Preverite, kakšni so rezultati, ko ste 30 dni brez sladkorja

Novinar ameriške revije je zapisal, kaj se je zgodilo, ko se je odpovedal sladkorju. Povedal je, da je zdravo in se drugače redno udejstvuje v športu, vendar se je odločil za manjši izziv – 30 dni brez sladkorja in tako je črtal iz svojega jedilnika vso hrano, ki nosi v sebi sladkor. Preverite, kaj se je zgodilo po 30 dnevih izziva brez sladkorja.

Kot nekdo, ki v svojo kavo ne dodaja sladkorja, redko pije gazirane pijače in ne je zajtrka iz kartonaste škatle polne kosmičev – se mi ne zdi, da potrebujem takšen izziv, vendar, ker pa sem velikokrat kar velik sladkosned, sem se odločil, da iz svoje prehrane izločim sladkor za cel mesec, je povedal Johnatan.

sladkorja

Prvi dan izziva je pri Johnatan-u izgledal tako…

Za zajtrk je pojedel umešana jajca z avokadom, slanino in paradižnikom. Čokolado pa je iz njegovih predalov pospravil za 30 dni. Kaj kmalu, po 50-ih minutah pa se je odločil, da bo vseeno poskusil malo čokolade in se odločil, da ker je naslednji dan ponedeljek, da ‘jutri bo pa res začel’. Vse stvari se namreč najbolje odvijejo, če jih začnemo ob ponedeljkih, s tem se kar strinjamo?

Po ponovitvi v ponedeljek, mu je 30 dnevni izziv stekel kakor po maslu in zato je zapisal naslednje…

Zakaj je sladkor tako škodljiv?

Sladkor je vsepovsod; v bistvu je v 80% procentih embalirane hrane. Prav tako sladkor ne samo povzroči vzponov in padcev v telesni energiji temveč, se lahko resno poigra s hormoni. Sčasoma pa trebušna slinavka ne proizvaja dovolj inzulina, bodisi zato, ker se telesne celice na proizvedeni ne odzivajo več ustrezno. Problem pa nastane tudi, ko telo ne ‘pokuri’ tistega sladkorjase le ta pretvori v maščobo in se tako shrani v telesu.

REZULTATI – IZGUBA TEŽE

Johnatan je povedal:

Med izzivom sem izgubil tri kilograme, prav tako sem bil telesno aktiven, vendar sem jedel kolikor sem želel. Poleg tega, pa sem opazil, da so se moje mišice pričele izoblikovati po dveh tedni izziva, kar je dejansko zanimivo, saj sem se odpovedal le sladkorju. Moji glavni obroki so bili sestavljeni iz ogljikovih hidratov, zelenjave, rib in mesa.

Spoznanja, do katerih je prišel med izzivom…

Sladkor je vsepovsod

Sladkor se skriva dobesedno vsepovsod. Naslednjič, ko boste šli v trgovino, preverite deklaracijo na izdelku – sladkor bo zapisan tudi z besedami, ki se končajo na končnico -OZA. ‘’Zdrav’’ zajtrk sestavljen iz kosmičev, jogurta, sadja in kozarca pomarančnega soka lahko vsebuje tudi do 14 čajnih žličk sladkorja. Med tem, ko je priporočen dnevni vnos – 7 čajnih žličk sladkorja = 30 gramov.

Povečana osredotočenost in čustvena stabilnost

Po prvih 2 tednih sem se počutil zelo čudno. Moje noči so imele podpis slabega spanca, med delom pa sem se počutil drugače kakor takrat, ko sem utrujen. Po dveh tednih se je nekaj spremenilo, kar naenkrat sem se počutil bolj osredotočen in bolj čustveno stabilen kakor kadarkoli. Mogoče pa sem šel le čez fazo razstrupljanja telesa, je povedal Johnatan.

Več energije

Johnatan je povedal, da ko se je odločil, da bo iz svoje prehrane izločil sladkor, sta se njegova energija in produktivnost kar potrojili. Po razstrupljanju telesa je ugotovil, da tudi ne potrebuje koščka čokolade za več energije.

sladkorja

Morda vam bo všeč tudi