Ali je eritritol res boljši nadomestek sladkorja?

Eritritol je eden izmed tistih sladil, ki so naravna in brez kalorij. To sladilo je namreč skozi leta postalo zelo popularno. Ob enem pa je tudi manj škodljivo kakor je za zdravje škodljiv aspartam. Eritritol je po zgradbi naravni alkoholni sladkor.

Vas zanima kaj se bo zgodilo ?

Eritritol je med ljudmi postal popularen zaradi dveh glavnih razlogov, ki pa sta zmanjšan vnos sladkorja in zmanjšan vnos kalorij. Pogosto ga najdemo navedenega v sestavinah izdelkov, ki so označeni z oznakama: brez dodanega sladkorja ali manjša vsebnost sladkorja.

Kljub temu, da je brez kalorij pa se okoli tega sladila poraja kar nekaj nesrinjanj, saj naj bi ob uživanju povzročal želočne težave, drisko, slabost in glavobole.

Ali je eritritol varno nadomestilo za sladkor?

Glavni razlog, zakaj ga ljudje uporabjajo je seveda ta, da to ni pravi sladkor in je brez kalorij. Vendar, kako je to sploh možno, če pa je sladek? Eritritol ne vpliva na sladkor v krvi, saj ga telo ni zmožno prebaviti oziroma razgraditi. Čeprav eritritol ob zaužitju potuje po telesu, ga telo samo nemore prebaviti.

Torej, ne glede na to, da se zaradi tega sladila ne bomo zredili, to še vedno ne pomeni, da je takšno sladilo dobro za naše zdravje.

eritritol

Kaj eritritol sploh je?

Če ste eden izmed tistih ljudi, ki pred nakupom živila skrbno preveri deklaracijo, ste morda že opazili, da se to sladilo zmeraj več pojavlja enerijskih ploščicah, napitkih…Eritritol se namreč naravno ustvari v nekaterih vrstah sadja in fermentiranih živilskih proizvodih.

Vendar pa je ta eritritol, ki je po navadi uporabljen za slajenje živil, narejen iz gensko spremenjene koruze, natančneje genetsko spremenjenega koruznega škroba ali še drugače imenovanega modificiranega koruznega škroba.

eritritol

Zakaj se uživanje eritritola ne priporoča?

Svetovna organizacija za zdravje definira kratico gso, kot hrana pridobljena iz organizmov, katerih genetski zapis je bil modificiran. Večina koruznega škroba v tem času že velja kot genetsko spremenjeni koruzni škrob.

Medtem, ko razne študije že povezujejo gensko spremenjene organizme z neplodnostjo, spremembami v gastrointestinalnemu sistemu, nepravilno regulacijo inzulina, hitrejšemu staranju kože…

Eritritol ni tako zelo sladek v primerjavi z namiznim sladkorjem, zato ga v živilski industriji velikokrat uporabjajo skupaj z ostalimi vprašljivmi umetnimi sladili. Najpogosteje za dodatno slajenje dodajajo aspartam, ki ima dokazane stranske učinke in vključujejo: tesnobne občutke, depresijo, poslabšanje kratkoročnega spomina, fibromialagijo, utrujenost…

eritritol

 

Morda vam bo všeč tudi
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!