Kako hormonsko neravnovesje vpliva na naše zdravje ?

Ko pomislimo na hormonsko neravnovesje takoj naše misli odpotujejo do najstnikov, ki gredo skozi obdobje pubertete; do nosečnic ali pa do žensk v času menstruacije. Tako si za hormonsko neravnovesje predstavljamo tudi neprijetna čustva, ki jim sledi jok pa jeza. V bistvu pa je veliko ljudi v zmoti, saj lahko hormonsko neravnovesje vpliva tako na ženske, kakor na moške.
Hormonsko neravnovesje pa je lahko prav tako glavni krivec za naše zdravstvene težave.
V našem življenju igrajo hormoni izjemno veliko vlogo in vplivajo na to kako se počutimo, obnašamo in pa razmišljamo. Torej, če želite izgubiti težo ali pa izboljšati vaše sposobnosti, bi morali prvo razmisliti o tem, kakšno je vaše hormonsko ravnovesje.

hormonsko neravnovesje

 

KAKŠNI SO SIMPTOMI HORMONSKEGA NERAVNOVESJA ?

Hormoni  so snovi v organizmu, ki jih izločajo nekatere žleze. Od hormonov so odvisne posamezne naravne funkcije delovanja organizma. Izločajo se neposredno v kri in se z njo prenašajo po celem telesu, kjer vplivajo na različne organe. Hormoni so prenašalci informacij med organi oziroma med tkivi v organizmu. V bistvu je vzdrževanje hormonskega ravnovesja zelo kompleksna stvar in se lahko hitro iz ravnovesja spremeni na neravnovesje in tako vpliva na zdravstvene težave in pa na eno izmed najbolj trmastih stvari kot je recimo izguba teže.

Najbolj pogosti indikatorji hormonskega neravnovesja:
Glavoboli: navadni glavoboli ali pa migrene,
Nihanje razpoloženja: ni prisotno samo med menstruacijo, vendar se pojavi tudi pri moških, kar pa pogosto povezujejo s hormonskim neravnovesjem,
Pridobljena teža: moški, ki zlahka pridobijo maščobo na bokih, trebuhu in prsih zelo verjetno trpijo za hormonskim neravnovesjem,
Hrepenenje po hrani: konstantna potreba po določeni hrani ali pa po določeni skupini hrane.

Večino teh simptomov lahko najdemo pri ženskah prav tako pa tudi pri moških. Pri ženskah sta prizadeta hormona imenovana estrogen in progesteron, pri moških pa testosteron – hormonsko neravnovesje pa pri moških povzroči tudi presežek estrogena.

KAKO URAVNATI HORMONSKO NERAVNOVESJE ?

 • JEJTE ZDRAVE MAŠČOBE

  Pod zdrave maščobe štejemo kokosovo olje ter maščobo, ki jo najdemo v avokadu in v ribah. Vse to vam lahko pomaga spraviti vaše hormone tja, kamor spadajo. Naše telo potrebuje različne maščobe za ustvarjanje hormonov. Zato iz vaše diete ne odstranite maščob, le nadomestite jih z bolj zdravo alternativo. Maščobe namreč pomagajo pri energetski izgorelosti, izgubi teže in izboljšajo naš metabolizem.
  Maščobe, ki so za proizvajanje hormonov ključnega pomena so OMEGA 3 in OMEGA 6. OMEGA 3 najdemo v ribah, oreščkih, zelenjavi in semenih – seveda pa tako kot z vsemi stvarmi, ne smemo pretiravati ne z maščobami OMEGA-3 in ne z maščobami Omega-6. OMEGA-6 maščobe pa se nahajajo v svetilnovem olju.

 • POMEMBNA JE TUDI TELESNA AKTIVNOST

  Telesna aktivnost je glavnega pomena, ko pride do hormonov. Tako lahko preprečimo našo energetsko izgorelost, zmanjšamo stres, izboljšamo prebavo in izboljšamo kvaliteto spanca.

 • ZMANJŠAJTE VNOS KOFEINA, ALKOHOLA IN HIDRATOV

  Kofein in alkohol zares vplivata na naše možgane in na proizvajanje hormonov. Stimulanti namreč ostanejo v našem sistemu do 6 ur. Alkohol pa vpliva na jetra, ki so ogromen dejavnik pri proizvajnju hormonov,
  Ogljikovi hidrati pa imajo ogromen vpliv na produkcijo inzulina, kar pomeni, da to koliko hidratov pojeste, vpliva na to, kako hormoni potujejo po telesu.

hormonsko neravnovesje

 

Morda vam bo všeč tudi