Kako odstraniti brazgotine?

Ko se koža iz različnih razlogov poškoduje, začne razvijati beljakovino, ki jo poznamo pod imenom kolagen. Ta proces celjenja se pojavi takoj po tem, ko se urežemo, opečemo, ali pa se iz kakšnih drugih razlogov pojavi rana zaradi bolezni ali pa stanja, kakor so akne ali pa vodene koze. Kako odstraniti brazgotine? Medtem, ko lahko zmanjšamo vidljivost novih brazgotin, je to malo težje pri tistih, ki so starejše. Čeprav obstaja zares velik nabor naravnih pripravkov za zmanjševanje vidljivosti brazgotin, katerih podjetja zagotavljajo uspeh, veliko od teh naravnih pripravkov sploh ni potrjenih iz strani strokovnjakov, ki bi zagotovili uspeh. Obstaja nekaj domačih pripravkov, ki so vredni poskusa. Vendar je še vedno najboljša pot, da zmanjšamo brazgotine že v samem nastanku, tako da rane pravilno oskrbimo in preprečimo nadaljnji nastanek.

Logično je, da ti domači pripravki ne bodo čisto izbrisali brazgotine iz mesta nastanka. Vendar boste vsaj z ničelnimi možnostmi stranskih učinkov, pripomogli svojemu telesu na zdrav način, ki pa lahko seveda pokaže pozitivne rezultate.

Kako odstraniti brazgotine?

Tiste brazgotine, ki so na vidnem mestu, so velikokrat pri ljudeh pravi trn v peti. Zato je tukaj 6 skrivnosti, za naravno odstranitev le teh.

[su_divider top=”no” size=”2″ margin=”20″]

  • Karitejevo maslo in kokosovo olje

Če ste se urezali ali pa opekli, je zelo pomembno, da je rana navlažena in pokrita med samim celjenjem. Karitejevo maslo in kokosovo olje bosta poskrbela, da bo rana navlažena. Prav tako pa lahko s tem preprečite nastanek srbečice, mogoče celo nastanek rane.

Omega 3 maščobe in antioksidanti v teh dveh čudežnih sestavinah, popravljajo kožo in jo obnavljajo. (1)

  • Kako odstraniti brazgotine z kokosovim oljem in karitejevim maslom?

Za nanos teh dveh učinkovin poskrbite vsaj dvakrat do trikrat na dan, seveda pa po na nosu ne izpirajte tega iz kože, saj zelo pozitivno vpliva na stanje kože.

  • Silikonski gel

Eden izmed odgovorov na vprašanje kako odstraniti brazgotine, je vsekakor silikonski gel. V medicinske namene ga uporabljajo že vse od leta 1980, čeprav je lahko silikonski gel zares učinkovita rešitev, obstaja pri uporabi tudi negativna stran. Nekateri pacienti, so pri uporabi opazili različne reakcije kože. Kakorkoli že, pa se silikonski gel po aplikaciji na kožo, posuši in skoraj ni viden. Prav tako pa ga moramo na kožo nanesti večkrat na dan.

Zdaj pa še raziskava, ki je bila narejena na podlagi uporabe silikonskega gela na brazgotinah in rezultati učinkovitosti. Raziskava, ki je bila leta 2009 objavljena iz strani ameriške revije, je prikazala, da se je po uporabi silikonskega gela na 30 ljudeh z brazgotinami, stanje izboljšalo. Gel so namreč v tankem sloju dvakrat na dan, v obdobju šestih mesecev, nanesli na prizadete predele telesa.  Na koncu raziskave so strokovnjaki pritrdili, da je ta gel zares učinkovit pri uporabi na hipertrofičnih in keloidnih brazgotinah. (2)

brazgotine

  • Čebulni ekstrakt/gel

Tudi čebulni ekstrakt uvrščamo med naravne možnosti za zmanjševanje vidljivosti brazgotin. Za ta namen se uporablja zgolj zaradi svojih učinkovitih sestavin, kakor so bioflavenoidi. Še ena raziskava, ki je bila narejena s pomočjo 6 udeležencev prikazuje pozitivne rezultate. In namreč, udeleženci so si v časovnem obdobju 4 tednov mazali področje z brazgotinami. Po dveh tednih so pričeli opažati razlike, saj so brazgotine postajale mehkejše. Po štirih in osmih tednih nanosa čebulnega ekstrakta pa so vsi potrdili, da se je vidljivost brazgotin zares zmanjšala, po nanosu čebulnega ekstrakta vsak dan. (3)

brazgotine

Vsi že vemo, da je aloe vera rastlina, ki pomaga na najrazličnejših področjih. Ne le, da ublaži sam boleč učinek na prizadeti koži, temveč tudi pomaga pri regeneraciji poškodovanega tkiva in pomaga za hitro celjenje ran.  V poizkusih se je aloe vera pokazala za zelo  učinkovito sredstvo, ki celi rane. Najbolje je, da za uporabo aloe vere na ranah, uporabimo kar sveže odtrgan list. (4)

Nanašala pa se naj bi trikrat na dan. In ne, da bo pozdravila samo brazgotine, ki so jih za sabo pustile akne, temveč bo koži dala zares lep sijaj.

brazgotine

  • Eterična olja čajevca in smilja

Eterično olje čajevca je čudovito domače zdravilo za celjenje ran. Je zelo učinkovito, saj deluje antiseptično, antibakterijsko, antiglivično in antivirusno. Kot naravno zdravilo za akne, je eterično olje čajevca zares vredno poizkusiti.

  • Kako odstraniti brazgotine z eteričnim oljem čajevca?

Za nanašanje dvakrat na dan, zmešajte 3-4 kapljice eteričnega olja čajevca in eno majhno žličko kokosovega olja. Nato vse skupaj vtrite v kožo.

Eterično olje smilja je prav tako dobra odločitev, saj odlično odgovori na problem kako odstraniti brazgotine, zaradi svoji antibakterijskih prednosti. Rastlina smilja je prav tako antioksidant, ki preprečuje nastanek poškodovane kože. (5)

brazgotine

  • Jabolčni kis

Jabolčni kis je naravni dezinfektor, ki ga naredi tudi odličnega antiseptika, in je uporaba zares učinkovite, saj iz telesa izloči umrle kožne celice, in sčasoma pripomore k zmanjševanju brazgotin.

Za uporabo zmešajte jabolčni kis z medom in nato z uporabo bombažne blazinice nanesite na prizadeto območje. Po desetih minutah sperite in to v dnevu ponovite  2-3 na dan.

brazgotine

[su_divider top=”no” size=”2″ margin=”20″]

Kakorkoli že, če boste poskusili teh 6 skrivnosti, kako odstraniti brazgotine, boste po določenem času opazili ogromen napredek pri vidljivosti same brazgotine.

Morda vam bo všeč tudi