Zakaj bi morali oprati nova oblačila, preden jih oblečemo?

Obstaja kar nekaj razlogov, zakaj naj bi oprali oblačila takoj po tem, ko jih prinesemo iz trgovine. Eden izmed njih je, da odstranimo kemikalije, ki jih proizvajalci skozi proces izdelave nanesejo. Še eden od teh razlogov pa je tudi ta, da s pranjem iz oblačila odstranimo odvečno barvo.
oblačilaOblačila in kemikalije

Eden izmed najbolj pogostih vprašanj na to temo: Ali ne bi bilo bolje, če ne bi šla oblačila čez toliko kemičnih procesov? Razlog za kemikalije prisotne na oblačilih je ta, da bi oblačila, ki so narejena iz naravnih tkanin, kakor je bombaž postala plesniva zaradi vlage. Proizvajalci pa med samim procesom izdelave oblačila uporabljajo kemikalijo, ki se kliče na ime fomaldehid.

Formaldehid ima zares močan in oster vonj, ki na oblačilu ostane dokler ga ne operemo. Ta kemikalija pa je tudi glavni krivec za alergijske reakcije.
Še ena izmed kemikalij imenovana nonil fenol in je strupena endokrina aktivna snov.

Odgovor na vprašanje, zakaj bi morali oprati nova oblačila

Philip Tierno, direktor oddelka za mikrobiologijo in imunologijo na New-Yorški univerzi, je želel odgovoriti na to vprašanje, zato je naredil raziskavo. V raziskavi je testiral hlače, majice, jakne, spodnje perilo in še nekaj drugih kosov oblačil nizko cenovnega razredna, kakor pa tudi oblačila iz višjega cenovnega razreda. Raziskave pa so pokazale kar nekaj različnih organizmov, ki se nahajajo v novih oblačilih – kvasovke, izločke, kožno floro in fekalno floro.

Kaj lahko storite?

Ko prinesete domov oblačilo iz trgovine ga operite, med preizkušnjo oblačil pa na sebi pustite čim več svojih oblačil. Še vedno pa obstaja tudi možnost organskega bombaža, saj se tako lahko izognemo vsem potencialnim kemikalijam.

S pranjem lahko namreč občutno zmanjšamo kemikalije, ki se nahajajo v oblačilih in se izognemo potencialnim izpuščajem. Zato je tukaj nekaj stvari, ki jih moramo po nakupu oprati:

  • Nogavice,
  • Spodnje perilo,
  • Spodnje majice,
  • Športno opremo
  • Poletne obleke.

Vedeti morate, da problem nastane ravno pri potenju, saj se s potenjem pore na koži odprejo in dovolijo koži, da vpije vse kemikalije iz oblačil.

[socialpoll id=”2450666″]

Morda vam bo všeč tudi