Šokantna fotografija – Kako sonce vpliva na staranje kože in kako vplivajo UV žarki

Staranje kože

Fotografija razkriva, kako sonce vpliva na staranje kože – ta moški je bil voznik tovornjaka okoli 28 let. Ugotovite, katera stran obraza je bila na strani njegovega okna.
Ta moški je star 69 let, ampak ena polovica njegovega obraza izgleda dosti starejša.

Neimenovan moški je preživel 28 let za volanom tovornjaka, kar pomeni, da je bil z levo stranjo obraza dosti bolj izpostavljen sončni svetlobi, kakor z drugo polovico. Šokantna razlika med levo in desno stranjo, kaže dramatične spremembe, ki jih lahko sonce naredi na našem obrazu.

staranje kože

Kako ultravijolična svetloba vpliva na staranje kože?

Stanje imenovano dermatohelioza, nastane takrat, ko je koža prekomerno izpostavljena UV žarkom.
UVA žarki so namreč odgovorni za obarvanje pigmenta in so tudi najbolj pogosta oblika svetlobnih žarkov. UVA žarke uporabljajo tudi v solarijih, vendar tam je UVA svetloba 12-krat močnejša od sončne.

 

UVB žarki pa so pogosto povezani s kožnim rakom in sončnimi opeklinami. Kakor pri temu gospodu, lahko UVB žarki prodrejo skozi steklo in so prisotni tudi takrat, ko je nebo prikrito z oblaki.

Čeprav so včasih UVA svetlobo smatrali, kot bolj varno, v primerjavi z UVB svetlobo – so raziskave pokazale, da lahko pri preveliki izpostavljenosti soncu, raka povzročita, tako UVB kakor tudi UVA svetlobi.

UVA SEVANJE, zadnja črka A je za angleško besedo – staranje in ima valovno dolžino med 320 in 400 λ (nm) in lahko prodre skozi nekaj slojev kože. Ozonska plast UVA svetlobe ne absorbira in zato v 95% prodre na zemljo.

UVB SEVANJE, B pomeni – burning ali gorenje z valovno dolžino med 320 in 290 nm in je večinoma ujeto skozi ozonsko plast. UVB svetloba torej na zemlji predstavlja ostalih 5% vseh žarkov. UVB žarki so v tem primeru odgovorni za poškodbo naše povrhnjice in opekline.

In že zadnje, UVC SEVANJE ima najkrajšo valovno dolžino 290 do 100 nm ter proizvaja najvišjo energijo. torej je zato najbolj škodljiva od vse treh sevanj. Na srečo pa UVC sevanje popolnoma absorbira ozonska plast.

staranje kože

 

 

 

Morda vam bo všeč tudi