Ali je elektronska cigareta zares tako škodljiva, kakor narekujejo mediji?

Ker se sama uporaba elektronske cigarete povečuje, se z uporabo pojavljajo tudi vprašanja, če je ta alternativa zares boljša od navadne cigarete. Zato so prekratkim skozi prvo raziskavo te vrste ugotovili, da se pri nekadilci in uporabnikih elektronske cigarete v črevesni flori nahaja ista mešanica črevesnih bakterij.

Ali je elektronska cigareta zares tako škodljiva, kakor narekujejo mediji?

Raziskavo, ki je pokazala močne razlike med kadilci in uporabniki elektronske cigarete je opravila skupina znanstvenikov na univerzi Newcastle v Veliki Britaniji. Za sam začetek raziskave so vzeli vzorce bakterij iz ust in črevesja, uporabnikom elektronske cigarete, kadilcem in pa nekadilcem.

Močne razlike so se pokazale pri kadilcih, saj so v njihovi črevesni flori zaznali bakterijo Prevotella, bakterija ki je povezana z nastankom raka na debelem črevesu in pa z nastankom bolezni imenovane kolitis.elektronska cigareta

V kontrastu pa je črevesna flora nekadilcev podobna tistim, ki uporabljajo elektronsko cigareto.

Vodilni znanstvenik te raziskave, Dr. Christopher Stewart pojasnjuje, da število bakterijskih celic v našem telesu, prekaša samo število človeških celic. Prav tako pa naš mikrobiom tehta več kakor naši možgani, pa smo še vedno le na začetku razumevanja, kako pomembno je zdravje črevesne flore za naše počutje.”

Seveda je potrebno še več raziskav, kar se tiče same uporabe elektronske cigarete, vendar je dokaz, da elektronska cigareta ne povzroča sprememb v sami črevesni flori in sestavi bakterij, le še nekaj kar bo mogoče nekoga opogumilo k opustitvi tobačne cigarete.

Primerjava mikrobiote

Ta študija je ena prvih, ki primerja mikrobioto treh različnih skupin – uporabnikov elektronske cigarete, nekadilcev in pa kadilcev.

Vzorci so bili vzeti od 10 uporabnikov elektronske cigarete, 10 uporabnikov navadne tobačne cigarete in pa od 10 tistih, ki ne kadijo.

Vzorci blata so pokazali znatne razlike med uporabniki navadne tobačne cigarete in pa uporabniki elektronske.elektronska cigareta

Dr. Stewart dodaja, da je bila ta raziskava narejena z razlogom, saj opažajo porast uporabe elektronske cigarete in postaja zares pomembno, da razumemo, kakšen je njen učinek na telo.

Ker je elektronska cigareta v teh letih pridobila na popularnosti, ekipa znanstvenikov obljublja več podobnih raziskav.

Povezava do omenjene raziskave se nahaja tukaj: https://peerj.com/articles/4693/

Morda vam bo všeč tudi