V tem prispevku se bomo dotaknili nadomestka sladkorju, po imenu eritritol. Ali je eritritol zares tako zdrav in ali je eritritol še bolj škodljiv kakor sladkor, preverite spodaj.
Eritritol: Zakaj ljudje posegajo po tem sladilu?
Veliko ljudi izbere eritritol že iz razloga, ker z njim zmanjšajo vnos dnevne količine sladkorja in kalorij. Veliko ljudi pa je še vedno skeptičnih, če je eritritol res boljši nadomestek za sladkor.
Zakaj je pri takšnih stvareh priporočljiv kanček skepticizma?
Dobro je da smo skeptični, saj vsak eritritol ni dober za nas, kot v primeru, če je eritritol pridobljen iz genetsko spremenjenega koruznega škroba, potem vsekakor uporaba ni najbolj priporočljiva.
Če pa govorimo o eritritolu, ki ni bil pridobljen iz GSO koruznega škroba, potem pa je vsekakor boljši nadomestek od večine umetnih sladil in pa tudi sladkorja.
Zakaj je eritritol boljši nadomestek od večine umetnih sladil in sladkorja?
Mnogo ljudi se za uporabo eritritola odloči tudi zaradi tega, ker eritritol ne bo vplival na nenaden skok nivoja sladkorja v krvi, kar pa je velika prednost za diabetike in pa seveda tudi za tiste, ki se trudijo ostati zdravi in se še vedno tu in tam posladkati.
Kje najdemo eritritol in v katerih primerih se uporaba eritriola ne priporoča?
Za veliko izdelkov, ki jih boste našli na policah trgovin in bodo vsebovali eritritol, ste lahko prepričani, da vsebujejo nizko-kvaliteten eritritol, pridobljen iz gensko spremenjenega koruznega škroba.
Eritritol je alkoholni sladkor ali poliol, ki vsebuje okoli 60% do 80% sladkobe v primerjavi z namiznim sladkorjem.
Med alkoholne sladkorje štejemo tudi druge sladkorje, kot so: sorbitol, lactitol, isomalt, maltitol, glicerin in eksiltol.
Majhne količine eritritola pa lahko najdemo v naslednjih vrstah sadja
- Lubenica,
- Grozdje
- Hruške.
Eritritol pa lahko v majhnih količinah najdemo tudi v gobah in fermentiranih živilih – sir, vino, pivo in v kitajski pijači sake.
Eritritol se v današnjih časih dodaja v različne napitke, pakirano hrano in pa prigrizke, seveda pa tudi v žvečilne gumije in bonbone…Na policah pa ga najdemo tudi v samostojni obliki.
Kakor že omenjeno se eritritol sicer nahaja v nekaterih vrstah sadja in fermentirani hrani vendar je težava v tem da se velika večina eritritola uporabljenega v različnih izdelkih, pridobiva iz postopka, kjer odvzamejo glukozo (najpogosteje iz genetsko spremenjenega koruznega škroba) in jo nato fermentirajo s kvasovko, imenovano Moniliella pollinis.
3 razlogi, zakaj je bolje opustiti uporabo eritritola
- Eritritol pogosto mešajo še z drugimi umetnimi sladili
Eritritol v izdelkih pogosto mešajo tudi z aspartamom za katerega že ptički na vejah čivkajo, da povzroča različne težave od tesnobe, depresije, izgube kratkotrajnega spomina…
- Gastrointestinalni problemi
Alkoholni sladkorji, kakor je to eritritol so dobro poznani po tem, da povzročajo prebavne težave. Na žalost pa se težave s prebavo ne končajo nujno samo z ‘’nevihto v trebuhu’’ temveč vodi uživanje eritritola tudi to nezaželenega stranskega učinka – driske in slabosti.
- Genetsko spremenjen koruzni škrob
Eritritol in možni pozitivni učinki po uporabi
Verjetno se boste na neki točki vprašali, kako pa se lahko sploh prepričam, da eritritol v izdelku ni pridobljen iz genetsko spremenjenega koruznega škroba?
Vsekakor je dobro, da na deklaraciji poiščete oznako – brez genetsko spremenjenih organizmov.
Ali ima lahko eritritol pozitivne učinke, če izberem tistega, ki ni bil pridobljen z GSO?
Ljudje obožujejo eritritol že iz razloga, da vsebuje malo kalorij in je lahko zelo dober pomagač, ko smo na dieti in pazimo na prehrano. Ena izmed študij pa je tudi pokazala, da lahko eritritol vpliva na izločanje nekaterih hormonov, prav tako pa naj bi celo pripomogel pri upočasnjevanju izpraznjevanja želodca.
Mnogo ljudi se za uporabo eritritola odloči tudi zaradi tega, ker eritritol ne bo vplival na nenaden skok nivoja sladkorja v krvi, kar pa je velika prednost za diabetike.
Katere so boljše alternative sladkorju in eritritolu?
Eritritol ima kakor ste prebrali tudi nekaj svojih prednosti, vendar nisem prepričana, da te prednosti odtehtajo slabosti – še posebej tisto z GSO eritritolom.
Poznamo kar nekaj alternativ sladkorju, ki so mnogo bolj zdrave in po drugi strani tudi, kakor eritritol ne povzročijo nenadnega dviga nivoja krvnega sladkorja
- Stevia,
- Med,
- Menihov sadež.