Pegasti badelj in njegovi blagodejni učinki na naše zdravje

Pegasti badelj srečamo v obliki ekstrata oziroma v obliki čaja. Pegasti badelj se za naravno zdravljenje problemov z jetri uporablja že več kot 2000 let. Uporabljamo ga lahko za razstrupljanje našega telesa prav tako pa ima protivnetne lastnosti, poleg tega pa je dober antioksidant.
Pegasti badelj ali milk thistle, je svoje angleško ime dobil zaradi bele tekočine, ki jo ima v sebi. Priporočljivo je, da za zdravljenje bolezenskih stanj uporabljate čaj ali pa tablete iz pegastega badlja in ne sveže rastline.

pegasti badelj

PEGASTI BADELJ IN NJEGOVI BLAGODEJNI UČINIKI NA ZDRAVJE

Pegasti badelj pozitivno vpliva na naše zdravje, njegovi blagodejni učinki pa se najbolj kažejo pri bolezni jeter. Po podatkih ameriškega inštituta, ta rastlina vsebuje silibinin ali pa silimarin, ki stabilizira membrano jetrnih celic in preprečuje vstop strupenih snovi v celico.
Poleg tega, da je zelo zdravilen za težave z jetri, ga lahko uporabljamo za zniževanje visokega holesterola, lepšo kožo in kot preventivo proti raku.

 

[su_divider top=”no” style=”double” divider_color=”#763679″ size=”7″ margin=”35″]

ZAŠČITA SRCA S PEGASTIM BADLJEM

S tem, ko ta rastlina zbija previsok holesterol pripomore tudi k zviševanju tistega holesterola, ki je dober za nas. Dober holesterol je lipoprotein, ki iz celic odnaša holesterol, ter ga po krvi prenese do jeter. Jetra pa so namreč edini organ, ki lahko odvečni holesterol deloma razgradi in odstrani. Jetrne celice ga razgradijo do žolčnih kislin, ki se nato izločajo v prebavila, kjer delujejo kot emulgatorji maščob in tako pomagajo pri njihovi prebavi.
Pegasti badelj pa blagodejno deluje na naše srce zato, ker daje zaščito srčni mišici.

[su_divider top=”no” style=”double” divider_color=”#763679″ size=”7″ margin=”35″]

ZAŠČITA PROTI VISOKEMU KRVNEMU SLADKORJU

Rastlina, bogata z antioksidanti pomaga pri reguliranju in zniževanju sladkorja v krvi. Raziskava, v kateri je sodelovalo 51 bolnikov, ki ima sladkorno bolezen tipa 2, je pri uživanju pripravkov iz pegastega badlja pokazala učinek na glikemičen indeks pri pacientih.

[su_divider top=”no” style=”double” divider_color=”#763679″ size=”7″ margin=”35″]

UŽIVANJE PEGASTEGA BADLJA

To rastlino lahko najdemo v obliki prehranskih dopolnil – tablet ali kapsul, prav tako pa ga lahko zaužijemo tudi v obliki čaja. Če boste vzeli tablete ali kapsule, jih vedno zaužijte skupaj s kozarcem vode in upoštevajte navodila na embalaži.

[su_divider top=”no” style=”double” divider_color=”#763679″ size=”7″ margin=”35″]

NEŽELENI STRANSKI UČINKI PRI UŽIVANJU PEGASTEGA BADLJA

Po podatkih univerze v Marylandu, niso zaznali nobenih resnih stranskih učinkov, med tistimi milejšimi pa so bili: razdraženost želodca, driska ali pa rahla vrtoglavica. Ti stranski učinki pa so se sprožili, pri kombiniranju z nekaterimi od zdravil.

pegasti badelj

 

Morda vam bo všeč tudi