Semena in njihov pozitiven vpliv na zdravje

Včasih, najboljše stvari pridejo v majhnem paketu. Semena, ki so nabita z hranilnimi snovmi, zdaj pričenjajo s pridobivanjem pozornosti, ki si jo zaslužijo.Imajo namreč veliko zdravih maščob, vlaken in veliko mineralov ter vitaminov. Zato smo za vas pripravili sedem najbolj zdravih semen, ki jih lahko dodate kamorkoli za še bolj uravnotežen obrok. Preverite pa tudi, kako lahko povečate njihovo hranilno vrednost s tem, ko jih namočite.

6 VRST SEMEN IN NJIHOV NABOR ZDRAVILNIH ZNAČILNOSTI

  • Bučna semena

Imajo visoko vsebovanost cinka, beljakovin in železa ter so najboljši vir magnezija – magnezij namreč pripomore k uravnavanju krvnega pritiska in pomaga pri gradnji močnih kosti, med drugimi pa menda tudi zmanjša stres. Francoska raziskava kaže, da so moški, ki so imeli visok nivo magnezija v krvi bili za 40% manj dovzetni za prezgodnjo smrt.

Bučna semena so zelo zdrava predvsem za moške, saj imajo visoko vsebovanost fitosterolov, rastlinskih snovi, ki pomagajo lajšati težave s sečili.

semena

[su_divider top=”no” size=”2″ margin=”30″]

  • Sončnična semena

Samo pol skodelice sončničnih semen zagotavlja več kot 100% delež človekove potrebe po alfa – tokoferolu, ki je najbolj aktivna oblika vitamina E. Vitamin E je močan antioksidant, ki ščiti celice pred prostimi radikali in poškodbo z UV-celicami. Prav tako pa so sončnična semena bogat vir fenilalanina, ki je aminokislina, pomembna za dobro počutje in osredotočenost skozi dan.

semena

[su_divider top=”no” size=”2″ margin=”30″]

  • Chia semena

Chia semena so zares čudovit vir vlaknin. Že 30 gramov chia semen pomeni, da boste čez dan priskrbljeni s kalcijem (mleko, ga vsebuje trikrat manj). Chia semena lahko dodate k katerikoli jedi, saj nima okusa in jih lahko brez straha, da bodo pokvarila vaš obrok, dodate kamorkoli.

semena

[su_divider top=”no” size=”2″ margin=”30″]

  • Sezam

Sezam je bogat s kalcijem, železom, magnezijem in cinkov. Ker pa je premajhen, da bi ga lahko jedli kot prigrizek pa lahko iz njega naredimo tudi pasto, pozorni moramo le biti, da bomo pasto naredili iz oluščenega sezama in ne iz neoluščenega, saj bo potem pasta imela grenak okus

Sezamova ali tahini pasta

Željeno količino semen popražimo in jih nato ohlajene zmeljemo v mešalniku. Med zmlet sezam dodamo žlico ali dve olivnega olja, le toliko, da nastane pasta, ki ne bo preveč tekoča. Zdaj jo lahko namažemo na kruh, za obrok poln kalcija, železa, magnezija in cinka.

semena

[su_divider top=”no” size=”2″ margin=”30″]

  • Konopljina semena

Konoplja je ena izmed redkih rastlin, ki je polna z aminokislinami, kisline ki jih človeško telo ne more proizvesti, za gradnjo mišic in proizvodnjo beljakovin. Maščobne kisline v konoplji prav tako izboljšajo imunski sistem. Poleg chia semen, so tudi konopljina semena bogata z omega-3 maščobami, ki delujejo pozitivno na vse srčne bolezni. Prav tako pa imajo visoko vsebovanost vitamina E. Ljudje pa jih uporabljajo med drugimi tudi za vlaženje kože, pri zmanjšanju bolečin v mišicah in pri zmanjševanju vnetnih simptomov. Konopljina semena imajo rahel okus po oreščkih in so odlični, če jih dodamo v ovsene kosmiče, jogurt ali pa v sadni napitek.

semena

[su_divider top=”no” size=”2″ margin=”30″]

  • Semena papaje

So zelo priljubljena vrsta semen v havajski kuhinji, velikokrat jih zmeljejo in jih uporabijo kakor poper v solatnih prelivih. Bogata pa so z oleinsko in palmitinsko kislino, ti dve kislini naj bi namreč preprečevali raka, v kitajski medicine pa se čajna žlička semen papaje pogosto uporablja za razstrupljanje jeter.

semena

[su_divider top=”no” size=”2″ margin=”30″]

Viri:

  • https://www.rodalesorganiclife.com/food/6-superfoods-arent-your-radar
  • https://www.amazon.com/gp/product/1615191879/ref=as_li_qf_sp_asin_il_tl?ie=UTF8&camp=1789&creative=9325&creativeASIN=1615191879&linkCode=as2&tag=wakitime09-20&linkId=XZSZUOUXSWP6AXGA
  • https://www.amazon.com/gp/product/0393065588/ref=as_li_qf_sp_asin_il_tl?ie=UTF8&camp=1789&creative=9325&creativeASIN=0393065588&linkCode=as2&tag=wakitime09-20&linkId=UK7MLX7CQPGRVM2X

 

Morda vam bo všeč tudi