9 rastlin za boljši spanec

Rastline, ki rastejo v našem domu, prinašajo naravo bližje k nam. Ali veste, da obstajajo rastline, ki pripomorejo za boljši spanec?
Rastline na prvem mestu izboljšajo celoten izgled našega stanovanja, na drugem mestu pa tudi izboljšajo naše počutje in nenazadnje tudi pripomorejo za boljši spanec. Ne le, da posrkajo toksičnost zraka nam prav tako lahko tudi omogočajo topel in miren spanec.

boljši spanec

ZA BOLJŠI SPANEC

Za začetek je tukaj nabor 9-ih rastlin. V naš dom prinesejo toplino, sproščujoče dišave in zvišajo nivo kisika v naši sobi.

• Jasmin

Rastlina jasmina naredi čudovite majhne bele rožice. Jasmin je znan tudi po svojem posebnem sproščajočem vonju, ki so ga koristili že v starodavnih časih.
Kaj rastlini odgovarja? Odgovarja ji toplota in sončna svetloba, zato je priporočljivo, da jo postavite na prostor, ki ima vsaj 5 ur sončne svetlobe.

• Gardenija

Kakor jasmin, ima tudi gardenija bele cvetove in dišavo, ki je zares posebna. Študija v letu 2010 je pokazala, da ima ta sladek vonj Gardenije enak učinek, kakor uspavalne tablete, saj sproščajo in pomirjajo človeka tako, da na naraven način brez tablete tone v sladek spanec.

Kaj rastlini odgovarja? Sončno, svetlo in toplo. Pri postavljanju rastline, morate biti pozorni, da ima rastlina okoli sebe dobro cirkulacijo zraka, zato mislimo, da je najbolje, da jo postavite na okensko polico nad radiatorjem.

 

• Bambusova palma

Bambusova palma je odlična za odstranjevanje dveh kemikalij – trikloretilena in benzena. Torej je kot nalašč za odstranjevanje neprijetnega vonja po cigaretah… in za odpravljanje težav z dihali. Zaradi tega, ker ima ta rastlina tako dobre zmožnosti filtracije, lahko v vaši spalnici pričakujete boljši spanec.
Kaj rastlini odgovarja? Bambusova palma raste dobro v senci prav tako pa tudi na direktni sončni svetlobi. Za rast pa potrebuje predvsem mokro prst, vendar ne premokro.

• Baldrijan

Baldrijan je roža trajnica, ki med poletjem naredi bele, rdeče ali pa rožnate cvetove. To rastlino, herbalisti iz celotnega sveta uporabljajo za zdravljenje utesnjenosti, nespečnosti in hiperaktivnosti. V medicini pa jo uporabljajo za izdelavo lahkih sedativov. Med tem ko baldrijan raste sprošča pomirjujoč vanilijev vonj, ki pomaga za boljši spanec.
Kaj rastlini odgovarja? Roža potrebuje minimalno 6 ur sončne svetlobe, bogato prst in veliko vode.

 

• Fikus

Poleg tega, da ima res čudovit izgled, ga prav tako tudi uvrščajo med rastline, ki dobro čistijo zrak.
Kaj rastlini odgovarja? Rastlino postavite tja, kjer je najmanj direktne sončne svetlobe, če bo rastlina izpostavljena soncu, bodo listi odpadli.

• Spatifil

Spatifil ima zmožnost filtracije škodljivih toksinov in mikrobov, ki motijo vaš spanec.
Kaj rastlini odgovarja? Spatifil je ena izmed zelo hvaležnih rastlin, kar pomeni, da potrebuje zelo malo nege. Zaliva se jo na tedenski bazi, najbolje pa raste v senci.

 

• Aloe Vera

Aloe vera je znana po svoji večnamenski uporabnosti, ena iz med teh uporabnosti je tudi filtriranje kemikalij in toksinov iz zraka. Aloe vera kisik spusti ponoči in vam s tem pomaga k boljšemu spancu.
Kaj rastlini odgovarja? Kakor spatifil, je tudi aloe vera zelo hvaležna rastlina in ne potrebuje veliko nege. Najbolje pa raste na svetlobi, vendar ne izpostavljena sončni svetlobi.

 

• Zlati potos

Vse rastline, ki spadajo v potos družino, so zelo lahke za vzdrževanje.

Kaj rastlini odgovarja? Ne mara izpostavljenosti soncu, vendar obožuje svetlobo. Lahko pa jo vzgojimo tudi pri zelo šibki svetlobi, ob tem pa v obeh pogojih potrebuje mokro prst.

 

• Taščin jezik

Po podatkih NASE, je taščin jezik eden izmed 10-ih najboljših rastlin za dom, saj ga dobro filtrira. Rastlina absorbira ogljikov dioksid, med tem, ko ponoči proizvaja kisik.
Kaj rastlini odgovarja? Ne potrebuje veliko vode ali pa svetlobe, zato jo lahko postavite v najtemnejši kot vaše sobe. V bistvu je to zelo lahka rastlina za vzdrževanje in je tako, perfektna za začetnike.

boljši spanec

 

Morda vam bo všeč tudi