Jajca iz ”proste reje” ali pa samo način zavajanja potrošnikov?

Da najdemo jajca, ki so varna, polna hranilnih vrednosti in so poleg vsega tega še pridobljena na humani način, zna biti za veliko ljudi, dosti velik izziv. Sploh pa, ko zna biti napis na škatli zavajajoči in čisto nič v pomoč samemu potrošniku.

Približno 98% jajc, ki jih kupimo, prihajajo iz baterijske kokošje reje in napisi, ko nam zatrjujejo – sveže iz kmetije, prosta reja ali pa naravno – znajo biti zelo zavajajoči. Zaradi tega, ker nam napisi na škatli jajc v bistvu nikoli ne povejo o tem, kako so bile kokoši hranjene in kakšno hranilno vrednost imajo ta jajca.
In ker so postavljeni standardi daleč od perfektnosti, so jajca sosedovega kmeta najboljša. Zakaj? Ker tako vsaj vemo kako so bile te kokoši vzgojene.
Očitno še tista jajca, ki imajo na sebi oznako ‘ekološko’ v bistvu prihajajo iz okolja, kjer kokoši živijo v nehumanem okolju – industrijskem okolju.

Jajca

Kakšna jajca naj kupim?

Milijon teh kokoši, lahko živi v zaprtem kokošnjaku, pa na jajcih še vseeno piše, da so organska in izhajajo iz proste reje.

Torej, če ne morete niti zaupati izdelkom s certifikatom, komu boste in kako boste vedeli, da so jajca varna, polna hranilnih vrednosti in humano pridobljena?

  • Torej prva stvar, ki jo morate upoštevati pri lovu na ‘varna jajca’ je, da upoštevate rek – kolikor denarja, toliko glasbe. Če kupujete jajca iz supermarket-a in po možnosti še najcenejša, potem ste lahko prepričani, da boste za ta denar dobili jajca, ki imajo nizko hranilno vrednost in so bila pridobljena v okolju, v katerem vi verjetno nebi želeli preživljati svojih dni.
  • Če pogledamo daleč čez obzorje nalepk s cenami lahko ugotovimo, da nas lahko napisi na samem kartonu za jajca, zavajajo.

JAJCA Z OMEGA-3 MAŠČOBAMI

Jajca z OMEGA-3 maščobami pridobijo tako, da kokoši hranijo z določeno količino lanenih semen, ki pa so bogat vir OMEGA-3 maščob. Večina OMEGA-3 kokoši preživi svoje življenje pod baterijsko rejo.

JAJCA IZ PROSTE REJE

Prosta reja, je v bistvu nedefiniran pojem med tem, ali so kokoši proste znotraj hleva in pa med tem, da so kokoši proste na svojem ‘pašniku’. Kakorkoli že, obstaja velika razlika.
Veliko ljudi je prepričanih, da ker kupujejo jajca iz proste reje, pomeni, da se kokoši prosto sprehajajo pod milim nebom in se ne vpraša, če pa mogoče so kokoši vendarle proste, vendar ne pod milim nebom, temveč v temnem prostoru znotraj kokošnjaka.

V nameček pa so te kokoši vzgojene s pomočjo antibiotikov in z GMO hrano. Veliko kokoši tako živi v preveč nagnetenem prostoru. Fotografija spodaj vam jasno prikazuje, kako dejansko zgleda ta prosta reja kokoši in posledično pridobivanje jajc.

PAŠNA REJA

Prava vzreja kokoši se definira takrat, ko so kokoši zares vzgojene na travnati površini in to tudi pomeni, da bodo jajca polna hranilnih vrednosti.

Zakaj je tako pomembno, da uživamo jajca, ki prihajajo iz pašne reje?

Jajca iz pašne reje imajo zares visok delež: vitaminov (A, D, E, K2, B12), cinka, kalcija, beta karotena, OMEGA-3 maščob. Jajca iz pašne reje so super-hrana v pravem pomenu besede.
Raziskave so namreč pokazale, da so tiste kokoši, ki so bile vzgojene striktno v pašni reji, znesla jajca, ki so bila dosti bolj kvalitetna od tistih v baterijski reji.

V primerjavi so odkrili, da imajo jajca iz pašne reje:

  • Tretjino manj holesterola,
  • Dve tretjini več vitamina A,
  • Dvakrat več OMEGA-3 maščob,
  • Trikrat več vitamina E,
  • Sedemkrat več BETA-KAROTENA.

Odkrili pa so tudi, da imajo jajca tistih kokoši v pašni reji, kar 3-6 krat več vitamina D, kakor tista iz baterijske reje. To pa je zaradi tega, ker so kokoši v pašni reji izpostavljene soncu.

Pomembno je, da se zavedamo, da to vrednost vseh dobrih stvari dobimo le od tistih jajc, katere kokoši se pasejo na zeleni travi, jejo žuželke in se sončijo na soncu. Medtem, ko se 99% vseh jajc, ki jih najdemo v supermarket-u niti ne približa tem kriterijem.

Čeprav napis na kartonu za jajce zagotavlja organsko potrjeno s certifikatom ali pa, da jajca prihajajo iz proste reje, še ne pomeni, da so te kokoši sploh kdaj ugledale sončno svetlobo.

Na koncu pa vse to v tem članku še bolj potrjuje vizijo – kupujmo lokalno!

Jajca

 

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Morda vam bo všeč tudi