Olje arnike in njegova zdravilna moč za lajšanje bolečin

Olje arnike je eno izmed najboljših zdravil, ko pride do različnih odrgnin, izpuščajev ali pa vnetij kože…
Lahko ga nanesemo na kožo v različnih oblikah, pa naj bo to olje, krema ter mazilo. Uporabljali pa so ga že davnega leta 1500, saj so se že tedaj zavedali njegovih zdravilnih učinkov.

Olje arnike za lajšanje bolečin

Olje arnike je namenjeno za lajšanje bolečin, prav tako pa tudi za lajšanje različnih vnetij kože. Nanesemo ga lahko tudi ob pikih insektov, saj bo ublažilo razdraženo kožo in vnetje. Z oljem pa je mogoče tudi lajšati otrdel vrat po dolgi vožnji.

Kako lahko iz rastline pridobimo olje arnike za lajšanje bolečin?

Pravo eterično olje lahko iz arnikinih cvetov pridobimo že s parno destilacijo ali pa z vodno destilacijo. Eterično olje arnike lahko nato pomešamo z oljem po želji.

S katerim oljem lahko pomešamo eterično olje arnike?

  • Marelično olje,
  • Avokadovo olje,
  • Olivno olje,
  • Sezamovo olje,
  • Sončnično olje,
  • Olje makadami je,
  • Jojobino olje …

Že samo olje arnike vsebuje kar nekaj maščobnih kislin, od lanolinske kisline, palmitinske kisline, miristinske kisline pa vse do timola. V arniki lahko namreč zasledimo antibakterijske značilnosti, za kar je zaslužen ravno timol.

Osupljive zdravilne lastnosti, ki jih v sebi nosi olje arnike

Olje arnike celi rane

Ena izmed najbolj učinkovitih naravnih zdravil za zdravljenje in celjenje ran je vsekakor olje arnike. Za celjenje ran je zadosti le, da dvakrat dnevno na rano nanesete olje arnike.

Oblaži simptome bolezni sklepov, mišic, tetiv in veziva – osteoartrozi

Po raziskavah sodeč je arnika učinkovita tudi pri zdravljenju bolezni osteoartroze ali artroze. Torej, ko pride do težav s to boleznijo se strokovnjaki na področju medicine velikokrat obrnejo na lajšanje bolečin z oljem arnike. Raziskava, ki je bila leta 2007 objavljena v priloženem časniku pa dokazuje, da je olje arnike ravno tako učinkovito kot katerokoli drugo zdravilo za lajšanje bolečin, kakor je to na primer ibuprofen .

(1) Vir raziskave: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17318618
(2) Vir raziskave: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12539881

Izboljša simptome sindroma zapestnega (karpalnega) kanala

Olje arnike je čudovito naravno zdravilo, ko pride do pojava simptomov sindroma zapestnega ali pa karpalnega kanala. Olje arnike pripomore pri lajšanju bolečin, ki se navezujejo na karpalni kanal, včasih pa se tisti, ki jo redno uporabljajo, izognejo tudi operaciji.

Olje arnike omili bolečine ob zvinu, prav tako pa omili tudi bolečine v mišicah ter druga vnetja

Olje arnike je zelo močno zdravilo, ki pripomore pri lajšanju bolečin, ki so povezane z različnimi poškodbami. Ob nanosu pusti pozitiven učinek v obliki zmanjšanja bolečine v sklepih, ob različnih mišičnih vnetjih, deluje pa tudi preventivno za vse, ki se ukvarjajo s športov.

Poleg tega pa je bilo na podlagi raziskave ugotovljeno, da se ob mazanju z oljem arnike izboljša tudi prenos krvi po krvnih žilah in tako olje arnike deluje kakor protivnetno sredstvo za pomoč pri različnih zdravljenih.

Možni neželeni učinki

Arniko lahko uporabljamo in je vsesplošno znana kot rastlina, ki jo je varno uporabljati. Če pa se ob redkem primeru na koži pojavijo izpuščaji, pa se nadaljnja  uporaba ne priporoča več.

Prav tako pa se uporaba ne priporoča za tiste, ki imajo občutljivo kožo, kakor so to nosečnice ali pa še doječe matere.

 

 

Morda vam bo všeč tudi