Zdrava čokolada, ali le sladkor z okusom čokolade?

Je čokolada greh ali le samo grda navada? Kakšni so glavni učinki, njene aktivne sestavine – kakava, na človekovo zdravje. Z nami odkrijte, koliko sladkorja gre v ‘zdravo’ čokolado. Prvo kot prvo, temna zdrava čokolada na splošno vsebuje manj sladkorja kakor mlečna čokolada, prav tako pa vsebuje več kakava, ki pa ima včasih zares pozitivne učinke na vsesplošno zdravje.

Vendar ali so vse zdrave čokolade enako zdrave in ali bodo zares na naše zdravje pustile mogočen učinek, ki ga obljubljajo skoraj vsi oglaševalci?

O tem pa presodite sami…

Ali sploh obstaja besedna zveza – mlečna in zdrava čokolada?

Mlečna čokolada vsebuje samo približno 20%  kakavovih delcev, kar pomeni, da je preostali del mlečne čokolade sestavljen iz sladkorjev in ostalih sestavin – vključno z maščobami. Da pa stvari seveda niso samo toliko grozne, je potem tukaj še dejstvo, da še toliko flavonoidov kot je v mlečni čokoladi, uniči mleko. Torej, večja kot je vsebovanost mleka manjša možnost je, da boste s to čokolado zaužili priporočljivo dnevno dozo flavonoidov.

Za primer vzemimo, vsem ljubo čokolado Milka – 100 g čokolade milke vsebuje 58 gramov sladkorjev, kar pomeni da več kot polovico čokolade, sestavlja sladkor in ne kakavovi delci, poleg tega pa nekatere čokolade, ne samo, da vsebujejo sladkor, temveč vsebujejo različne ojačevalce okusa in aditive.

zdrava čokolada

zdrava čokolada

Prednosti surovega kakava

Surov kakav ima odličen učinek na zdravje iz enega razloga – in to je visoka vsebovanost flavonoidov. Flavonoidi namreč izboljšajo delovanje možganov, prav tako pa jih tudi ščitijo. Torej večja kot je vsebnost kakava v čokoladi, večji bo torej tudi delež flavonoidov.

Kakav pa med drugimi tudi ščiti pred kardio-vaskularnimi boleznimi, visokim krvnim tlakom in pred mnogimi vnetji.

 

Ali je temna zdrava čokolada, še vedno zdrava, če vsebuje več kot 30% sladkorjev?

Kaj za človekovo zdravje pomeni, da se v čokoladi, ki naj bi bila zdrava, nahaja več kot 30% sladkorja? Nič kaj dobrega, saj sladkor, kakor mleko, v čokoladi uničuje vse pozitivne učinke na zdravje. Če v čokoladi zasledimo veliko količino sladkorja, to vsekakor pomeni manjšo količino kakava in posledično manj pozitivnih učinkov na zdravje, ki jih prinaša kakav z vsebnostjo flavonoidov.

Če pa vzamemo za primer tabelo hranilnih vrednosti čokolade z vsebnostjo 90% kakavovih delcev, pa se zgodba povsem spremeni. Saj v tej 100-gramski čokoladi preprosto ni prostora, da bi vsebovala več 10 gramov sladkorja, če je 90 gramov le kakavovih delcev. Takšna čokolada bo zares pokazala svoj pravilen učinek na zdravje, ki bo za razliko od ostalih mlečnih čokolad, delovala pozitivno.

zdrava čokolada

zdrava čokolada

Industrija skozi oglaševanje oblikuje mišljenje potrošnikov

Ko svojo pozornost usmerimo na plačane študije iz strani živilske industrije, izstopa ena pomembna stvar – da se predvsem osredotočajo, da bi ljudem podali čim več zanimivih rezultatov raziskav, s katerimi so želeli prikazati pozitiven vpliv kakava na človekovo zdravje. Predvsem pa vpliv na kardiovaskularno zdravje in kognitivno funkcijo, torej delovanje človekovih možganov. Seveda, pa so v tem aspektu pozabili na en močen dejavnik in to je seveda sladkor – ki je glavni krivec za debelost. Predvsem čokoladice, proizvajalcev – Mars, Bounty, Milka, Hershey, vsebujejo zelo majhno vrednost kakava, ki naj bi prinašal veliko prednost za zdravje in zelo veliko vrednost maščob, sladkorja in posledično kalorij.

Sol, sladkor in maščoba, je naslov knjige, ki jo napisal Michael Moss, k tem dejstvom pa je tudi sam podal svoje mišljenje:

Temna zdrava čokolada, sama po sebi, verjetno zares prinaša neke pozitivne učinke za človekovo zdravje, vendar na splošno gledano, bi moral človek pojesti zares veliko čokolade, če bi želel zaužiti določeno količino flavonoidov – antioksidantov, ki se skrivajo v kakavu.

Koliko čokolade bi morali zaužiti, da bi dobili zdravo dnevno dozo flavonoidov za zdravo srce?

  • Surov kakav v prahu – 87 gramov, s tem bi zaužili 70 kalorij,

  • Temna zdrava čokolada (7% ali manj sladkorja) – 130 gramov, s tem bi zaužili 750 kalorij,

  • Mlečna čokolada – 1 kilogram, s tem bi zaužili 5850 kalorij.

zdrava čokolada

Morda vam bo všeč tudi