Himalajska solna lučka: Kako ločimo pravo od ponaredka?

Kličemo jih solne lučke in res je, da so narejene iz roza himalajske soli in so prav tako sposobne osvetliti bližnje predmete. Vendar solne luči ne kupimo zaradi funkcije svetilnosti, saj je himalajska solna lučka zelo dobra za čiščenje zraka v prostoru, pomaga ljudem z astmo in pa tudi tistim, ki trpijo za alergijami in drugimi boleznimi.

himalajska solna lučka

 

Kaj je himalajska solna lučka in kako deluje?

Prave himalajske solne lučke so v bistvu trd kos himalajske soli, ki je bil ročno obdelan. Podzemni rudniki v Khewri, državi Pakistana, ki se nahajajo na zahodnem robu Himalajskih gora, so edini pravi vir avtentične himalajske rožnate soli. Barva himalajskih solnih lučk se razteza od svetlo rožnatega do rozastega s kančkom oranžne, ki pa je posledica goste koncentracije mineralov.

Sol je higroskopična, kar pomeni, da privlači molekule vode. Ljudje verjamejo, da himalajska solna lučka deluje tako, da k sebi privlači vodne molekule. Ta vodna para pa lahko s sabo nosi tudi onasneževalce prostora, kot so različne bakterije, alergeni in plesen. Vendar, ko enkrat vodna para pride v stik z himalajsko solno lučko, tudi ti sobni onesnaževalci ostanejo ujeti v soli.

Že samo s tem, ko zremo v himalajsko solno lučko, lahko nas pusti zares pomirjajoč občutek. Vendar pa je to samo ena izmed pozitivnih posledic, ki jih himalajska solna lučka lahko pusti na našem zdravju.

Sol ima že na splošno nekaj pozitivnih učinkov na zdravje, ki jih je vredno omeniti (1):

  • Antibakterijski,
  • Proti vnetni,
  • Uničevalec mikrobov,
  • Zmanjša prekomerno ustvarjanje sluzi,
  • Zmanjša nivo preobčutljivosti imunskega sistema.

[su_divider top=”no” divider_color=”#cdd1fb” size=”1″ margin=”10″]

Himalajska solna lučka in njene prednosti

  • Čiščenje zraka

Izmed vseh pozitivnih učinkov himalajske solne lučke je ravno čiščenje zraka v prostoru, eden izmed glavnih razlogov zakaj ljudje dejansko kupijo solno lučko. Ravno iz istega razloga pa imamo zato tudi rastline, ki čistijo zrak. Seveda pa ni dvoma o tem, da je čist zrak dosti boljši za naše zdravje.

V raziskavi, ki je bila objavljena v ameriški reviji, je razvidno, da je glavni onesnaževalec zraka ravno ozon, ki je v bistvu najbolj prisoten zunaj, vendar zmeraj najde svojo pot tudi v notranje prostore.

Kakor že prej omenjeno, je himalajska solna lučka sposobna privlačiti vodno paro. S to vodno paro, ki jo privlači pa pridejo tudi vsi glavni onesnaževalci prostora. Ta proces pa se ponavlja vse do takrat, ko je himalajska solna lučka prižgana in topla. (2)

  • Zmanjšanje elektro magnetskega sevanja

Okrog nas je v današnjem času zares veliko stvari, ki v obliki nezdravih pozitivnih ionov oddajajo elektro-magnetsko sevanje – telefoni, televizija, računalnik…

Za elektromagnetsko sevanje verjamejo, da lahko povzroči nekaj resnih negativnih učinkov na zdravje.

Obstaja vsaj 2000 različnih raziskav, ki prikazujejo, negativne učinke elektro-magnetskega sevanja na naše zdravje.
Zato je zelo dobro, da preživimo veliko časa v naravi, še posebej v bližini vode. Za himalajsko solno lučko pa verjamejo, da je sposobna uničiti te pozitivne ione, vendar le v majhnih količinah.  (3)

  • Omili znake astme in simptome alergij

Ljudje za zmanjšanje znakov astme in simptomov alergij uporabljajo himalajsko sol v inhalatorji. Solna terapija je uporabljena tudi za namene zdravljenja pljučnih bolezni. Kakor viri zagotavljajo, je sol odlična za zdravljenje pljučnih bolezni prav tako pa lahko ljudje po teh terapijah dosti lažje dihajo.

Zdravljenje s soljo za težave z dihanjem naj bi se začelo v poznih letih 18. Stoletja, ko so ljudje začeli ugotavljati, da imajo delavci v rudnikih s soljo dosti manjše probleme z dihanjem, kakor tisti, ki v teh rudnikih niso delali. Zato so solne lučke čudovit način, kako pripeljati samo malo ozračja iz solnih rudnikov, v lasten dom. (4)

  • Boljše počutje in bolj trden spanec

Še eden izmed razlogov, zakaj bi morali na nočni omarici imeti himalajsko solno lučko je, da pomaga pri zmanjšanju simptomov tesnobe. Po podatkih, je barva terapija zelo učinkovita za sproščanje in za dobro počutje in tako lahko tudi himalajska solna lučka s svojimi toplimi barvami rožnate in oranžne, vpliva pozitivno na človekovo počutje. (5)

[su_divider top=”no” divider_color=”#cdd1fb” size=”1″ margin=”10″]

Kako razločiti med pravo himalajsko solno lučko in med ponaredkom? (6)

Če kupujete himalajsko solno lučko, vam najprej svetujemo, da naredite nekaj domače naloge. Obstaja namreč kar nekaj glavnih indikatorjev, kako razločiti med pravo in tisto manj avtentično himalajsko solno lučko.

TRPEŽNOST

Himalajske solne lučke so same po sebi zelo krhke, saj se lahko zelo hitro razbijejo, če udarijo ob tla. Zato seveda previdnost v tem primeru vsekakor ni odveč. Torej, če se že morda zgodi in vam pade po tleh in se ne bo s himalajsko solno lučko nič zgodilo, po vsej verjetnosti strmite v ponaredek.

ZELO VISOKA SVETILNOST

Če iščete nočno lučko z zelo visoko svetilnostjo, potem himalajska solna lučka ni prava izbira za vas. Himalajska solna lučka zaradi svoje koncentracije soli ne oddaja veliko svetlobe, temveč je njena svetloba zelo medla in nepravilna. Torej, če vaša himalajska solna lučka oddaja toliko svetlobe, da brez problema osvetli cel prostor, potem takem to ni pravi primerek solne lučke.

NE DUHA IN SLUHA O PAKISTANU

Globoki rudniki v Khewri, državi Pakistana so edini vir prave rožnate himalajske soli. Torej, če se sprašujete, če imate pravo himalajsko solno lučko, je najboljši način, da med proizvajalci poiščete iz kje prihaja.

ODPORNOST NA VLAGO

Sol je naravni absorber vode in če lahko pustite vašo himalajsko solno lučko brez problema blizu vira vlage, je velika možnost, da imate v lasti ponaredek. Prava solna lučka postane vlažna, ko je izpostavljena viru vlage.

[su_divider top=”no” divider_color=”#cdd1fb” size=”1″ margin=”10″]

himalajska solna lučka

 

Morda vam bo všeč tudi