnite vzdolž škatle. Če bo vžigalica vzplamtela, pomeni, da je ta med narejen brez dodanih sladkornih sirupov – saj tako ne bo prisotne vlage.

Preizkus #4:

Žličko medu dajte v kozarec in nato dodajte malo vode. V vodo pa prav tako dodajte tudi 2-3 kapljice kisa, vse skupaj premešajte in od dve do tri minute opazujte mešanico vode, kisa in medu. Če se bo mešanica spenila, pomeni, da je ta med prišel iz tovarne in ne iz čebelnjaka, kakor pravi med.

Standard trgovcev namreč narekuje tekoč med, ali nas s tem prikrajšajo pravega medu?

Med, ki ga kupimo v trgovini naj bi bil stalno tekoč – brez kristalov. Zato morajo medarji, v zavoljo prodaje svojega medu, med prekuhati. S tem pa potrošniki v trgovini kupujejo le kvaliteten sladkor, vreden 10 evrov. Ker medarji prekuhavajo med, s tem pri pregrevanju nad 80 stopinj celzija popolnoma uničijo zdravilnost medu.

Kako na človekovo zdravje vpliva pravi in zdravilen med?

Poleg tega, da pravi med, na človeka deluje antibakterijsko in protivirusno pa obstaja še kar nekaj prednosti, ki jih med prinaša z uživanjem. Med je človeku najboljši prijatelj v času prehlada, ko je prisoten kašelj in boleče grlo. Prav tako pa so ga v Indiji, Ajuverdski medicini, uporabljali za izboljšanje vida, uravnavanje telesne teže, zdravljenje impotence in astme ter diareje in vrtoglavice. Med drugimi pa naj bi med prav tako uravnaval krvni sladkor, vendar samo takrat, ko se uporablja pristen in pravi med.

Morda vam bo všeč tudi