Herpes na ustnici – kako se ga znebiti s pomočjo eteričnih olj?

Herpes na ustnici je pojav, ki je lahko zelo srbeč, boleč in rahlo neugoden. Zato, vam bomo odgovorili na vprašanje kako najhitreje pozdraviti herpes na ustnici z eteričnimi olji.

Raziskave so pokazale, da sestavine v nekaterih eteričnih oljih pomagajo pri zdravljenju herpes na ustnici. Poleg tega pa imajo prav tako boljši učinek na zdravje, kakor pa zdravila, ki pridejo s posledično veliko nezaželenih stranskih učinkov.

herpes na ustnici

Kako najhitreje pozdraviti herpes na ustnici?

 • Eterično olje sivke

Nanašanje nekaterih eteričnih olj na herpes na ustnici, zares zmanjša občutek srbečice. Eterično olje sivke pa se za to težavo uporablja že vrsto, vrsto let. Čeprav sivkino eterično olje nima učinka direktno na virus, je znano, da zmanjša bolečino in vnetje, prav tako pa tudi, kakor že prej omenjeno, občutek srbečice.

Sivkino eterično olje, je priporočljivo, da ga zmešamo skupaj z mandljevim, orehovim ali pa katerim drugim oljem. Na herpes pa se lahko tudi nanese kar sam, ne razredčen, od ene do treh kapljic.

Povezano: Uporaba eteričnega olja sivke za mnogo različnih težav.

herpes na ustnici

 • Eterično olje poprove mete

V neki študiji, so dokazali da eterično olje poprove mete pozitivno vpliva na herpes tipa 1, prav tako pa tudi na herpes tipa 2. Kakor eterično olje sivke, pa je tudi eterično olje poprove mete priporočljivo zmešati z mandljevim oljem, ki ga kasneje nanesete direktno na herpes na ustnici

 • Eterično olje evkaliptusa

Eterično olje je znano po svojih zdravilnih učinkih pri različnih vnetjih. S tem, ko nanesemo eterično olje evkaliptusa na herpes, bo ta zmanjšal vnetje in se bo posledično tudi skrajšal čas celjenja. Evkaliptusovo olje je, kakor druge, priporočljivo zmešati z oljem po vašem okusu in ga nato nanesti direktno na prizadeto območje.

 • Eterično olje črne detelje

Raziskave so pokazale, da ima črna detelja prav poseben učinek na različne viruse, med drugimi tudi na herpes. In, da naj bi njegova sestava imela antibakterijski in antivirusni učinek na človekovo zdravje. Prav tako pa bo črna detelja zmanjšala oteklino in posledično tudi bolečino.

Eterično olje črne detelje je priporočljivo zmešati s kokosovim oljem. In ga zmešanega z oljem, nanesti na predel s herpesom. Nikakor pa ni priporočljivo nanašati samega eteričnega olja, saj lahko ustvari proti učinek.

 • Eterično olje čajevca

Čajevec naj bi po mnenju mednarodnega dermatološkega združenja, celo uničil in preprečil nastajanje herpesa. Eterično olje čajevca je zelo močno in ga je zato priporočljivo uporabljati pazljivo.

 • Eterično olje timijana

Eterično olje timijana so preučevali, da bi odkrili, če lahko učinkuje na zdravljenje herpesa. Rezultati študije pa so nakar pokazali, da zavira virusno okužbo in jo tako, hitro pozdravi.

 • Eterično olje kamilice

Eterično olje kamilice prepreči absorpcijo virusa v celice in deluje, kot protivnetno zdravilo. Prav tako pa ga je pred nanašanjem, priporočljivo vmešati v poljubno olje.

 

herpes na ustnici

Kaj morate vedeti o uporabi eteričnih olj za herpes na ustnici?

Ko uporabljate eterična olja, za zdravljenje herpesa na ustnici je pomembno, da veste, da so lahko, nekatera od teh eteričnih olj premočna za vas, kar pomeni, da lahko povzročijo reakcijo. V nekaterih primerih se sproži alergična reakcija v obliki – rdečice in srbečice.

Pomembno je, da eterično olje vedno vmešate v olje. Razredčenih olj z drugim oljem, pomeni, da bo koža tako hitreje vpila eterično olje in bo lahko na ta način bolj učinkovito deloval.

Olja, ki jih uporabljamo za razredčevanje eteričnih olj:

 • Mandljevo olje,
 • Olivno olje,
 • Kokosovo olje.

herpes na ustnici

Razmerje eteričnega olja in olja lahko variira. Za najboljšo učinkovitost pa je priporočljivo vmešati 2-5 kapljic eteričnega olja v 30 ml olja.

Še druga domača zdravila za herpes na ustnici

Za dodatek eteričnim oljem obstaja še kar nekaj domačih pripravkov, ki lahko pozitivno vplivajo na zdravljenje herpesa na ustnici.

 • Aloe vera,
 • Topla ali hladna kompresa,
 • Cink,
 • Vitamin E,
 • Nepozebnik.
Morda vam bo všeč tudi