12 tipov bolečine, ki so neposredno povezani s čustvi

Zdravilci iz različnih vej alternativne medicine so že v starodavnih časih razumeli, da lahko jeza povzroči srčni napad, kronična žalost pa demenco – pa naj je bila to kitajska medicina, joga ali pa ajuverda. Za njih ni bilo nič čudnega, da so pri ljudeh s pomočjo poglabljanja v njihova najgloblja čustva, odpravili bolečine v trebuhu, bolezni ledvic in jeter ter različne kronične bolečine v sklepih in mišicah. Skozi čas pa je moderna medicina označila takšno zdravljenje kot placebo ali pa so preprosto takšen način zdravljenja nadomestili recepti za takšna in drugačna zdravila.
In, ker se ljudje poslužujejo alternativne medicine je bila na to temo narejena raziskava, ki dokazuje, da človekova čustva neposredno vplivajo na njegovo fizično zdravje.

Kako so bolečine povezane s psihičnim zdravjem?

Sodobna medicina, pojav čustvenega zdravja, ki je neposredno povezan s fizičnim zdravjem človeka, neprestano zavrača. Do majhnih odstopanj pa prihaja na področju integrativne medicine, kjer je bilo v tem sklopu razmišljanja, da je čustveno zdravje povezano s fizičnim zdravjem človeka, narejenih le nekaj raziskav.

Natančneje, kaj če je na primer ravno prepir s partnerjem kriv za bolečine v sklepih ali pa je mogoče neprestana skrb glede denarja glavni krivec za razdraženost želodca? Kaj pa če je to, da skozi vsa leta na svojih plečih nosite tuje breme, glavni razlog za boleča in napeta ramena?

Proizvajalci zdravil po vsem svetu služijo bajne denarje na račun prodaje zdravil z delovanjem na živčevje – psiholeptiki, analgetiki in psihoanaleptiki. S čimer se zdravila z delovanjem na živčevje prav tako uvrščajo najvišje med vsemi ambulantno predpisanimi zdravili.

bolečine

Znanstveni dokaz o povezavi čustev in fizične bolečine

Doktor Susanne Babbel, psihologinja je za ameriški časnik povedala:

Raziskave so pokazale, da kronična bolečina ni povezana samo s fizično poškodbo, vendar pa je prav tako lahko povezana s stresom in čustvenimi problemi človeka. Fizična bolečina večkrat opomni človeka, da obstajajo v njem še vedno ne rešene težave iz preteklosti.

Po podatkih Science Daily je študija, ki so jo izvedli na ameriški univerzi pokazala, da je kroničen stres povezan s telesnim izgubljanjem zmožnosti odziva na vnetne reakcije. Študija pa je prav tako pokazala, da ko se telo pod vplivom stresa ni več sposobno odzivati na vnetne reakcije, začnejo v telesu postopoma razvijati bolezni različne bolezni – kardiovaskularne bolezni, astma in pa avtoimune bolezni. (1)

Kaj lahko lokacija vaše fizične bolečine pove o vas?

 • Glava – Glavoboli so pogosta posledica napornih in stresnih dnevov. Ravno nepotreben stres je glavni krivec za tisto značilno razbijanje v glavi.
 • Vrat – Pogosto pomeni, da v sebi nosite stvari za katere se obsojate in si jih ne morete odpustiti.
 • Ramena – Ramena so tista lokacija na našem telesu, kjer ljudje prenašamo celotno breme. Zato v primeru konstantne bolečine v ramenih razmislite o zamisli, da sebe postavite na prvo mesto.
 • Zgornji del hrbta – Lokacija te bolečine je velikokrat povezana z občutkom neodobravanja in s pomanjkanjem čustvene podpore bližnjih.
 • Spodnji del hrbta – Bolečine v spodnjem delu hrbta so prav tako po navadi povezane z občutkom neodobravanja in pomanjkanjem podpore. Hrbet pa lahko v spodnjem delu boli tudi iz razloga, da se obremenjujete glede finančne vašega finančnega stanja.
 • Komolci – Ko pride do bolečine v komolcih je morda čas, da razmislite o sproščanju telesa, saj vam ta vrsta bolečine sporoča, da ste preveč zaprti vase in nesproščeni.
 • Roke – Z rokami segamo k ljudem. Do bolečine v rokah pride takrat, ko čutite zares močno željo po druženju in povezovanju z ljudmi.
 • Boki – Strah pred napredovanjem v službenem ali pa osebnem življenju lahko povzroči zakrnelost in posledično bolečino v bokih.
 • Kolena – Bolečine v kolenih nastanejo takrat, ko je nekdo preveč trmast in si noče priznati, da je morda preveč samovoljen. Prevelika mera ponosa pa bo v tem primeru morda stala prav na poti k sreči.
 • Meča – Za bolečine v mečih je velikokrat kriv stres in čustvena napetost. Torej za bolečino v mečih lahko stoji tudi velika doza ljubosumja, ki posledično ustvarja čustveno napetost.
 • Gležnji – Bolečina v gležnjih nastaja zaradi upiranja lepim stvarem v življenju. Zato je zdaj verjetno dober čas, da si končno privoščite čokolado ali pa, da počnete stvari, ki vas dejansko veselijo.
 • Stopala – Boleča stopala so posledica negativne energije in poniževanja samega sebe, ki vodijo do neudobja v svojem telesu. Bolečine v stopalih se boste znebili takrat, ko se boste znebili negativne energije in boste ozrli lepše stvari v življenju.

bolečine

Povezava do raziskave navedene v prispevku:

Morda vam bo všeč tudi