Ta čudežna rastlina bi morala biti prisotna v vsakem domu …

Meta je med ljudmi poznana tudi kakor čudežna rastlina, ki jo lahko uporabimo skoraj za vsako stvar, od različnih pripravkov čaja pa jo lahko uporabimo tudi kot začimbo v različnih jedeh. Ima zelo prijeten vonj po mentolu, iz tega pa izhaja tudi njeno ime.

čudežna rastlina

Meta ali z drugim imenom – čudežna rastlina

Ko pomislimo na meto, dobimo asociacije na nekaj zelenega, aromatičnega in osvežujočega.Vendar pa te tri asosiacije niso dovolj, da bi lahko opisali vse pozitivne učinke na zdravje. Meta služi namreč kakor močan antioksidant in vsebuje vitamine C, E, B6 ter riboflavin in folno kislino.

čudežna rastlina

Kako lahko z meto pozitivno vplivamo na zdravje?

Izboljšana prebava

Ta čudežna rastlina zelo dobro dene tistim, ki imajo težave s prebavo in pa tudi tistim, ki jih pestijo bolečine v trebuhu. Čeprav je meta zelo aromatična, pa kljub temu njena aroma pomiri želodec. Aroma naj bi namreč pospešila nastajanje sline in prebavnih encimov.

Izločanje sluzi

Ta čudežna rastlina je med drugimi tudi ekspektorant, torej učinkovina, ki pomaga pri izkašljevanju. Zaradi tega meta pripomore pri izločevanju sluzi iz pljuč, dihalnih poti in bronhijev.

Skrb za zobe

Zakaj skoraj vse zobne paste vsebujejo izvleček mete? Zato, ker je meta zelo dobra tudi za zobno higieno. Kot prvo, izboljša zadah prav tako pa tudi zgradi močno obrambo pred bakterijami in tako prepreči nastajanje bakterij v ustih in pripomore k boljši čistoči zob in pa jezika.

Omili asmatične napade

Veliko ljudi, ki ima težave z asmatičnimi napadi, poroča da meta zmanjšuje simptome le teh. Prav tako pa deluje kakor odmaševalec nosu.

Zmanjšuje nastajanje  plinov

Čeprav je to malce neprijetna tema pogovora, je še vseeno pomembno, da vemo, da meta zares pomaga pri nasatajanju plinov. Ker ta čudežna rastlina izboljša prebavo, v želodcu nastaja več žolča in tako posledično telo proizvede manj neprijetnih plinov.

čudežna rastlina

 

Morda vam bo všeč tudi