seehttp://yoloxxx.com pov bj who is this girl.

Črn ali polnozrnati kruh – kakšna je razlika?

V trgovini pristopimo do vitrine s pekovskimi dobrotami in, ker smo mišljenja, da je beli kruh zares ne zdrav, naš pogled uide k tistemu, bolj ‘zdravemu’ kruhu. Velikokrat pa se na tej točki pojavi dilema, kateri kruh izbrati?
Črni ali polnozrnati kruh? Kateri kruh od teh dveh bo za naše zdravje boljši in zakaj? Ali sploh obstaja razlika?

polnozrnati kruh


Črn in polnozrnati kruh – kakšna je razlika?

Polnozrnati kruh

Polnozrnati kruh je v celoti narejen iz polnovredne polnozrnate moke in vsebuje vidne delce zrn, vključno z lupino, meljakom in pa kalčkom. Lupina je zunanji sloj žita in je bogata z vlakninami in minerali. Kalček pa vsebuje vitamin E, beljakovine in maščobo. Med tem, ko meljak vsebuje večino beljakovin in pa ogljikovih hidratov.

Črn kruh

Črn kruh pa vsekakor ni narejen samo iz polnozrnate moke, temveč je črn kruh velikokrat mešanica polnozrnate in pa rafinirane bele moke. Črnemu kruhu velikokrat dodajajo razna barvila, kakor je karamel, iz razloga, da ustvarijo bolj rjav in posledično očem, bolj zdrav produkt.
*Pri nakupu bodite pozorni na vsebovanost barvil. 

polnozrnati kruh


Preberite pa si tudi: Zakaj postajajo gluten in pšenični izdelki zmeraj bolj nevarni?
  • Vlaknine

Polnozrnati kruh je bogat z vlakninami. V kosu polnozrnatega kruha (~60g) je v povprečju 4 grame vlaknin, med tem ko se v isti količini kruha, iz rafinirane moke, nahaja le 1,5 grama vlaknin. Vlaknine pripomorejo pri zniževanju holesterola in uravnavajo porabo sladkorjev v telesu, s tem pa ustvarijo občutek polnosti in posledično zmanjšajo lakoto.

  • Vitamini in minerali

Polnozrnati kruh narejen z polnovredno polnozrnato moko je bogat z vitaminom B, riboflavini ter vitaminoma E in A. Med tem, ko je hranilna vrednost črnega kruha popolnoma odvisna od vrste moke, ki je bila uporabljena za izdelavo in pa stopnjo rafiniranja – obdelave. Rafinirana moka med obdelavo namreč izgubi skoraj vse svoje hranilne lastnosti, od železa do vitaminov B.

V povprečju polnozrnati kruh vsebuje za kar 300 procentov več cinka, 40 procentov železa, prav tako pa tudi magnezija, fosforja – v primerjavi s črnim kruhom.

  • Glikemični indeks

Živila z nizkim glikemičnim indeksom imajo pozitiven učinek na krvni sladkor. Kar pomeni, da ta živila pripomorejo k izgubi teže in pa k uravnavanju krvnega sladkorja. Med živila z nizkim glikemičnim indeksom uvrščamo tudi polnozrnati kruh, kar pomeni, da se po zaužitju ogljikovi hidrati počasi pretvarjajo v sladkor v krvi. Ravno nasprotno pa se zgodi s črnim kruhom, narejenemu iz rafinirane moke. Pri kateremu se po zaužitju, zaradi nizke vsebovanosti vlaknin, ogljikovi hidrati s prebavljanjem, hitro spreminjajo v glukozo in tako povečujejo krvni sladkor.

polnozrnati kruh

Morda vam bo všeč tudi
its always amazing how far amateurs will take it.https://yaratik.pro fine harlot swallows ball cream while making the reality flick.