Kdo bo odgovoren za okužbe v Sloveniji?

Sledim novice, ko zaslišim besede po radiu. Jutri, 20.3.2020 začne veljati nov zakon, ki bo omejeval druženje več kot petih ljudi na javnih površinah. Ja super, odlično… Pa potem spet pomislim, kako če pa imajo proizvodnje širom Slovenije še vedno na stežaj odprta svoja vrata? Kako bi lahko ta zakon zares naredil kaj dobrega?

Zakaj je Kitajska zaprla vrata proizvodnjam, zakaj največji izdelovalci avtomobilov širom Evrope zapirajo svoja vrata? Med tem, ko se Slovenci trudijo z uveljavljanem zakonov, ki bodo naredili – kaj točno?

Kaj nam točno ta novi zakon o prepovedanemu druženju na javnih površinah v družbi 4 oseb sploh pomaga, ko pa so proizvodnje po celotni Sloveniji pravo gojišče Koronavirusa?

Preverite zalogo dišav na portal8.si

Cinično se nasmejim, ko vidim ta naslov…

Primer organizacije proizvodnje v družbi Hisense Gorenje kot primer dobre prakse ob pojavu koronavirusa

Včeraj ste lahko prebrali prvo zgodbo v seriji s Koronavirusom na našem portalu, kjer je gospa – znanka zelo dobro opisala situacijo, ki je trenutno zelo zelo aktualna tudi po drugih proizvodnjah širom Slovenije.

Po objavljenem prispevku, ki ga lahko najdete na tej povezavi – Koronavirus: Zakaj je parkirišče pred Gorenjem še vedno tako polno, pa smo v uredništvo našega portala dobili kar nekaj potrditev, da je zadeva v proizvodnji Gorenja zares resna in potem še vidimo ta prispevek in pa videoposnetek, ki so nam ga poslali naši bralci.

Eden izmed ljudi, ki so se odzvali na naš včerajšnji prispevek je zapisal to:

Na videoposnetku lahko vidite, kako gospa stopi v prostor, kjer ji zmerijo temperaturo in vse zgleda zares čisto, nikogar ni v njeni bližnji bližini – Ali sploh veste kako to zares izgleda, ko nas pride cela gruča ob 6:00 zjutraj na smeno? Ne, ni vse tako rožnato, kakor je prikazano v tem videu, kjer je ta ena sama oseba in ji zmerijo temperaturo. Zjutraj nas okoli 200 stoji v skupini in čakamo, da nam zmerijo temperaturo, ali mislite, da se tam ne moreš nalesti kakšnega virusa, ko pa smo stišani kot ribice in čakamo? In točno to, kar ste pisali v včerajšnjemu članku… Zakaj niso posneli vseh proizvodnih hal, kjer bi pokazali realno sliko kako delavci zares delamo.

To je le en izsek iz besedila, ki nam ga je poslal – priloženega ob prispevku ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije…

Tukaj si lahko ogledate videoposnetek in njihov prispevek: Primer organizacije proizvodnje v družbi Hisense Gorenje kot primer dobre prakse ob pojavu koronavirusa (Stran se vam bo odprla v novem oknu)

Kako bi lahko bilo merjenje temperature sploh merodajno, glede na to, da lahko na skoraj vsakem koraku slišimo ali pa preberemo, da je virus lahko v mirovanju od 5 do 14 dni in, da oseba po petem dnevu brez vidnih simptomov že prenaša virus?

Kako so lahko ljudje za isto plačilo še vedno primorani delati v takšnih razmerah?

Na družabnem mestu Reddit na r/Slovenia pa potem kasneje zasledimo objavo, ki jo je delil uporabnik u/Cheeki99 v kateri trgovina Hofer na Jesenicah za opravljanje dela ponuja približno dvakratno plačilo, kakor so plačani delavci v proizvodnjah?

reddit-rslovenia

Razmišljamo, da mogoče pa ni samo problem v proizvodnjah, mogoče so tudi ljudje tisti, ki morajo razumeti, da ni vedno zaslužek na prvem mestu ali pa se bojijo izgube delovnega položaja.

Še vseeno pa so na vrhu hierarhične piramide tisti, ki so odgovorni za vodstvo delavcev, ki bi morali biti pametnejši od pohlepa in pametnejši, ko pride do varovanja svojih delavcev in predvsem varovanja širšega javnega zdravja ter bolj strogi sami do sebe, ko počnejo takšna malomarna dejanja.

Na koga bomo kazali s prstom, ko bo v Sloveniji prišlo do tako visokih številk katerim smo lahko priča vsak dan iz drugih držav?

Po odzivih sodeč na včerajšnji prispevek je tukaj še mnogo mnogo več podjetij, ki se srečuje s točno takšno situacijo, ki jo lahko preberete tukaj ali pa ste jo prebrali v včerajšnjem prispevku.

In potem za nameček dobimo informacije, da uradna stran državne uprave Republike Slovenije, na katerem je predstavljena vlada, ministrstva, njihovo vsesplošno delovanje, ki si menda želi uporabniku na enoten, razumljiv in jasen način podati čim bolj celostne informacije o delovanju državne uprave na različnih vsebinskih področjih – upa dati nepreverjene informacije in celo še video, kjer se vsaj za predel proizvodnje, po besedah delavcev, kaže povsem napačno sliko?

In po tem k vsemu temu še dodatno zapišejo…

“Z vidika, da zapiranje proizvodnih obratov ne bi ogrozilo oskrbe prebivalstva, minister Zdravko Počivalšek poziva, da se proizvodni procesi ne smejo ustaviti.”

Bolje je zapreti proizvodnje, počakati mesec ali dva kot pa riskirati življenja prebivalcev Republike Slovenije in po možnosti v najslabšem scenariju tako ali tako čez čas prisilno zapreti vse proizvodnje za dalj časa kot bi bilo to potrebno preventivno, sedaj ko se virus širi?

Kdo bo odgovoren?

slovenija-koronavirus

Če si pogledamo včerajšnje podatke, ki so dostopni na spletni strani Worldmeters.org (Novo Okno) (Za katere že tako ali tako večina trdi, da so prikazane dosti manjše številke, kakor pa so v realnosti) vidimo, da številke iz dneva v dan drastično rastejo.

slovenija-koronavirus-tabela

Zato menimo, da bi bilo potrebno ukrepati danes in ne jutri!

Za konec se samo še enkrat vprašajte, kdo bo zares odgovoren v naši državi, ko se ponovi scenarij Kitajske in scenarij, kateremu smo lahko trenutno priča v Italiji?

 

Morda vam bo všeč tudi