Kaj bi morali jesti, ko vas napade prehlad?

Prihaja hladnejše vreme in skupaj z njim seveda kakšno obdobje prehlada ali pa dva. Čeprav ves čas skrbite za pravilno prehrano, torej da jeste zadostno količino vitaminov za krepljenje imunskega sistema, se zna zgoditi, da bo prehlad izbral ravno vas. Spodaj poglejte katera vrsta hrane in pijače, vam bo pomagala ob prehladu.

Kaj bi morali jesti, ko vas napade prehlad?

Česen

Česen ni le okusen dodatek k vašim jedem, vendar se lahko z njim tudi borite proti prehladu. Vsebuje sestavino imenovano alicin, ki se ob prebavljanju razgradi v močan antioksidant.

Naleteli smo na raziskavo, ki uspešno kaže, kako močan je česen za boj proti prehladu. Ljudje, ki so jemali česnove tablete 12, so se redkeje prehladili, kakor tisti, ki so jemali le placebo kapsule. Poleg tega pa so tisti, ki so se prehladili in ob tem jemali česnove kapsule, hitreje ozdraveli.

Janeževa semena

Janeževa semena imajo antibakterijske značilnosti, saj pomagajo pri izkašljevanju, prav tako pa tudi ti zamašenem nosu.

Najbolje je, če si iz janeževih semen skuhamo čaj, za tiste sladkosnede pa menda zadostujejo tudi janeževi upognjenci.

Komarček

Kakor janeževa semena, je tudi komarček naravna pomoč pri izkašljevanju. Komarček in janeževa semena pa imata zelo podoben okus.

Komarček lahko zaužijemo svežega ali pa v obliki čaja. Pripravite si ga lahko v kombinaciji z janeževimi semeni in sicer tako, da komarčkova semena in semena janeža v 250 mililitrih vroče vode, namakate okoli 15 minut, nato jih odstranite in čaj poljubno sladkate z medom.

Čaj

Seveda je ta naslov dokaj očiten, vendar imajo njegovi zdravilni učinki še nekaj skritih učinkovin. Vse vrste čajev, torej zeleni, črni in rumeni – vsebujejo eno vrsto antioksidantov, ki so odlični za prehlad.

Rdeča paprika

Kakor vsi citrusi, tudi rdeča paprika vsebuje veliko vitamina C. Zrela rdeča paprika naj bi vsebovala kar 150 miligramov vitamina C.

Borovnice

Borovnice so zelo močan antioksidant, ki učinkovito krepi imunski sistem. Na ameriški univerzi Cornell so leta 2007 odkrili, da divje borovnice vsebujejo več aktivnih antioksidantov, kakor katerakoli druga vrsta sadja.

Temna čokolada

Košček za koščkom. Višji kakor je procent kakavovih zrnc v temni čokoladi, višja je sama vsebovanost antioksidantov, ki se uspešno borijo proti prehladu.

Korenje in sladek krompir

Sadje in zelenjava, ki je obarvana oranžno, je velikokrat zelo bogata z beta – karotenom. Telo namreč ob zaužitju, beta – karoten spreminja v vitamin A, ki je zelo pomemben pri ohranjanju krepkega imunskega sistema.

 

Morda vam bo všeč tudi