Uporabno najmanj do, rok trajanja, potrebno porabiti do, rok uporabe… – Za hrano, ki jo kupimo v trgovini se nam zdi, da je zelo dobro regulirana in, da je vsaka pot iz mesta izdelave do končne prodaje zelo precizno premišljena, vendar ni. Na koncu te oznake o roku uporabnosti praktično ne pomenijo ničesar, kar pomeni, da v trgovini zavržejo izdelke, ki so še praktično v redu.
Nemogoče je ugotoviti, kdaj se bo hrana dejansko pokvarila
Lepo bi bilo, če bi obstajal opredeljen datum, ki nam bi povedal, kdaj hrana ne bo več dobra, vendar je v tem primeru preveč spremenljivk, za nekaj tako preprostega.
Kako dolgo hrana dejansko čaka, da jo razložijo iz tovornjaka v trgovini in kako dolgo jo imamo mi v avtu, dokler je ne prinesemo do hladilnika… to so dejansko nekateri izmed faktorjev, ki vplivajo na rok trajanja hrane, ki jo kupimo v trgovini. Poleg tega pa je pomembno, da se zavedamo, da ne bomo zaradi hrane, ki ima pretečen rok uporabe postali bolni. Faktor, zaradi katerega res zbolimo pa so tiste neslavne bakterije z imenom salmonela ali pa E. coli in se lahko nahajata v hrani le, če jo pomanjkljivo toplotno obdelamo ali pa če smo že kupili izdelek s temi bakterijami. Bakterije se razvijajo skozi čas, zato je pravilno rokovanje s hrano zares pomembno, celo bolj kot pa natisnjen datum na izdelku. Zaradi tega pa tudi hrana, ki jo shranimo v zamrzovalniku ostane užitna dlje časa. Takoj ko zamrznemo hrano z njo zamrznemo tudi bakterije in jim preprečimo nadaljnjo razvijanje.
Raziskava v kateri so želeli odkriti zaradi česa ljudje zboli za salmonelo, E. coli, listerijami in kampilobakterjem je pokazala:
- KAMPILOBAKTER: zaradi mlečnih izdelkov 66% ljudi in zaradi piščanca 8 % procentov ljudi.
- E. COLI: zaradi govedine je s to bakterijo bilo okuženih 46% ljudi in zaradi zelenjave, ki je posajena v vrstah 36% ljudi.
- LISTERIJE: zaredi sadja 50% ljudi in zaradi mlečnih izdelkov je za listerijami zbolelo 30% ljudi.
- SALMONELA: za salmonelo je zbolelo 18% ljudi, ki je jedlo zelenjavo vzgojeno iz semena, zaradi jajc 12 % ljudi, zaradi sadja 12% ljudi in zaredi piščanca 10% ljudi.
*V mislih pa morate imeti, da patogeni niso prisotni v zgoraj naštetih izdelkih ves čas.
Kaj narediti, namesto zanašanja na rok uporabe
Torej če se ne morete zanesti na datum odtisnjen na embalaži izdelka, na kaj se potem boste? Nase seveda! Vsak izdelek lahko povohate in boste verjetno zaznali, če je ta pokvarjen. Prav tako pa boste tako ali tako lahko že na videz preverili, če je ta izdelek še vedno užiten.
Poleg tega pa še vedno obstajajo neka splošna pravila o tem, kako dolgo je nek živilski izdelek ‘dober’.
Kako dolgo živilo zdrži pa je odvisno tudi od vas, saj je pomembno, da vsak izdelek pravilno spravite. Torej, če boste odtaljevali piščanca šest ur na sobni temperaturi, to verjetno ne bo dobro. Prav tako pa vedno oprezajte za plesnijo ali pa drugimi znaki pokvarjenosti živila.
Dejstvo je, da rok uporabe na živilu pomeni zelo malo.
Torej je tisto živilo, ki stoji na polici, kjer po navadi prodajajo izdelke pred rokom uporabe, vredno svojega obstoja. Poleg tega pa ima včasih še pol manjšo ceno.