Banana s črnimi pikami in njeni blagodejni učinki na zdravje

Ljudje, ki se ukvarjajo s človeškim zdravjem prisegajo na mnoge pozitivne efekte, ki jih prinašajo banane. Banane so vsestransko uporabne – smoothiji, proteinski napitki ali pa jo pojemo, ko nas že grozno načenja lakota. Kakorkoli že, pa večkrat raje vzamemo banano, ki je manj zrela od tiste banane s črnimi pikami. V raziskavi, ki so jo naredili na Japonskem, pa so dokazali nekaj neverjetnih prednosti banan s črnimi pegami. Torej, banana s črnimi pikami in 7 njenih pozitivnih učinkov na naše zdravje.

banana s črnimi pikami

Banana s črnimi pikami in njene prednosti

  • Preventiva proti raku

Znanstveniki so odkrili, da banana s črnimi pegami razvije poseben dejavnik, imenovan, dejavnik tumorske nekroze, ki uničuje kancerogene tumorje.

  • Lahko se poslovite od zgage

Banane so odličen vir naravnega anatacida v boju s slabo prebavo. Banane so odlično prebavljive in ne prispevajo k nadaljnjim bolečinam v trebuhu. Ravno nasprotno, če vas peče zgaga ali pa trpite za slabo prebavo, namesto tablete, raje pojejte banano.

  • Banana s črnimi pikami, kot zdravilo za zmanjševanje krvnega tlaka

Za vzdrževanje normalne ravni vašega krvnega pritiska potrebujete tudi normalno raven kalija v vaši krvi. Najbolj bogat vir kalija pa je ravno banana s črnimi pegami, na vaši mizi. Poleg tega, da ima banana s črnimi pikami visoko vrednost kalija ima prav tako tudi nizko vrednost natrija, ki je odgovoren za dvig krvnega pritiska.

  • Banana s črnimi pikami vas bo spravila v boljšo voljo

Banane vsebujejo življenjsko pomembno aminokislino triptofan, ki je gradnik beljakovin. Triptofan pa je prav tako odgovoren za proizvajanje seratonina, ki ima vlogo živčnega prenašalca in je tako tesno povezan z našim počutjem. Seratonin pa pogosto imenujejo tudi kot ‘hormon za srečo’.

  • ‘Zdravilo’ proti zaprtju

Dejstvo, da banane pripomorejo pri zaprtju, je znano. Delujejo pa namreč tako, da v črevesju spodbujajo lažji pretok gibanja, ker so bogate z vlakninami. Zatorej, naslednjič, ko se boste srečali s prebavnimi motnjami ali pa z motnjami v črevesju, brez slabe vesti posezite po banani s črnimi pikami.

  • Vir energije

Banane imajo visoko kalorično vrednost. Zato so banane torej vir takojšnje energije. Če obiskujete fitnes pa bodo banane še tako bolj prišle prav zaradi razloga, da so že kot prej omenjeno bogate z kalijem, ki pa tudi med drugimi sprošča mišične krče. To pa še ni vse, poleg tega da so bogate s kalijem, so bogate tudi z drugimi minerali in pa hranilnimi snovmi, ki izboljšujejo splošno fizično vzdržljivost.

  • Menstrualni krči

Kalij, ki je prisoten v banani s črnimi pikami, kakor že zgoraj omenjeno, sprošča mišične krče. Prav tako bo tudi sprostil tiste med menstruacijo.
Banane s črnimi pikami so bogat vir vitamina B6, ki je odgovoren za zmanjševanje napihnjenosti in zmanjševanje vode v telesu v času menstruacije.
Torej, ima banana s črnimi pikami ima mnogo prednosti, vendar pa vseeno ne čakajte, da se črne pege spremenijo v črno celoto. Stanje, ko je banana že v celoti črna pomeni, da je do tega časa že izgubila koristne antioksidante in pa druge hranilne snovi.

banana s črnimi pikami

Morda vam bo všeč tudi